У різних країнах Європи культура чайових може відрізнятися.
Вирушаючи на відпочинок, завжди слід вивчати, скільки чайових прийнято залишати в тій чи іншій країні. Десь це є обов'язковим і суттєво збільшує відпускний бюджет, а десь навпаки залишені чайові можуть сприйняти за образу.
Британське видання The Times розповіло, скільки чайових заведено залишати в кількох найпопулярніших туристичних країнах Європи, залежно від типу закладу та виду послуги.
1. Велика Британія. Під час пандемії Covid на "туманному" Альбіоні набув значного поширення американський тренд "tipping creep" – "обов'язковість" давати чайові співробітникам дедалі ширшого спектра сфери послуг. За допомогою QR-кодів і пристроїв безконтактної оплати люди почали дедалі частіше давати "чайові з жалю" барменам, водіям таксі та кур'єрам у розмірі до 20% від вартості послуги. Експерти ж попереджають, що туристи не зобов'язані так сильно розганятися – 10-15% чайових буде цілком достатньо, і то не скрізь.
2. Франція. У місцевих ресторанах за законом 15%-ву плату за обслуговування включено в чек, а офіціантам платять прожитковий мінімум, тому чайові не обов'язкові. Однак невелика похвала за гарне обслуговування – зазвичай округлення рахунку до найближчого євро – не рідкість.
3. Іспанія. Деякі ресторани в Іспанії включають у рахунок 10%-ву плату за обслуговування, що позначається як servicio incluido, але це не є універсальним. Як зазначає Kirker Holidays, оскільки гостинність і обслуговування є "шанованою і добре оплачуваною професією" в Іспанії, туристи менше змушені платити додаткові гроші. Загалом прийнятна сума від 5 до 10% від суми рахунку, при цьому чайові варто давати готівкою, оскільки в платіжних терміналах рідко передбачена можливість чайових.
4. Італія. Тут скромні чайові є стандартною практикою – достатньо округлити рахунок у ресторані на кілька євро, якщо в рахунку не включено servizio. Спеціальний туроператор Audley Travel рекомендує мандрівникам давати чайові в розмірі 10% у ресторанах, від 2 до 5 євро для кур'єрів і водіїв таксі (до 15 євро за повний день поїздки на таксі) і від 20 до 40 євро для гідів, залежно від тривалості та розміру групи. При цьому письменниця Крістіна Марконі, яка живе в Мілані, каже, що північні італійці, як правило, дають чайові менше, ніж мешканці півдня, і що у великих містах термінали для карток пропонують стандартні 10%-ві чайові, "оскільки італійці більше не носять із собою монети". Не залишені чайові, за її словами, "розцінюються як зневага". При цьому coperto, яку часто включають у чеки італійських ресторанів як плату за сервіровку, хліб і оливки без замовлення, не дорівнює оплаті за обслуговування.
5. Греція. Чайові тут не є сильною традицією, місцеві жителі дають їх лише в невеликих кількостях. Культура чайових найбільше вкоренилася на островах з великим потоком туристів, таких як Міконос, Крит і Санторіні. Там округлення рахунків до найближчих 5 або 10 євро за гарне обслуговування є нормою.
6. Німеччина. Британський академік Вішал Вора, який живе в Берліні, каже, що, як і Велика Британія, Німеччина після Covid практично повністю перейшла до використання карток для оплати. Вона також перейшла від "культури округлення" Trinkgeld у вигляді дріб'язку до пристроїв для читання карток, які пропонують надбавки до 20% у барах, ресторанах і фургонах з їжею. У неформальних закладах, де можна поїсти і випити, на прилавку часто є банка-скарбничка Sparschwein, в яку за бажання можна кинути кілька монет.
7. Хорватія. Audley Travel описує хорватську культуру чайових як "невимушену": близько 10% у ресторанах, у кав'ярнях і близько 5 євро носіям покажуть вас як хорошого гостя. Гід із Дубровника Сандра Міловчевіч каже: "Якщо вам сподобалося, залиште чайові, й ви отримаєте хорватську посмішку. Якщо ні, не робіть цього".
8. Туреччина. Плата за обслуговування (servis) у розмірі близько 15% часто включається в чеки в готелях і ресторанах, хоча рахунки складно розшифрувати, і ця плата не є обов'язковою. Kuver – це плата, яка зазвичай відноситься до хліба, оливок, соусів або води, які приносять на столи ресторану без замовлення. Якщо у вас є сумніви, запросіть рахунок. Перукарям і офіціантам заведено залишати 10-15%, а вартість таксі округляти. Під час відвідування хамама, радять Intrepid Travel, заведено залишати персоналу чайові в розмірі близько 15%. Найкраще давати чайові готівкою.
Як повідомляв УНІАН, раніше експерти попередили, як ресторани "розводять" туристів на чайових.
Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.