Північне сяйво визнали одним з головних бажань туристів / фото REUTERS

Період з осені по весну вважається найкращим часом, щоб поспостерігати за північним сяйвом, визнаним одним з головних бажань туристів на 2023 рік.

Видання The Mirror склало список з восьми країн світу, на території яких у туристів буде найбільше шансів побачити це неймовірне природне явище. Також журналісти назвали місяці року, протягом яких найкраще їхати спостерігати за полярним сяйвом.

1. Гренландія. Ця віддалена північна країна відома одними з найкращих пейзажів у зимові місяці, а невелике поселення Кангерлуссуак часто називають найкращим місцем у Гренландії, оскільки воно розташоване в самій середині поясу північного сяйва з більш ніж 300 ночами ясного неба. По суті, це ідеальні умови для того, щоб побачити полярне сяйво. Також можна відвідати столицю країни Нуук, де досить часто виникає це явище. Ну а ті, хто не хоче не спати всю ніч, можуть відправитися в південні регіони, де темрява зазвичай настає раніше.

Відео дня

Найкращий час для поїздки: з листопада по квітень, у вересні/жовтні теж є хороші шанси побачити північне сяйво, але з меншою гарантією.

2. Норвегія. Такі міста, як Тромсе, пропонують чудові панорами та безліч пригод – від катання на собачих упряжках до круїзів по фіордах. Тим часом, один з найпівнічніших населених пунктів світу Шпіцберген перенесе туристів в крижане королівство – від далеких льодовиків до захоплюючої дикої природи. Любителі природи можуть відвідати регіон Люнгенфьорд, де крім спостереження за північним сяйвом можна помилуватися китами, покататися на лижах, зайнятися льодолазінням тощо.

Найкращий час для поїздки: з жовтня по березень, коли полярні ночі полегшують виявлення північного сяйва.

3. Швеція. У Національному парку Абіско чисте небо і відсутність світлового забруднення створюють оптимальні умови для спостереження за північним сяйвом. Одне з найкращих місць – шведська Лапландія, де можна пообідати під опівнічним небом або насолодитися унікальними прогулянками по засніжених пейзажах або навіть зупинитися в її знаменитому крижаному готелі. Мандрівники та любителі прогулянок можуть також розглянути пішохідну стежку Кунгследен (також відому як Королівська стежка), яка пропонує близько 440 км захоплюючих пейзажів.

Найкращий час для поїздки: з вересня по березень.

4. Ісландія. Щоб побачити полярне сяйво в цій країні, туристам навіть не обов'язково вирушати у віддалені місця – його прекрасно видно і зі столиці Рейк'явіка. Щоб максимально охопити околиці, гостям пропонують безліч спеціалізованих одноденних турів та екскурсій по місту, а в денний час можна пройтися по музеях і вивчити гастрономію. Щоб втекти від натовпу, можна відправитися в менш відомі місця, такі як Тінгвеллір або Тренгслі, які дуже люблять фотографи, що намагаються зробити ідеальні фотографії північного сяйва.

Найкращий час для поїздки: з кінця серпня до середини квітня, збільшити свої шанси на успіх можна з кінця вересня по березень.

5. Фінляндія. Арктичний курорт Какслауттанен – одне з найкращих місць в Швеції, де можна побачити північне сяйво, також він може похвалитися красивими затишними будиночками з колод, які створюють справжню зимову країну чудес. Найкраще полярне сяйво можна побачити на півночі країни, тоді як в інших частих воно виникає лише протягом 10-20 ночей на рік. Для сімейного відпочинку ідеально підходить фінська Лапландія, де можна зустріти Санту.

Найкращий час для поїздки: з кінця вересня по березень.

6. Шотландія. Північна Шотландія насправді знаходиться на тій же широті, що і Ставангер в Норвегії та острів Нунівак на Алясці, тому, якщо потрапити на ясну ніч, можна насолодитися захоплюючими видами. Такі напрямки, як Норт-Бервік, острів Скай і маяк Барнс-Несс пропонують чудові оглядові точки, але щоб отримати найкращі шанси, краще відправитися туди з екскурсією.

7. Канада. У зимові місяці побачити північне сяйво можна в канадському місті Йеллоунайф. Також всі шанси поспостерігати за явищем є в селі Аврора завдяки його розташуванню на березі озера – тут туристам навіть пропонують розміщення та екскурсії.

Найкращий час для поїздки: з другої половини листопада до початку квітня.

8. США. А точніше – Аляска, де найкращим місцем для спостереження за північним сяйвом часто називають місто Фербенкс, розташоване всередині "аврорального овалу". Тут є безліч турів, присвячених пошуку північного сяйва, а також чимало інших розваг – від риболовлі до пригод на снігоходах.

Найкращий час для поїздки: з кінця вересня до кінця березня, але є ймовірність побачити сяйво і в квітні.

Як повідомляв УНІАН, вже в другій половині вересня в соцмережах почали з'являтися все більше фото полярного сяйва, сезон якого якраз почався в північних країнах. Найбільше фото вдалося зняти у Фінляндії, особливо в Лапландії.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.