Фігуранта "справи Хізб ут-Тахрір" в Росії відправили в карцер / фото facebook.com/crimeansolidarity

Фігуранта білогірської "справи Хізб ут-Тахрір" Енвера Омерова після етапування з окупованого Криму до ростовського СІЗО помістили в карцер на 15 діб.

Про це генконсул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський повідомив Крим.Реалії.

За словами Малишевського, коли 19 травня він відвідав Омерова в слідчому ізоляторі, той був у спецодязі для ув'язнених, яких перевели в карцер. Генконсул уточнив, що Омерова помістили в карцер 12 травня, одразу після етапування із СІЗО Сімферополя.

Відео дня

"З Енвером ми знайомі з часів, коли він відвідував судові засідання в Північно-Кавказькому окружному військовому суді (нині Південний окружний військовий суд). Тепер ми разом сидимо не серед слухачів на черговому засіданні, а в СІЗО навпроти один одного, ось тільки він, до всіх неприємностей, ще й в спецодязі перебуває в карцері на 15 діб, починаючи з 12 травня. Нам було про що поговорити. Постараємося всіляко допомогти, адже проблеми зі здоров'ям не дають йому спокою. Сподіваюся, жорсткі умови перебування в карцері не позначаться на його і так ослабленому здоров'ї", - сказав Малишевський.

У День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу консули Генерального консульства України в Ростові-на-Дону відвідали громадян України - кримських татар, мусульман, яких утримують у слідчих ізоляторах в російських Ростові-на-Дону, Таганрозі і Шахтах.

Зокрема, відбулися зустрічі з Еміром-Усеіном Куку, Енвером Омеровим, Айдером Джаппаровим, які утримуються в СІЗО-1, Муслімом Алієвим у СІЗО-2, Арсеном Джеппаровим в СІЗО-4.

Читайте такожУ Криму після обшуків ФСБ затримала чотирьох татар (фото)

Як повідомляв УНІАН, вночі 10 червня 2019 року по дорозі до Ростова-на-Дону на судове засідання по одній з "справ Хізб ут-Тахрір" було затримано Енвера Омерова.

Після цього в будинку його сина Різи, а також у будинках ряду активістів і родичів фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" в Алуштинському, Білогірському та Сімферопольському районах російські силовики провели обшуки, під час яких затримали ще сімох кримських татар.

В Алуштинському районі було затримано Руслана Месута, Руслана Нагаєва, Ельдара Кантеміра і Ленура Халілова, в Білогірському - Різу і Енвера Омерових, Айдера Джаппарова, а в Сімферопольському - брата фігуранта другої сімферопольської групи "Хізб ут-Тахрір" Ескендера Сулейманова. Пізніше підконтрольний Кремлю "суд" обрав їм запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

У квітні 2020 року попереднє слідство у справі білогірської і алуштинською груп "Хізб ут-Тахрір" було завершено, а фігурантів справи незаконно етапували з окупованого Криму до РФ для участі в судових засіданнях з розгляду справ в Південному окружному військовому суді.