Жінка передавала через Telegram координати місць дислокації особового складу і вогневих позицій ЗСУ / фото od.gp.gov.ua

В Одесі місцева підприємиця працювала на російську розвідку, зокрема скерувала по місту десятки ворожих дронів-вбивць. Її судитимуть. Як повідомили у прес-службі Одеської обласної прокуратури, наразі до суду скеровано обвинувальний акт стосовно жительки Одеси за фактом державної зради (ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, фігурантка співпрацювала з представниками спецслужб РФ. Зокрема, передавала через Telegram координати місць дислокації особового складу і вогневих позицій ЗСУ, розміщених на території міст Одеса та Чорноморськ.

"У "зоні особливої уваги" ворога була інформація про розташування особового складу підрозділів Сил тероборони та морської піхоти в окремих адмінбудівлях на території регіону", - розповіли у прокуратурі.

Відео дня

Йдеться, що у листопаді 2023 року правоохоронці затримали жінку в порядку ст. 208 КПК України. Під час обшуків у її квартирі вилучено мобільний телефон із доказами співпраці з кадровим співробітником розвідувального центру ЗС РФ.

Наразі обвинувачена перебуває під вартою.

Підозрювана передала агресору десятки геолокацій, де, за її переконанням, нібито базувалися підрозділи ЗСУ / фото СБУ

Як повідомили в обласному управлінні СБУ, агентка головного управління генштабу ЗС Росії (більш відомого як ГРУ) скоригувала десятки Shahed по Одесі. Встановлено, що зловмисниця передала агресору десятки геолокацій, де, за її переконанням, нібито базувалися підрозділи ЗСУ.

"За її координатами окупанти завдавали прицільні повітряні удари, насамперед із застосуванням дронів-камікадзе типу Shahed. На фюзеляжах ворожих БПЛА загарбники робили надписи "від імені" прокремлівського Telegram-каналу, який воєнна розвідка РФ використовує для вербування та співпраці з агентами", - розповіли в управлінні.

Українська спецслужба запевняє, що викрила фігурантку на початковому етапі її розвідувально-підривної діяльності та поінформувала командування українських військ про можливі загрози повітряних атак РФ. У результаті були вжиті заходи для убезпечення Сил оборони за вказаними локаціями. Саму ж агентку співробітники СБУ затримали у власному помешканні.

За даними слідства, ворожою поплічницею виявилась місцева підприємниця, яку російське ГРУ дистанційно завербувало у червні минулого року. У поле зору окупантів жінка потрапила через активність в їхньому Telegram-каналі.  Через анонімний чат у популярному месенджері вона підтримувала комунікацію з кадровим співробітником 3-го оперативного відділу 316-го розвідцентру російського ГРУ Григорієм Івановим.

Після ударів по Одесі фігурантка звітувала своєму куратору про наслідки "прильотів". Крім того, вона проводила дорозвідку поблизу інфраструктурних об’єктів обласного центру, які викликали зацікавленість у воєнної розвідки країни-агресора.

Зрадниці загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, 6 березня у тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області ліквідовано організаторку путінських псевдовиборів Світлану Самойленко. Зрадниця добровільно пішла на співпрацю з ворогом після того, як Бердянськ окупували у 2022 році. Також вона отримала місце у російській окупаційній адміністрації.

За інформацією розвідки, у межах підготовки до псевдовиборів Путіна Самойленко прагнула вислужитись перед московитами: залякувала та тероризувала бердянців, примушуючи їх брати участь у незаконному фейковому голосуванні.

Вас також можуть зацікавити новини: