Оксана ГАйдар загинула разом з мамою / фото Facebook Сергія Томіленко

Під час обстрілу у Київській області загинула українська журналістка і блогерка Оксана Гайдар.

Як повідомив голова Нацспілки журналістів України Сергій Томіленко, Гайдар загинула під час обстрілу російською артилерією села Шевченкове Броварського району між 11 і 12 березня, однак про її смерть стало відомо лише зараз.

Зазначається, що журналістка загинула разом зі своєю мамою Лідією.

Відео дня

Гайдар була відома своїми публікаціями на історичну тематику та дописами в соцмережах під псевдонімом Руда Пані, у яких вона різко викривала імперські амбіції російської влади та її прагнення за будь-яку ціну встановити контроль над Україною.

Томіленко додав, що Гайдар писала свої есе й коментарі з Москви, де жила разом із чоловіком і сином, однак із початком широкомасштабного російського вторгнення повернулася до України, щоб бути поруч із мамою.

"Вона залишалася свідомою та сміливою українкою в логові агресора. На неї тиснули, її та чоловіка свого часу залякували, як Оксана мені розповідала... Я їй востаннє написала 7 березня - повідомлення не прочитане, тепер я знаю, чому. Село було під окупантами", - розповіла у коментарі НСЖУ українська журналістка Алла Лазарєва, яка була знайома з загиблою майже 40 років і підтримувала з нею зв’язок.

Останній твіт Гайдар датований 11 березня, у ньому вона повідомила, що в селі немає світла та майже немає інтернету.

"Русня нікому не дає виїхати – стріляє по автівках та навіть по велосипедах на смерть. Можна лише тихо сидіти по хатах. Гуманітарна катастрофа – питання максимально місяця. Твітер я видаляю, сподіваюся, що ще побачимось. Все буде Україна", - написала вона.

За даними НСЖУ, Гайдар народилася й виросла в Києві, в родині журналіста: її батько Юрій Гайдар працював заступником редактора "Спортивної газети". Закінчила факультет журналістики Київського національного університету імені Шевченка.

Нагадаємо, 29 квітня у бою з окупантами на Харківщині загинув 33-річний журналіст і військовий Максим Мединський.

Вас також можуть зацікавити новини: