Українців на окупованих територіях змушували реєструвати немовлят громадянами РФ

Якщо вони відмовлялися, то росіяни позбавляли цивільних людей базових речей.

Російські загарбники змушували українців на тимчасово окупованих територіях реєструвати своїх новонароджених дітей громадянами РФ. Як повідомляє Reuters, у випадку відмови вони не могли отримати допомогу у базових потребах.

"Коли ми попросили підгузків, росіяни нам сказали: "Якщо ви приїдете без російських свідоцтв про народження, ми вам підгузків не дамо", - сказала 42-річна Наталія Лукіна, мешканка Херсону в окупації.

Окрім підгузків загарбники у такому випадку відмовляли видавати і дитяче харчування. Reuters зробив запит про підтвердження інформації до розвідслужби ФСБ, однак відповіді не отримав. Саме ця служба допомагає забезпечити дотримання правил на окупованих територіях.

Один з чоловіків – Олексій Маркелов – зазначає, що більшість батьків отримувала допомогу від росіян. Грошей на той момент не було ні копійки. Точно невідомо скільки дітей оформило громадянство Росії, адже такого підрахунку не велося.

Бабуся новонародженої Катерини Лукіної у травні швидко побігла до РАГСу, щоб встигти зареєструвати дитину на отримання українських документів. Це було ледь не останнє місце, де надавали українське громадянство у Херсоні на той момент окупації.

Херсонський лікар, якого Reuters називає Ремига, сказав, що Росія пропагандою вселяла в голови інформацію, що вона в Херсоні назавжди. Працівники ФСБ погрожували, що якщо новонароджені діти не будуть отримувати громадянство РФ, то потім ці сім’ї будуть мати проблеми.

Загалом упродовж 2022-го року у Херсонській клінічній лікарні народилося 489 дітей. Це суттєво більше, ніж у попередні роки – в середньому 1200. Це пов’язане в тому числі і бажанням жінок народжувати або закордоном, або на підконтрольній Україні території.

Росіяни і їхні дії на ТОТ: що відомо

Під час окупації Київщини загарбники вбили 700 цивільних зі стрілецької зброї. Загалом від дій окупантів там померло майже 1400 людей.

У Херсоні поліція затримала чотирьох колишніх очільників російської катівні. Серед них є і колаборанти.

З 1 березня соцвиплати та пенсії на ТОТ можуть отримувати тільки особи з російським громадянством.

Вас також можуть зацікавити новини: