Під час обшуків в окупованому Криму затримали сім кримських татар / фото facebook.com/crimeansolidarity

В результаті обшуків в окупованому Росією Криму затримано сімох кримських татар.

Як повідомляє громадське об'єднання "Кримська солідарність", російські силовики затримали Ескендера Сулейманова, Різу Омерова, Айдера Джеппарова, Ельдара Кантемірова, Руслана Нагаєва, Руслана Месутова, Ленура Халілова.

Їм закидають участь або організацію забороненої в РФ "Хізб ут-Тахрір" (ч. 1 або ч. 2 ст. 205.5 КК РФ).

Відео дня

Раніше, вночі 10 червня дорогою до Ростова-на-Дону на судове засідання в одній зі "справ "Хізб ут-Тахрір" також був затриманий Енвер Омеров. Після цього в будинку його сина Різи, а також ряду активістів і родичів фігурантів "справ Хізб ут-Тахрір" провели обшуки.

Читайте такожУ камері фігуранта "справи Хізб ут-Тахрір" окупанти провели обшук - адвокат

Як повідомляв УНІАН, після окупації Криму Росією на півострові почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках із міжнародною ісламською політичною організацією "Хізб ут-Тахрір".

Представники "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього й заявляють, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши до списку 15 об'єднань, названих "терористичними". Цю заборону Москва поширює й на територію Криму.

В Україні діяльність "Хізб ут-Тахрір" не заборонена.