Фото УНІАН

На Тернопільщині щороку ліквідовують 500-800 стихійних сміттєзвалищ.

Як повідомили УНІАН в прес-службі облдержадміністрації, про це розповіла в.о. начальника управління житлово-комунального господарства ТОДА Софія Близнюк під час круглого столу на тему «Екологічні проблеми Тернопільської області та шляхи їх розв’язання».

Читайте такожНа Тернопільщині через засмічені території оштрафували 15 сільських голів

Відео дня

«Щороку ми проводимо місячники благоустрою, під час яких по області виявляємо 500-800 сміттєзвалищ. Ліквідовуємо їх. Проте наступного року на тих же місцях сміття накопичується знову. Це говорить про те, що нам необхідно посилити виховання екологічної свідомості населення. Культуру поводження з твердими побутовими відходами необхідно виховувати змалку. Тож пропоную також на всеукраїнському рівні ввести тематичні уроки в школах та садочках, спрямовані на виховання екологічної свідомості. А ще запровадити відповідальність за викидання сміття у громадських місцях», – виступила з ініціативою Близнюк.

Вона висловила переконання, що основа ефективної переробки сміття – це його сортування. За її даними, жителі 47-ми населених пунктів Тернопільщини вже проводять сортування відходів.

«Серед областей України Тернопільщина торік навіть посіла 7 місце щодо впровадження сортування сміття. Роздільний спосіб утилізації твердих побутових відходів ще й вигідний. Адже той, хто сортує сміття платить значно менше», – зазначила Близнюк.

Вона також запропонувала на законодавчому рівні зменшити виробництво виробів з поліетиленових пакетів та виробів з пластику, адже саме вони найбільше забруднюють навколишнє середовище Тернопільської області.

Загалом на Тернопільщині налічується 740 сміттєзвалищ та полігонів твердих побутових відходів, з яких паспортизовані лише 91. Згідно даних статистики, на сьогоднішній день на сміттєзвалищах області накопичилося вже 20,8 млн м куб. твердих побутових відходів.