REUTERS

Підконтрольний Кремлю Київський райсуд Сімферополя обрав кримському татарину Різі Омерову запобіжний захід у вигляді утримання в СІЗО терміном на 1 місяць і 26 днів.

Читайте такожПолітв'язень Карпюк: 22 роки я сидіти не буду - мене або звільнять, або забере до себе Всевишній

Як повідомляє Крим.Реалії, він залишиться в ув'язненні до 5 серпня. «Не були враховані явні пом'якшувальні обставини: він працює, троє малолітніх дітей. Не тікають від дітей, погодьтеся. Тому ми просили домашній арешт, але суд не прислухався», - заявив адвокат Олександр Стасюк.

Відео дня

Захист має намір оскаржити рішення суду про взяття під варту Омерова.

Різа Омеров - один з восьми затриманих сьогодні після обшуків ФСБ Росії в Білогірському, Алуштинському і Сімферопольському районах Криму, брат дружини фігуранта першої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Рустема Ісмаїлова.

Як повідомляв УНІАН, вночі 10 червня по дорозі до Ростова-на-Дону на судове засідання по одній із "справ "Хізб ут-Тахрір" був затриманий Енвер Омеров. Після цього в будинку його сина Різи, а також ряду активістів і родичів фігурантів" справ Хізб ут-Тахрір "провели обшуки в Алуштинському, Білогірському та Сімферопольському районах, в ході яких затримали ще сімох чоловіків.

Після окупації Криму Росією на півострові почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках з міжнародною ісламською політичною організацією "Хізб ут-Тахрір".

Представники "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і заявляють, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши в список 15 об'єднань, названих "терористичними". Цю заборону Москва поширює і на територію Криму.

В Україні діяльність "Хізб ут-Тахрір" не заборонена.