Арсен Аваков прокоментував справу Шеремета / фото УНІАН

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що не втручається у розслідування справи про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив журналістам у Запоріжжі на спільному брифінгу з представниками уряду, Офісу президента і керівниками правоохоронних органів з нагоди представлення нового голови Запорізької ОДА.

«Зустріч з президентом ніколи не впливає ні на жодну справу, в тому числі на справу Шеремета. Президент - публічна особа, яка виконує свої повноваження. У Конституції не написано, що президент України повинен керувати будь-яким наслідком ... Більше того - і міністр цим не займається», - заявив Аваков, зазначивши, що під розписку слідчого отримує відповідні матеріали для ознайомлення.

Відео дня

Читайте такожПраворуч Шеремета: в Нацполіції запевняють, що не підганяли докази під нову підозру фігурантам

Також міністр повідомив, що частина справи Шеремета відкрита для ознайомлення стороні захисту.

"На сьогоднішній момент у справі Шеремета, в частині, у виділеному епізоді матеріали відкриті для захисту і передані до суду. Давайте припинимо будь-які політичні спекуляції, тому що це справа вкрай складна, дуже сенситивна, і давайте дамо можливість захисту реалізувати свої аргументи, а звинуваченню - реалізувати свої аргументи і суд ухвалить рішення", - підкреслив керівник МВС.

"Ми не будемо виносити рішення в нашій країні в міру активності на суді у Стерненка, на суді у Шеремета або банди "Арташ". Ми будемо виносити рішення виходячи з фактів", - сказав Аваков.

Як повідомляв УНІАН, 6 червня президент України Володимир Зеленський заявив, щовважає Авакова потужним міністром внутрішніх справ і висловив переконання, що він має довести справу Шеремета до кінця.

Довідка УНІАН. Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року в результаті вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року в Нацполіціі заявили, що в причетності до вбивства журналістапідозрюють п'ятьох осіб: музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка, лікаря Кузьменко (псевдонім "Лиса"), військову медсестру Яну Дугарь. Також у справі фігурує подружжя - добровольці Інна ("Пума") і Владислав ("Буча") Грищенко, які проходить підозрюваними у справі про замах на вбивство бізнесмена в Косові Івано-Франківської області.

Читайте такожПраворуч Шеремета: Зеленський розповів, хто понесе відповідальність

Правоохоронці стверджують, що метою вбивства Шеремета була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні.

Підозри вручили Антоненку, якого слідство вважає організатором вбивства, Кузьменко, яка, на думку слідства, закладала вибухівку під авто журналіста, і Дугарь, яка напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.

Суд обрав Антоненку і Кузьменко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, Дугарь - запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

21 травня Антоненку, Кузьменко і Дугарь додали ще дві підозри, а також змінили зміст попередньої.

За словами керівника юридичної фірми "Сенс Консалтинг" Леоніда Маслова, адвокати якої захищають Антоненка, в тексті підозри в частині мотиву вилучили "ультранаціоналістичні ідеї", "велич арійської раси" та інше, тепер у ній йдеться про те, що "невстановлені особи, діючи з ряду особистих мотивів, вирішили створити вкрай резонансну подію з метою подальшої провокації численних акцій протесту". Ці невстановлені особи "залучили" Антоненка, Дугарь і Кузьменко.

Юрист уточнив, що в кваліфікації вбивства відсутня згадка про корисливий мотив і посилання на пункти 6, 11 ч. 2 ст 115 КК - корисливий або замовний мотив.

За словами Маслова, Антоненко тепер не організатор, а виконавець за попередньою змовою, а Кузьменко - "лише заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на гачок".

Читайте такожВбивство Шеремета: у МВС заявили, що відкрили для ознайомлення матеріали справи

Крім того, підозрюваних тепер звинувачують у знищенні машини Шеремета та зберіганні вибухівки - ще за двома статтями КК.

Наприкінці травня Печерський райсуд Києва ще на 60 діб продовжив Антоненку і Кузьменко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Разом з тим Дугарь запобіжний захід змінено з нічного домашнього арешту на заставу в розмірі 168 тис. 150 грн з зобов'язанням носити електронний браслет.

1 червня у МВС заявили, що слідчі відкрили для ознайомлення стороні захисту 38 томів матеріалів справи про вбивство Шеремета, виділених в окреме провадження, проти Антоненка, Кузьменко і Дугарь. Також у МВС уточнили, що більш як 200 томів справи стосуються встановлення інших фігурантів, організаторів і замовників злочину.