РНБО ухвалила рішення щодо винних в кричущій ситуації з бомбосховищами / фото Офіс президента

Рада безпеки та оборони України сьогодні, 23 червня, ухвалила рішення щодо неналежного стану укриттів у країні. В РНБО пообіцяли притягнути винних до відповідальності, а всі захисні споруди привести в належний стан.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що на сьогоднішньому засіданні РНБО увага була прикута до трьох тем. Зокрема, йшлося про безпеку українців під час російських атак. При цьому президент нагадав, що чверть бомбосховищ по Україні й третина по Києву непридатні для використання. 

"Рішення РНБО: винних притягти до відповідальності, а всі захисні споруди привести в належний стан", - наголосив він.

Відео дня

За словами Зеленського, другою темою засідання стала судова реформа та її продовження у тісній співпраці з ЄС. 

"Посилюємо відповідальність за корупцію в системі правосуддя", - підкреслив глава держави. 

Ймовірно, однією із причин обговорення цієї теми на засіданні РНБО було затримання у травні голови Верховного суду Всеволода Князєва на хабарі у 2,7 млн доларів. 

Водночас, Зеленський уточнив, що окремо опрацьовується механізм для захисту в судах іноземних та внутрішніх інвестицій. Також учасники засідання обговорили майбутнє України в Євросоюзі та ухвалили прискорити роботу над виконанням європейських рекомендацій.

Згодом у традиційному вечірньому відеозверненні Зеленський більш детально прокоментував сьогоднішнє засідання РНБО. Зокрема, щодо ситуації із укриттями президент заявив, що "висновки невтішні" майже по всій країні. 

"Особливо цинічна та ганебна ситуація в тих містах, які мають значний фінансовий ресурс, але, на жаль, інші пріоритети. Кадрові рішення будуть", - пообіцяв він. 

Також глава держави розповів, що на засіданні РНБО пролунали пропозиції посилити кримінальну відповідальність за корупційні правопорушення у сфері правосуддя, "щоб це було відчутно", - від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

"І щоб це стосувалось тих, хто вимагає гроші, хто бере гроші, хто тримає цю систему корупції на всіх її ланках", - сказав він. 

На думку Зеленського, затримання вже екс-голови Верховного суду та інших суддів на хабарах вимагають жорсткішою державної політики щодо вимог до суддів та усіх, хто працює у системі правосуддя. Зокрема, він наголосив на необхідності проведення перевірок доброчесності суддів не лише перед призначенням на посаду.

"Час може, на жаль, змінювати людей, щодо яких на початку роботи в судах був позитивний висновок. І вважаю, що варто перевіряти в тому числі з використанням детектора брехні", - додав президент.

Також на РНБО ухвалили рішення про посилення ролі суду присяжних та розширити випадки його застосування в Україні, "щоб справедливості стало більше". Водночас, Зеленський нагадав, що сьогодні рівно рік з моменту як Україна набула статусу кандидата на вступ до ЄС. Відтак, цьогорічна мета України - розпочати переговори щодо членства.

"Україна свою частину роботи точно зробить. Обговорили завдання, які маємо виконати до кінця року, щоб повністю реалізувати кожну рекомендацію Єврокомісії для початку переговорів про вступ в Євросоюз. За кожним таким напрямом РНБО дала необхідні протокольні доручення. Впевнений, всі їх реально виконати", - зауважив він.

Укриття в Києві - головні проблеми 

В ніч на 1 червня у Києві під час ворожої атаки загинуло троє людей - дві жінки та дівчинка. Трагедія сталася біля поліклініки у Деснянському районі столиці. Люди так і не змогли потрапити до укриття в лікарні, бо двері були зачинені, та під час атаки перебували просто неба.

Після трагедії правоохоронці повідомили про підозри кільком посадовцям та охоронцю поліклініки. Однак, лише охоронця суд відправив до СІЗО, інші підозрювані - під домашнім арештом. 

Згодом по всій країні розпочалися масштабні перевірки укриттів, велика кількість із них виявилися непридатними для перебування чи зачиненими.

Вас також можуть зацікавити новини: