Дештне в Орлицьких горах чудово підходить для відпочинку / фото УНІАН (Анастасія Горбачова)

Гірська Чехія: де українцям відпочити від реалій війни і відчути себе як вдома

09:13, 02.10.2022
9 хв. Туризм

Чехія є однією з найбільш дружніх країн Європи для українців, а тому сюди можна сміливо вирушати перепочити від жорстоких реалій війни. Ця невелика країна неодноразово виступала на боці України проти Росії, підтримувала санкції, постачала допомогу, а також прихистила тисячі українців. Дружелюбністю і бажанням допомогти відрізняються і самі чехи. Тут про війну в Україні знають практично всі, а прапори нашої країни можна побачити навіть в глибинці поряд з чеськими. УНІАН.Туризм переконався в цьому на власному досвіді.

Навіть під час війни, незважаючи на всі труднощі, українцям хочеться трохи перепочити від нещадної рутини і вдихнути свіжого повітря, провести хоча б кілька днів без повітряних тривог і загроз ракетних ударів.

І, звісно ж, хочеться, щоб країна відпочинку була дружньою і з мінімальною кількістю росіян. Такою країною цілком може бути Чехія. Тут ще пам'ятають "подвиги" Радянського Союзу і не дуже добре сприймають громадян РФ, особливо на тлі війни в Україні. А ось до українців в Чехії ставляться з розумінням, тут завжди можна розраховувати на кілька теплих слів, та й чеська мова відносно зрозуміла.

Багато українців свого часу встигли прогулятися по вуличках Праги або помилуватися собором Петра і Павла в Брно, але точно мало хто з них їхав кудись подалі від цивілізації. А це дуже навіть даремно, адже насправді туристичній Чехії ще є багато чого запропонувати. Одним з таких місць, куди варто виїхати на тиждень, щоб побродити лісом та помилуватися красою природи, є Орлицькі гори, а саме невелике селище Дештне на кордоні з Польщею.

Відео дня

Чим приваблює Дештне в Орлицьких горах

У Чехії це дуже популярний гірськолижний курорт. У самому селі постійно проживає трохи більше 500 жителів, але, здається, людей тут набагато більше. Секрет у постійних туристах.

Взимку – це туристична "Мекка" для любителів лиж, сноубордів і санчат. Спеціально для цих цілей тут створена розвинена мережа гірськолижних парків. 

Однак якщо ви думаєте, що в іншу пору року тут робити нічого, то ви дуже сильно помиляєтеся. Адже завдяки неймовірній природі Орлицьких гір в поєднанні з чеською гостинністю і розвиненою туристичною інфраструктурою – це невелике село перетворюється на тихий рай для цілорічного комфортного відпочинку. До речі, багато хто порівнює Орлицькі гори з Українськими Карпатами.

Карта лижних трас в Дештне в Орлицьких горах / фото фото УНІАН (Анастасія Горбачова)

Тут величезний вибір готелів і пансіонатів, номери в яких легко можна забронювати в Інтернеті. Ціни за ніч стартують від 880 крон (приблизно від 1 275 гривень), а середня вартість номера – 1600 крон (2320 гривень). Бронювати житло краще заздалегідь, адже місце дуже популярне.

Що стосується харчування, то турбуватися про це теж не варто. У кожному готелі або пансіонаті Дештне є ресторан, де можна покуштувати як класичні чеські страви, так більш звичну українцям їжу (правда, борщ в меню можна навіть не намагатися шукати).

Також тут працює супермаркет, де можна знайти все необхідне. За бажання за покупками або перекусити можна з'їздити в найближчий населений пункт побільше – Нове місце над Метуї, Рихнов над Княжноу або ж Градец Кралове. У автобусів тут чіткий розклад, а оплатити проїзд можна звичайною банківською картою.

Що подивитися в Дештне

Звичайно ж, в першу чергу сюди варто приїхати через природу. Завдяки безлічі туристичних маршрутів тут можна щодня гуляти по новій стежці, насолоджуючись тутешніми красотами, або спробувати подужати гори на велосипеді.

Також варто заглянути в місцевий музей і ознайомитися з історією цього чудесного населеного пункту.

Гора Велка Дештне

Обов'язково потрібно піднятися на найвищу точку – Велка Дештне – 1115 метрів над рівнем моря. Шлях до вершини через ліс займає близько двох годин, але неймовірна краса природи може трохи затримати вас у дорозі. По дорозі ви зустрінете величезну кількість струмків з кришталево чистою водою, а також птахів, зайців, ящірок та іншу дрібну живність, яка не становить загрози для людини. А ще можна спробувати дику малину, суницю, чорницю – найбільш везучим вдасться покуштувати місцеву ожину.

На самій вершині Велка Дештне розташована металева вежа, з оглядового майданчика якої відкривається чудовий краєвид. З одного боку буде видно Чехію, а з іншого боку – Польщу. Піднятися на вершину можна в будь-який час доби і року.

Також поруч розташоване невелике кафе, де можна випити чай, каву, купити води або морозиво. Однак варто врахувати, що кафе працює не кожен день і в обмежені години, тому плануючи похід, все необхідне краще взяти з собою.

Адршпашсько-теплицькі скелі

Крім цього, радимо відвідати місто Наход, біля якого розташовані Адршпашсько-теплицькі скелі. Місцеві жителі вважають їх справжнім дивом чеської природи – це найбільше гірське утворення в Чехії.

Заповідник Ардшпах в Чехії / фото Анна Якуб

Тут є все – печери, каньйони, ущелини, озера і лабіринти. Щасливчикам також вдасться побачити два водоспади, які з'являються в різний час в залежності від сезону.

В Адршпашсько-теплицьких скелях можна побачити печери, каньйони, ущелини, озера та лабіринти / фото Анна Якуб

Ну, а "родзинкою" є Моноліт Адршпах, який з'явився в результаті об'єднання декількох скельних утворень.

Біля підніжжя Теплицьких скель розташоване селище Скелі з однойменним замком в стилі бароко, який побудували ще в 1666 році. Руїни скельного граду прямо над замком відносяться до другої половини 14 століття. Він був зруйнований в 1447 році, а відновлений в 1548. Остаточно володіння спорожніли на початку XVII століття. До речі, саме це селище і замок стали місцем дії роману Алоїса Їраска "Скелі".

Замок Рихнов над Кнежноу

Варто приділити увагу і найближчим до Дештне містам. У Рихнов над Кнежноу в першу чергу необхідно відвідати замок, який був побудований в 1676-1690 роках в стилі раннього бароко. У 1713 році в замку була проведена велика реконструкція за проектом відомого архітектора Яна Сантіні. Разом з фасадом церкви Пресвятої Трійці замок є одним з найбільших і найкрасивіших зразків барокової архітектури в Чехії.

У замку зберігається унікальна і дуже цінна колекція картин роду Коловратів, в яку входять також шедеври чеських та іноземних художників. Він знаходиться в дзвіниці біля церкви. Частину замку займають виставки музею Орлицьких гір та Орлицької галереї.

Тут же можна побачити третій за величиною дзвін в Чехії, названий Криштоф.

Щорічно в замку проходить фестиваль "Полачкове літо". Погуляти по території замку можна абсолютно безкоштовно.

Замок Нове Мєсто над Метуйєю

Цей мальовничий замок заснований в 1501 році та являє собою частину чудового архітектурного ансамблю, а також привертає увагу вкрай цікавим з'єднанням двох архітектурних стилів, розділених трьома століттями: бароковий ренесанс і арт-деко, елементи якого внесли останні власники.

Свій нинішній вигляд замок набув у ХХ столітті, коли маєток купили фабриканти Бартони і зайнялися його відновленням. Крім замку, варто відвідати тутешні сади, прогулятися мостом і піднятися на вежу, звідки відкривається неймовірний краєвид. 

Повний квиток коштує від 140 крон для дорослих і від 30 крон для дітей. Ціна квитка для дітей варіюється в залежності від віку дитини.

Пивоварня в Добрушці

Чехія по праву славиться своїм пивом. Найближча до Дештне пивоварня знаходиться в Добрушці – одна з найвідоміших в країні, де варять пиво ще з ХІ століття.

За свою довгу історію пивоварня кілька разів знищувалася пожежею і відновлювалася на старому місці – в 1565, 1702, 1806 і 1866 роках. Після останньої пожежі завод побудували на новому місці в 1868 році, але вогонь знову спалахнув в 2006 році. У 2002 році завод викупила компанія Staročeský pivovárek, s.r.o. Dobruška, торгова марка заводу – пиво Rampušák. 

До речі, при пивоварні також працює мініготель на чотири номери. Вартість проживання в ньому – 500 крон з ніч (приблизно 720 гривень).

Також тут є боулінг і паб, де можна спробувати всі види пива, які варять місцеві пивовари.

Безсумніву, в Добрушці варто відвідати і місцеву ратушу, до будівлі якої примикає вежа з великим годинником. На самому її верху розташований оглядовий майданчик, звідки відкривається прекрасний краєвид на околиці.

На головній площі поруч з ратушею розташований чумний стовп, що прославляє Небеса за позбавлення від епідемії чуми. Також в Старому місті можна побачити церкву святого Вацлава, побудовану ще в 1709-1724 роках, і костел Святого Духа.

Як доїхати до Дештне в Орлицьких горах

Прямо до Дештне з України доїхати можна тільки машиною. У нинішніх реаліях найкраще дістатися до міста Градець Кралове – квиток на автобус сюди з Києва коштує від 2275 гривень, а зі Львова трохи менше – від 1980 гривень.

А ось вже з Градца Кралове можна спокійно доїхати до Дештне на ще одному автобусі. Вартість проїзду складає всього 78 крон – приблизно 113 гривень.

Анастасія Горбачова

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся