Лавра отримала гендиректора / фото REUTERS

Міністр культури Олександр Ткаченко підписав наказ про призначення нового в.о. генерального директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра".

Про це він повідомив у Telegram-каналі. "Хочу привітати нового в.о. генерального директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максима Остапенка. Підписав сьогодні відповідний наказ про його призначення", - написав Ткаченко.

Він додав, що Остапенко є фахівцем в галузях охорони пам'яток історії та культури, музеєзнавства, археології, реставраційних робіт, є кандидатом історичних наук та автором понад 30 наукових праць. З 2007 року він обіймав посаду гендиректора Національного заповідника "Хортиця", а з початком повномасштабного вторгнення Росії "став до лав ЗСУ".

Відео дня

"Хочу відзначити, що це людина віддана своїй справі, яка надзвичайно ефективно спрацювала на початку війни щодо збереження скарбів заповідника "Хортиця", для якої захист держави та її цінностей як матеріальних, так і нематеріальних - є пріоритетом. Він перетворив заповідник "Хортиця" в найбільш відвідуваний, успішно проводив його реставрацію в рамках програми "Велика реставрація", - розповів Ткаченко.

Міністр висловив упевненість, що призначення Остапенка "посилить роботу заповідника "Києво-Печерська лавра".

Ткаченко також подякував за роботу колишньому в.о гендиректора заповідника Олександру Руднику, який тепер залишається заступником керівника.

Ситуація навколо Києво-Печерської лаври

1 грудня 2022 року Свято-Успенську Києво-Печерську лавру офіційно зареєстрували як монастир у складі Православної церкви України.

10 березня Свято-Успенський монастир УПЦ (МП) попередили про розірвання договору оренди приміщень Києво-Печерської лаври з 29 березня цього року. Проте представники УПЦ (МП) не бажають залишати лавру і заявляють, що не бачать підстав для виселення.

29 березня стало відомо, що вони подали до Господарського суду Києва позов до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра", в якому вимагають визнати недійсною відмову від договору з УПЦ (МП). Його духовенство заявило, що не залишить лавру до завершення судового розгляду.

30 березня стало відомо, що Господарський суд міста Києва відмовив УПЦ (МП) в забезпеченні позову до Заповідника "Києво-Печерська лавра".

Ткаченко розповів, що Комісія з приймання-передачі державного майна заповідника не змогла розпочати свою роботу. За його словами, було фізичне перешкоджання з боку УПЦ (МП).

30 березня рішенням уряду втратило чинність розпорядження часів президентства Віктора Януковича про передачу в безоплатне користування УПЦ (МП) будівель і споруд Києво-Печерської лаври.

12 квітня прес-служба Міністерства культури та інформаційної політики повідомила, що Комісія з приймання-передачі державного майна Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" розпочала перевірку. Вона працює та фіксує знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини.

Вас також можуть зацікавити новини: