Федоров розповів про проект з набору операторів БПЛА / фото УНІАН

Віце-прем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти , науки і технологій-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів про долю так званої "смарт-мобілізації" - проекту з набору операторів БПЛА.

"Ми все підготували і з технологічної точки зору, і підібрали військову частину, де можна навчати операторів БПЛА. Залишилося тільки прийняти постанову Кабміну, але ми його поки не виносимо на уряд, тому що відбулися зміни в Генштабі і тепер взагалі стоїть питання створення Сил БПЛА, завдання дещо змінюється", - сказав він в інтерв'ю "Суспільному".

За словами міністра, вже призначений профільний заступник головнокомандувача - Вадим Сухаревський, з яким вони спілкуються з приводу концепції майбутніх так званих дронових сил.

Відео дня

"Скільки людей потрібно, як вони будуть функціонувати, які професії чи посади? У нас все готово, рекрутери найняті, контакт-центр... У нас днями буде наступна зустріч з командою головнокомандувача, щоб зафиналити все це, і тоді зможемо запуститися", - зазначив Федоров.

При цьому міністр додав, що ще була ідея зробити подібну опцію для операторів мобільно-вогневих груп:

"Це окремий проект з Міноборони і Генштабом - укомплектування, розробка софта для передачі цілей. Але це другий крок. Перший - все, що стосується рот ударних дронів і взагалі Сил БПЛА".

Сили безпілотних систем ЗСУ - що відомо

Нагадаємо, 6 лютого стало відомо, що президент України Володимир Зеленський доручив створити сили безпілотних систем як окремий рід сил ЗСУ.

"Це не питання майбутнього - це те, що має дати цілком конкретний результат вже найближчим часом. Цей рік має стати вирішальним у багатьох аспектах. І, очевидно, - на полі бою. Дрони - безпілотні системи - довели свою ефективність в боях на землі, у небі і у морі", - зазначав він тоді.

Вас також можуть зацікавити новини: