Динамо-Дрогеда: шкода, що не приснився Сьоміну швейцарський "Тун"
Динамо-Дрогеда: шкода, що не приснився Сьоміну швейцарський "Тун"

Динамо-Дрогеда: шкода, що не приснився Сьоміну швейцарський "Тун"

10:46, 07.08.2008
5 хв.

Назвати те, що ми побачили  у двох матчах киян з “Дрогедою”, переможним виходом до наступного раунду відбору – язик не повертається...

Назвати те, що ми побачили  у двох матчах киян з “Дрогедою”, переможним виходом до наступного раунду відбору – язик не повертається...

Одне з двох -  або кваліфікаційний рівень нинішнього складу київського “Динамо”  однаковий з рівнем ірландської “Дрогеди” або ж хтось десь грає у свою,  позафутбольну гру з букмекерами.

Можна лише уявити собі, які ставки були зроблені на перемогу киян у вчорашньому матчі і хто  у підсумку зірвав банк після зовсім несподіваного рахунку –2:2.

Відео дня

Втім, облишимо такі здогадки для любителів кримінальних сюжетів, зрештою, якби не сенсації, то букмекерські контори збанкрутували б.

А, як на мене, маємо просто визнати, що така нічия, така гра засвідчила – “Динамо” послідовно,   сезон за сезоном, опустилося з колишніх висот до категорії цілком  посередніх команд, і для нього кожен матч поза околицями Охтирки  перетворюється на вимучене, надсадне випробування.

Якби київському “Динамо” знадобилося закарбувати на своїх брендах девіз, то кращого вислову, ніж - Для нас слабких суперників не буває! – нині не знайти. Домашні поразки від “Металіста” вже не видаються сенсацією, натомість сенсацією видається, як учора нашому уславленому екс- і віце-чемпіону вдалося  встояти під ударами цілком заштатної “Дрогеди”, яка у своєму чемпіонаті Ірландії з 19 матчів програла шість і посідає скромне п’яте місце серед 12 команд.

Не по лінії динамівських воріт прокотився вчора мяч на останній хвилині матчу, а по лінії розмежування на “Динамо”, яке ми знали, і “Динамо”, яке ми бачимо.

Уже майже чотири роки минуло, як динамівці здобули свою останню перемогу  у Лізі чемпіонів, у команді змінюються тренери, гравці, концепції і підходи, а віз і нині там – скрипучий віз, який колись називався динамо-машиною.

Можна скільки завгодно казати, що кияни після гостьової перемоги в Ірландії дещо недооцінили суперника, та ще й швидкий м`яч приспав їхню пильність, і  штанги всі облупили  та й суддя якось не туди свистів спочатку, але це все розмови на користь бідних.

Висококласна команда якраз і вирізняється від посередньої тим, що вміє швидко робити висновки і знає, як контролювати хід подій на полі, не доводити справу до інфарктів. Вміє, зрештою, відсунути настирного суперника від своїх воріт і просто вбивати час, доводячи матч до потрібного результату.

Для сильної команди забитий гол додає адреналіну і кидає гравців вперед на добиття суперника. На динамівців же гол Алієва учора подіяв неначе седативний препарат – вони почали просто імітувати гру, не завершуючи майже кожен епізод. Трохи тут не дотягли, трохи там не добігли, не дострибнули, трохи поступилися в єдиноборстві…  Неозброєним оком було видно, що біло-блакитні вже готові піти на перерву, вважаючи справу цілком зробленою.

Дивно, що такий досвідчений фахівець як Сьомін не вловив цю зміну настроїв, не нагнав чортів на розслаблених  “горе-дембелів”. Адже один забитий мяч – це завжди непевно, невиразно, непереконливо, особливо для нинішнього ”Динамо”, яке так і не навчилося свої ворота тримати сухими.

Прямий обов’язок тренера – бачити гру не лише в окремих епізодах, відрізках часу, але відчувати її як цілісне і водночас мінливе явище. Керувати – значить  передбачати. 

Тим паче, це був для ЮрПалича прем’єрний єврокубковий матч вдома, міг би «накрутити» гравців як слід, довести, що він таки щось оновив у команді, яка вже котрий рік у євро кубках  ледве дихає.

Чи може його приспала показна  скромність тренера ірландців у передматчевих інтерв’ю, який прикидався шлангом, мовляв, та куди нам з киянами тягатися.   

Шкода, що  в такому випадку не приснився Сьоміну  швейцарський “Тун”.

Суддя  на 42-й хвилині смикнув за ручку холодного душа і ми побачили, чого варті всі поважні розмови про трансфери “Динамо”, про селекцію, про іноземних фахівців з фізпідготовки, про млинці з ікрою червоною і чорною…

Не без підстав хронікери «Дрогеди» на  офіційному сайті команди написали: лише  ширина голевої лінії відділила нас  від історичної перемоги у Києві. 

Це ж лише співставити бюджети “Динамо” і “Дрогеди”, порівняти масштаби клубної інфраструктури, чисельність  людей (фахівців?), які задіяні у клубах, і ми зайвий раз переконаємося, що таки так -  на одиницю  ВВП в Україні енерговитрати у 3-4 рази більше, ніж у розвинених країнах. І у футбольному господарстві, на жаль,  також - ККД як у паровоза.  

Не хочеться впадати у критицизм, але назвати те, що ми побачили  у двох матчах киян з “Дрогедою”, переможним виходом до наступного раунду відбору – язик не повертається.

 Питань більше, ніж відповідей.

Наприклад, як готувався ( чи як готували) до матчу  воротаря Луценка, що він припустився дитячо-юнацьких помилок у грі?

Чому Діакате з Михаликом ніяк не навчиться грати позиційно, не втрачати з виду нападників суперника?

Чому втратили форму Бангура і Кравець?

Перелік можна продовжити, але зрозуміло одне -  якщо “Динамо” не дасть на такі питання позитивних відповідей у наступних поєдинках з московським “Спартаком” (“Спартаком”!), тоді можна констатувати – рік Сьоміна у Києві минув даремно.

Олег Савицький

Відео забитих голів і небезпечних моментів можна подивитися тут

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся