Ринок праці в Україні почав зростати / Фото УНІАН

Кількість вакансій на ринку праці України перевищила рівень до повномасштабного вторгнення Росії, збільшується попит на робочу силу навіть в прифронтових регіонах. Про це сказала експертка з ринку праці Марія Абдулліна в ефірі телемарафону.

"Коли ми бачимо, як насичується ринок праці вакансіями - це перевершило всі прогнози, які були протягом останніх 1,5 року. Сьогодні ми бачимо, що кількість вакансій в залежності від ресурсу або сягнула умовно довоєнного рівня, або вже перевищила", - сказала вона.

Експерт пояснила, що бізнес відновлюється і він більш консолідований в містах мільйонниках - Київ, захід України. 

Відео дня

Крім того, с початку року пропозиції про роботу також активізувались і в прифронтових регіонах. Приріст позитивний від місяця до місяця.

На думку Абдулліної, на збільшення вакансій вплинуло те, що багато українців різних професій задіяні в обороні країни і декілька мільйонів кваліфікованих людей виїхали за кордон. Тому роботодавці шукають нових робітників.

Абдулліна зазначила, що в Києві найбільша кількість вакансій, але і найбільша кількість шукачів роботи. Крім того, досить активними стала Чернівецька область, Закарпаття, а також Хмельницький та Вінниця.

За словами експертки, при цьому, зарплатня, яка пропонується у вакансіях може не відповідати очікуванням шукачів роботи, оскільки через війну теж постраждав малий і середній бізнес, тому не має змоги інколи платити повні ставки.

Найгірша ситуація в туристичній сфері. "Її "трусило" ковідом і зараз добиває війна. Але, навіть тут ми бачимо розвиток внутрішнього туризму", - пояснила вона.

Водночат покращилась ситуація у сфері обслуговування: готелі, ресторани, кафе. "Дуже активно насичується вакансіями ця сфера. Це в основному на заході : Чернівці, Львів, Закарпатська область", - пояснила вона.

Ситуація на ринку праці в Україні та Польщі

Як повідомляв УНІАН, згідно дослідженню аналітичного центру міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal, польські компанії цього року підвищили заробітні плати приблизно на 10% у зв’язку з переглядом у Польщі мінімальної зарплати. Тому українці можуть розраховувати на зарплату понад 1000 євро на місяць у багатьох вакансіях.

Дослідження сервісу з пошуку роботи Work.ua свідчать про те, що ринок праці, який зазнав значних змін через розв'язану Росією війну, продовжує відновлюватися. За даними Work.ua, у квітні зафіксовано 82 467 вакансій, що на 9% більше, ніж у березні.

При цьому, у квітні шукачі створили та оновили на 18% менше резюме, ніж у березні.

Вас також можуть зацікавити новини: