Політолог висловився про зустріч Джо Байдена та Сі Цзіньпіна / колаж УНІАН зі скріншоту й фото REUTERS

За результатами зустрічі очільників Китаю та Сполучених Штатів Америки у Сан-Франциско не варто очікувати конкретних рішень щодо війни в Україні. Однак Штати наразі сподіваються, що Китай ухвалить рішення про зменшення підтримки російської економіки.

Про що можуть говорити Джо Байден та Сі Цзіньпін в ефірі телемарафону спрогнозував політолог Валерій Клочок. За його словами, важливість цієї зустрічі наразі складно недооцінити. "Але це не означає, що вони… вийдуть із прес-конференцією після зустрічі і розкажуть, до чого домовилися… Офіційно ж ця зустріч не анонсувалася… Це проміжна зустріч, яка може стати підготовкою для майбутніх перемовин у форматі міжурядових комісій", - сказав експерт.

На його думку, не варто очікувати й підписання якогось конкретного договору чи документу за результатами зустрічі, як й домовленостей щодо завершення війни в Україні.

Відео дня

Він також припустив, що лідери Китаю та США обговорюватимуть питання України, Близького Сходу, Північної Кореї, Тайваню, зокрема.

Політолог також позитивно оцінив присутність української делегації у США. За його словами, безперечно, її представники безпосередньо не братимуть участь у зустрічі, однак їхня присутність зараз у Штатах - "це плюс".

"Виключно українське питання не є предметом зустрічі Байдена і Сі… Це складна геополітична шахівниця, а Україна є однією з її фігур... Однак США сподіваються, що Китай зменшить свою допомогу Росії у сфері підтримки її економіки", - додав Клочок.

Важливі новини про відносити Китай - США:

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 15 листопада, Сі Цзіньпін вперше за шість років прибув з візитом до США. Як відомо, у Сан-Франциско він має зустрітися з Джо Байденом.

За даними ЗМІ, лідери держави на цій зустрічі обговорять відносини між країнами. Припускається, що Байден та Сі не оминуть стороною й питання війни в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: