Далеко не в усіх країнах прийнято залишати чайові / колаж УНІАН, фото REUTERS

Скільки прийнято залишати чайових у ресторанах в різних країнах – одвічний головний біль для багатьох туристів, які вирішують провести відпустку за кордоном. Причому досить часто ця стаття витрат істотно збільшує бюджет вашої подорожі.

Проте є ідеальні країни для тих туристів, які не люблять витрачатися на додаткову оплату за обслуговування офіціантів. Видання Daily Mail назвало дев'ять країн світу, де не прийнято залишати чайові – в деяких з них це навіть можуть розцінити як образу.

1. Австралія. У країні кенгуру і серфінгу ніхто не образиться, якщо ви не залишите чайові, але якщо залишите невелику суму – офіціантам буде приємно. При цьому у великих містах 10-відсоткова плата за обслуговування часто включається в рахунок.

Відео дня

2. Швейцарія. В одній з найбагатших країн світу з однією з найвищих мінімальних заробітних плат не прийнято давати чайові, оскільки відповідно до федерального законодавства в більшості місць плата за обслуговування включена в ціну. Проте якщо ви задоволені своїм обслуговуванням, там будуть раді чайовим. 

3. Аргентина. Згідно з трудовим законодавством 2004 року, в країні заборонено давати чайові людям, які працюють в готелях і ресторанах. Однак це не означає, що цього не відбувається або що це не вітається: чайові становлять приблизно 40% доходу середнього аргентинського офіціанта.

4. Бельгія. Зарплати у офіціантів в цій країні досить високі, тому чайових вони не очікують. Однак знову ж таки – за хороше обслуговування можна віддячити їм невеликою сумою.

5. Французька Полінезія. Тут не просто ніхто не чекає на чайові – офіціанти навіть можуть відмовитися від них. Деякі ресторани прикріплюють до рахунку примітки, в яких вказується, чи вітаються чайові, щоб не вводити клієнтів в оману.

6. Сінгапур. Питання чайових в Сінгапурі досить суперечливе. Невелика сума не викличе образи під час вечері або поїздки на таксі, але офіційно це не вітається: на урядовому сайті навіть говориться, що "чайові не є способом життя" на острові.

7. Японія. Чайові в країні висхідного сонця, де культурною нормою є пишатися своєю роботою – це ляпас одержувачу. Японці дотримуються дуже високих стандартів при наданні послуг – і для того, щоб показати, що їх оцінили, не потрібно ніяких винагород. Пропозиція чайових тут передбачає, що ви думаєте, що їхній роботодавець не усвідомлює їхньої цінності й тому не платить їм достатньо.

8. Китай. Тут давати чайові практично заборонено – протягом десятиліть залишення чайових в Китаї вважалося хабарем. До цього дня в більшій частині країни вважається особистою образою співробітників ресторану або власників готелів, якщо ви залишите їм чайові. Винятком є гіди або водії туристичних автобусів – їм можна дати трохи грошей за клопоти, не ображаючи їх при цьому.

9. Південна Корея. Як і в Японії і Китаї, в Південній Кореї чайові вважаються відвертим проявом грубості. Спроба залишити чайові цілком може бути відхилена.

Як повідомляв УНІАН, раніше експерт з подорожей, засновник компанії Panache Cruises Джеймс Коул попередив туристів про поширену схему обману, до якої вдаються ресторани по всьому світу, щоб отримати від них більше грошей.

Водночас туристи, які бажають насолодитися місцевою кухнею в італійських ресторанах, повинні бути готові до непередбачених витрат в рахунках – там широко поширена так звана плата за вхід, або ж "коперто".

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.