Деяким категоріям чоловіків дозволено виїзд з України за кордон / фото ДПСУ

Адвокат Ростислав Кравець назвав найбільш реальні способи виїзду за кордон для чоловіків в Україні. У своєму YouTube-каналі він вкотре наголосив, що в Україні відсутня заборона виїзду за кордон. Тому що в статті 33 Конституції України дійсно передбачено можливість певних обмежень під час дії воєнного або надзвичайного стану, однак це можливо виключно на підставі закону, який би забороняв виїзд для чоловіків.

"Перший і найбільш ефективний спосіб - це наявність трьох дітей. У такому випадку ви можете спокійно перетнути кордон України, тому є привід покращувати демографічну ситуацію. Другий спосіб - це супроводження людей з інвалідністю", - заявляє адвокат.

Але у другому випадку варто пам'ятати про поправку до статті 23 Закону "Про мобілізацію": військовозобов'язаний не матиме право на відстрочку, якщо він має родичів з інвалідністю, коли є інші особи, які за законом зобов'язані їх утримувати.

Відео дня

"У разі, якщо ви виїжджаєте з людиною з інвалідністю, головна обставина і головна підстава прикордонників - це те, що ви повинні бути зареєстровані за однією адресою. При цьому вам не обов'язково стояти на військовому обліку, не обов'язково мати відстрочку від мобілізації - це не є обов'язком. Є дружина з інвалідністю третьої групи, батьки дружини чи ваші батьки з інвалідністю першої чи другої групи, разом з ними ви можете поїхати. І, як говорить закон, разом з ними ви повинні повернутись", - стверджує Кравець.

Що стосується системи "Шлях", то, як каже адвокат з власного досвіду за зверненнями клієнтів, прикордонники намагаються  завадити особам перетинати кордон України, вимагаючи від них пояснення, де розташовані благодійні організації, які ви представляє, хто їхній директор, який телефон, чим вони займаються.

"І нібито коли особа не дає відповідь, вони дають досить дивну відмову: не надані всі документи. А які всі документи, ніхто не пояснює", - каже Кравець.

Тож, підсумовує Кравець, є два реальних випадки, коли можна чоловікам перетнути кордон:

  • виїхати на підставі того, що у вас є діти; якщо ви опікун;
  • якщо у вас є дружина з інвалідністю третьої групи або ваші батьки чи дружини з інвалідністю другої та третьої групи.

Заборона на виїзд за кордон чоловіків під час воєнного стану

З початку повномасштабної війни в Україні запровадили воєнний стан, на час його дії заборонено виїзд за межі країни чоловікам віком 18-60 років.

Але є винятки для певних категорій: йдеться про непридатних для військової служби, військовозобов'язаних з трьома неповнолітніми дітьми, та осіб, які доглядають людей з інвалідністю і т.п.

Що стосується військовозобов'язаних чоловіків, які доглядають родичів з інвалідністю, нещодавно внесли уточнення: не служити можна буде лише у разі, якщо в родині більше немає інших людей, здатних утримувати особу з інвалідністю.

Вас також можуть зацікавити новини: