Юристи пояснили нюанси виїзду військових за кордон / колаж з фото УНІАН

В Україні виїзд чоловіків за кордон обмежений, і в нашому законодавстві не прописано механізм надання прямого дозволу на те, щоб військові під час відпустки могли виїхати за межі Батьківщини.

Питання виїзду військовослужбовців, які перебувають у відпустці, зазвичай вирішується в індивідуальному порядку, повідомили юристи Ростислав Соботник та Віталій Гуренко "УП.Життя". За даними експертів, воїн має подати командуванню рапорт на відпустку, в якому необхідно вказати, що у нього для виїзду за кордон є обґрунтовані причини, і це потрібно підтвердити.

"Наприклад, якщо його дружина і діти в іншій країні. Тоді військовий має подати свідоцтва про шлюб та народження дитини, а також документи, які доводять перебування родини за кордоном", - зазначили юристи.

Відео дня

Вони додали, що саме на підставі документів командир військової частини має ухвалити рішення, дозволити чи ні військовому таку відпустку. У разі ухвалення, рішення про надання відпустки закріплюють у відповідному наказі, а також у відпускному квитку бійці вказують термін відпустки, і є помітка, що йому дозволено покидати Україну.

Експерти підкреслили - немає гарантій того, що прикордонники навіть з такими документами дозволять військовому виїхати з території держави.

Важливі новини України - сьогодні це варто знати

Після того, як російські окупанти здійснили повномасштабне вторгнення в Україну рано вранці 24 лютого 2022 року, виїзд за кордон чоловікам призовного віку було обмежено. 

У нашій державі оголошено воєнний стан та мобілізацію, і у лави армії можуть потрапити чоловіки у віці 18-60 років, які за станом здоров'я здатні проходити службу.

У Верховній Раді запропонували дозволити виїзд з України військовозобов'язаним чоловікам за низки умов, зокрема, при наявності письмового погодження виїзду від військкомату чи документу про навчання у закордонному університеті.

Вас також можуть зацікавити новини: