Видавати повістки в громадських місцях - не заборонено / фото Depo.ua

Для врегулювання ситуації з роздачею повісток військовозобов'язаним у громадських місцях потрібно розробити та ухвалити спеціальний нормативно-правовий акт.

Таку думку висловив "Апострофу" адвокат Дмитро Бузанов.

Він нагадав, що вже існує порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних, затверджений Кабміном.

Відео дня

"І в цьому документі є правила вручення повісток. Але ці правила так обтічно написані, що не вказано, де саме можна вручати повістки: раз не заборонено видавати на АЗС, значить видають, - коментує експерт.

У зв'язку з цим Бузанов пропонує детально розписати, де і яким чином видаються повістки, що вони направляються за місцем проживання або роботи.

"А люди, які скаржаться, що їм вручають повістки в громадських місцях, зможуть посилаючись на нові норми, писати скарги і притягати співробітників військкоматів до відповідальності за порушення порядку", - додає адвокат.

Раніше президент Володимир Зеленський відповів на електронну петицію про заборону видавати людям повістки на блокпостах, АЗС і на вулиці. У відповіді Зеленський попросив прем'єра Дениса Шмигаля комплексно опрацювати це питання у контексті дотримання прав громадян та законодавства про військовий обов'язок і службу.