Без консульських послуг: екс-голова МЗС спрогнозував, чи повернуться чоловіки в Україну

На думку Володимира Огризка, все "зістикується" за кілька тижнів.

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко прокоментував припущення про те, що через призупинення консульських послуг сотні тисяч українських чоловіків не повернуться в Україну, а просто шукатимуть можливості легалізувати своє перебування в інших країнах.

В інтерв'ю Radio NV він сказав, що заходи, про які оголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, - "досить слабкі", вони не вплинуть на рішення українців залишитися за кордоном.

"Тому що, якщо людина хоче знайти привід залишитися, вона знайде їх 1500 разів і безвідносно до того, дадуть їй якийсь папірець у консульстві чи не дадуть. А якщо вона хоче допомогти своїй державі, то так само знайде 1500 причин для того, щоб повернутися і робити це тут. Тому питання тут не в цих поки що тимчасових розбіжностях, а в громадянській позиції, або вона в тебе є, або немає. Давайте так із цього і виходити", - наголосив Огризко.

Він також висловився щодо того, наскільки законним є обмеження консульських послуг за кордоном для всіх чоловіків призовного віку. Журналісти нагадали, що, згідно з даними Євростату, 650 тисяч потенційних призовників виїхали з країни вже після того, як юридично зробити це було неможливо. Зокрема, виїхали під приводом волонтерської діяльності, супроводу хворих родичів, за листами з ГУР тощо. У зв'язку з цим представники ЗМІ припустили, що, можливо, потрібно розібратися з тим, хто і на яких підставах залишив Україну, оскільки ці лазівки також були створені державою. І зараз вона ж "поставила в рівні умови" - тих, хто виїхав законно, і тих, хто порушив закон.

На думку Огризка, ці "не стикування" будуть врегульовані протягом кількох тижнів.

"Усе буде стикуватися, коли всі юридичні моменти будуть врегульовані остаточно і безповоротно. Думаю, мова дійсно йде про два-три тижні, не більше. А щодо тих, хто під виглядом волонтерів виїжджав, розуміючи, що ніколи не повернеться, то це аморально, я вважаю. Користуватися тим, що держава допомагала начебто тим, хто хотів допомогти державі, а потім обдурив її, це двічі аморально", - сказав він.

Він додав, що "ми живемо" не тільки винятково в межах якогось регулювання законів, підзаконних актів, а й у межах емоційного, морального, етичного. На думку Огризка, ці моменти не менш важливі, ніж те, що регулюється законом, - етика та патріотизм не зникли.

"Мене тим більше ображають і, чесно кажучи, виводять з рівноваги заяви деяких наших псевдодіячів культури, які кажуть: "Ми ж демократична держава, тож я буду вирішувати, чи піду я воювати, чи не піду". Ось я такий собі "демократ", аж далі нікуди, що я буду на державні інтереси просто, вибачте на слово, плювати з великої дзвіниці", - акцентував екскерівник МЗС.

Він упевнений, що такого роду заяви не повинні сьогодні лунати від діячів культури. Тому в контексті з проблемою слід шукати баланс.

"Так, не все може бути побудовано на емоціях і якихось речах, які не можна помацати руками. Але так само, коли держава намагається навести лад у тому, що їй реально потрібно, я думаю, в цьому їй треба допомагати", - додав Огризко.

Призупинення консульських послуг для українців за кордоном

Як повідомляв УНІАН, 23 квітня набуло чинності припинення консульських послуг для громадян України, які перебувають в інших країнах.

У Міністерстві закордонних справ назвали цей захід "відновленням справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном".

У Єврокомісії зазначили, що взяли це оголошення до відома. Прес-секретар Єврокомісії з питань внутрішніх справ, міграції та внутрішньої безпеки Аніта Хіппе сказала, що не має конкретних коментарів, коли йдеться про Директиву про тимчасовий захист (документ регулює перебування переселенців з України на території ЄС), адже документ не передбачає відмінності статі, призовного статусу тощо.

Вас також можуть зацікавити новини: