Чи можна телефон ставити на зарядку вночі: відповідь експертів / фото Stable Diffusion

Зарядка смартфона всю ніч здається стандартною і нешкідливою звичкою для багатьох із нас. Зрештою, що може бути простіше, ніж підключити телефон до зарядки перед сном і прокинутися з повністю зарядженим пристроєм? Проте експерти кажуть, що залишати смарт на зарядку вночі – погано. І ось чому.

Річ у тім, що вночі смартфон заряджається до 100%, але поки він знаходиться біля розетки, у девайсі активуються внутрішні процеси. Якщо девайс при цьому під'єднаний до мережі Wi-Fi, то він увімкне оновлення системи, завантажить дані з застосунків і зробить безліч подібних операцій.

Як результат, ваш телефон за одну ніч багаторазово втрачає і відновлює кілька відсотків заряду. Цей цикл зарядки-розрядки, стверджують експерти, негативно позначається на літій-іонних акумуляторах. Хоча в сучасних смартфонах часто встановлені контролери, що припиняють прийом заряду, коли батарея досягає 100%, це не виключає можливих проблем.

Відео дня

Побоювання фахівців не безпідставні. Компанії-виробники смартфонів у рекомендаціях у себе на сайті теж вказують, що тримати 100%-вий рівень зарядки постійно – небезпечно. Найкраще, щоб гаджет завжди був злегка розряджений. В ідеалі – мати від 50% до 80% заряду. У цьому разі батарея проживе найдовше.

Як правильно заряджати телефон вночі

У деяких смартфонах уже є функція, яка обмежує надходження енергії на певному рівні. Наприклад, на iPhone вона становить 80%. Таким чином сама Apple рекомендує продовжити термін служби акумулятора і зменшити його деградацію.

Чому не варто заряджати смартфон вночі – ця невинна звичка вбиває ваш девайс

Водночас в Google Play можна знайти корисний додаток AccuBattery. У ньому можна вручну встановити відсоток заряду, за якого утиліта сповіщатиме про припинення підзарядки і навіть подивитися, як це впливає на стан батареї. У такий спосіб, якщо ви звикли або не маєте іншої можливості, окрім як залишати смартфон на зарядці на всю ніч, ви збережете продуктивність свого гаджета на довше.

Як альтернатива – використовуйте швидку зарядку. Якщо ваш пристрій підтримує швидку зарядку, під'єднайте його до зарядного пристрою безпосередньо перед сном. Швидка зарядка дасть змогу довести заряд батареї до потрібного рівня менше, ніж за годину.

Дотримуючись цих рекомендацій, ви зможете заряджати свій телефон вночі ефективно та безпечно, мінімізуючи ризик пошкодження батареї та інших проблем.

Раніше УНІАН ділився лайфхаком, як правильно почистити зарядний порт телефону за допомогою одного предмета, що є в кожного вдома. Цю процедуру рекомендується повторювати раз на пару місяців. А ще розповідали про хитрий спосіб, як очистити пам'ять на iPhone, не видаляючи нічого важливого.

Вас також можуть зацікавити новини: