Україна після перемоги стане лідером регіону, прогнозує Грицак / фото УНІАН

Україна після перемоги у війні з Росією стане регіональним лідером у Східній Європі.

Таку думку висловив відомий український історик Ярослав Грицак, пише "Сьогодні".

"Те, як ми живемо зараз, - це результат змін у світі останні двісті років. Те, що ми стали жити краще, - це всі зміни економічні та політичні. Але головне зміни не економічні, а політичні. Політичні - означає те, що повинні пройти певні політичні реформи, поділ влади, створення незалежної світової системи тощо. У Росії це ніколи не вдавалося. Росія двісті років пробує, їй не вдається, тому вона завжди символ країни-невдахи", - пояснює він.

Відео дня

Після війни, вважає Грицак, Україні вдасться значно наблизитися до мети. 

Україні ж, за словами історика, це вдається, і після війни ми значно наблизимося до мети.

"Ми вже до війни зайшли далеко на цьому шляху. Війна нас швидко веде до мети, тому що ми дивимося, як зараз функціонує держава, але ми вперше за тридцять років незалежності маємо ефективну державу. Нам важливо це зберегти. Якщо це збережеться, Україна буде через кілька років таким собі східноєвропейським тигром. Це буде її статус. Україна буде таким лідером регіону, як Польща. Якщо ми будемо союзниками, це повністю змінить геополітику. Я бачу Україну дуже сильною", - сказав він.

Зазначимо, раніше американський дипломат Роберт Пірсон заявив, що Путін не обмежиться війною проти України. Він може спробувати захопити інші країни, серед яких і члени НАТО.