Те саме фото Гальштату, заради якого сюди щороку їдуть майже мільйон туристів / Фото Марина Григоренко

Містечко з листівки: австрійський Гальштат як магніт для туристів

07:41, 22.02.2019
26 хв. Туризм

Незважаючи на свою дорожнечу, Австрія притягує туристів з усього світу як магніт. Воно й не дивно, адже на такій маленькій території змогли вміститися дивовижна природа, вишукана архітектура і бурхливе життя. Цього разу УНІАН.Туризм розповість про невеличке містечко Гальштат – мабуть, найтуристичніше місце Австрії.

Минулого літа мені вдалося провести в Австрії півтора тижні, й за цей час я намагалася отримати максимум найрізноманітніших туристичних вражень. Тепер прийшов час поділитися отриманими на власному досвіді знаннями. Тим більше, що зараз саме час починати планувати свої літні пригоди. І, повірте, Австрія – це не тільки дорогі гірськолижні курорти, куди їдуть в зимовий сезон. Влітку ця гірська країна також здатна подарувати неймовірні емоції та яскраві враження.

Читайте такожБезвіз для українців 2019: які країни легко доступні для туристів з України

Отже, ми вже розповідали про всі секрети подорожей по Австрії на поїзді, а також ділилися спогадами про один з найбільших музичних фестивалів країни - FM4 Frequency Festival. Тепер дійшла черга до крихітного містечка Гальштат у Верхній Австрії – райського місця посеред скель на березі озера, яке є чи не найпопулярнішим туристичним пунктом країни.

Відео дня

Чому всі так хочуть потрапити в Гальштат

На запити щодо туристичних місць в Австрії Google регулярно видає ту саму картинку – невеликий готичний собор на тлі гір та озера в крихітній комуні Гальштат (Hallstatt). Місце це дійсно виглядає чарівно, а тому натовпи туристів зі всього світу щодня з'їжджаються сюди заради одного єдиного фото. Навіть на Google-картах спеціально позначено photo classic point - саме з цього ракурсу виходить зробити той самий кадр з видом на добре впізнавану лютеранську церкву Hallstatt Lutheran Church.

Лютеранська церква в Гальштаті (Hallstatt Lutheran Church) / Фото Марина Григоренко

Зрозуміло, і я в рамках свого туру по Австрії вирішила туди заглянути: гуляти так гуляти. Я не планувала надовго заїжджати в Гальштат, скоріше вибравши його як перевалочний пункт "для галочки" на шляху з Граца до Зальцбурга. Все одно прямого поїзда не було і довелося б робити десь по дорозі пересадку.

Гальштат – маленький Китай

Крихітний Гальштат з населенням 778 осіб щорічно відвідують 700-900 тисяч туристів. А тому тихим і затишним це райське місце є тільки на картинці. Адже варто зійти на берег, вас одразу підхоплює нескінченний потік туристів.

Читайте такожУїк-енд у Гданську: казкове містечко на березі моря з багатою рибною кухнею і цілою пивною вулицею

Тут є усі: й туристи з німецькомовних країн, й гості із сусідніх Словаччини, Словенії, Угорщини, Італії, й завжди дуже помітні туристи з пострадянського простору, а також гості з зовсім далеких Америки та Австралії.

Але найбільше туристів з Китаю та інших країн Азії, що галасливими гуртками перебігають від однієї фото точки до іншої, з величезними валізами і під парасольками. Китайці настільки люблять Гальштат, що в 2012 році навіть побудували у себе його повномасштабну копію, чим викликали праведний гнів австрійців.

Не всі в Гальштат раді туристам / Фото Марина Григоренко

І, тим не менше, наявність копії Гальштата в самому Китаї ніяк не відбила в них бажання відвідувати оригінал. Щодня місто штурмують ешелони туристичних автобусів, з якими у найближчому майбутньому місцева влада все ж вирішила боротися. Містечко, заслужено занесене в 1997 році в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, в наші дні стало жертвою так званого overtourism, коли туристичний об'єкт просто не може впоратися з потоком туристів. А тому вже з осені 2020 року туристичні автобуси зможуть під'їжджати до Гальштату тільки за спеціальною домовленістю з місцевими туроператорами в обмеженій кількості та лише в певний проміжок часу.

Загалом, якщо ви розраховували спокійно насолодитися цим мальовничим місцем, у вас нічого не вийде. Принаймні, якщо ви їдете туди в денний час під розклад громадського транспорту, та ще й у топ-сезон. Хоча якщо вивчити наявність вільних місць у місцевих готелях – топ-сезон там цілий рік. І все ж – рано вранці або пізно ввечері, коли в місто вже не їздять електрички і туристичні автобуси, все ж може видатися шанс насолодитися цим райським місцем.

Райський куточок Гальштат в австрійських горах / Фото Марина Григоренко

Однак незважаючи на такий суспільний інтерес, навряд чи багато хто з гостей містечка так сильно цікавляться його історією. Але насправді вона досить багата.

Читайте такожУїк-енд в Нюрнберзі: нетипова Баварія, легендарний різдвяний ярмарок і великий рок-фестиваль

Почнемо з того, що це поселення з його околицями дало назву цілій стародавній культурі – Гальштатській, що відноситься до 400-900 років до нашої ери. Саме в околицях Гальштатского могильника, розташованого неподалік від Гальштата, є великі поклади солі, які розроблялися вже на початку залізного століття. Протягом століть соляний промисел був основною діяльністю в цій місцевості, у наші ж дні пальму першості перебрав туризм.

Гальштат – містечко, що живе в першу чергу туризмом, і, очевидно, місцеві вже давно змирилися з таким станом справ. Схоже, все місцеве населення зайнято в галузях, пов'язаних з прийомом гостей – перевезення, розміщення, харчування, екскурсії, сувеніри, магазини.

Ринкова площа в Гальштаті / Фото Марина Григоренко

Тільки сходиш з баркаса і відразу потрапляєш на центральну ринкову площу Гальштата Marktplatz, звідки вздовж набережної розміщені більшість ресторанів, кафе, магазинчиків, сувенірних крамниць та інших точок, корисних туристам. Так що з голоду не помрете, без інформації не залишитеся.

Особисто я рекомендую заглянути в невеликий магазинчик-кафе Fischerei Ausseerland, де можна перекусити неймовірно смачними рибними бутербродами або купити рибну продукцію з собою як сувенір. Я, приміром, спробувала дивовижний бутерброд з копченим лососем з гарбузовим насінням і тертим хріном.

Перекус в Fischerei Ausseerland в Гальштаті / Фото Марина Григоренко

До речі, страви з риби в Гальштаті подають досить багато, адже риболовля тут є популярним промислом. Однак і ціни на рибні продукти в містечку чималі, враховуючи, що орієнтовані вони виключно на туристів.

Як дістатися до Гальштату самостійно

Австрія переважно гірська країна, а тому дорога тут часто буває досить специфічна. Адже на подолання доволі невеликої відстані на ділі потрібно набагато більше часу, так як транспорту доводиться неабияк петляти.

Дорога на поїзді в Гальштат / Фото Марина Григоренко

Багато туристів добираються до Гальштата у складі організованих екскурсійних груп на автобусах – чи то тур з розряду "галопом по Європі", чи то екскурсія спеціально в Гальштат з інших австрійських міст.

Читайте такожОсобливості європейського транспорту: як і на чому їздити по країнах ЄС, щоб не розоритися

Частина мандрівників добираються сюди на автомобілях, і це, мабуть, один з найбільш виграшних варіантів. Адже в такому разі можна підібрати оптимальний час відвідин містечка, коли там ще або вже не так багато туристів, вдало проскочивши між прибуттям громадського транспорту в місто. Але, на жаль, доступний такий спосіб далеко не всім. Навіть незважаючи на те, що взяти транспорт на прокат в Європі туристу з іншої країни зовсім не складно.

Ми ж зупинимося на варіанті з самостійною подорожжю в Гальштат на поїзді, на якому сюди можна потрапити з більшості міст Австрії. Наприклад, з однією пересадкою – з Граца, Зальцбурга, Лінца. У такому разі квиток обійдеться в суму близько 9 євро при бронюванні заздалегідь, а на дорогу піде близько 2 годин. Якщо ж їхати з Відня або Інсбрука – на дорогу в один кінець піде близько 4 годин, квиток коштуватиме від 19 євро і доведеться зробити мінімум 2 пересадки. Ну а якщо їхати в Гальштат з невеликих містечок всередині землі Верхня Австрія, на дорогу піде не більше півгодини, а квиток обійдеться приблизно в 5 євро.

У Верхній Австрії скелясті гори чергуються з густими лісами / Фото Марина Григоренко

Квитки краще купувати заздалегідь на сайті австрійських залізниць. По-перше, за півтора-два місяці квитки коштують дешевше, ніж ближче до дати. По-друге, у період особливого напливу туристів всі квитки можуть просто розкупити. По-третє, далеко не на всіх дрібних станціях Австрії є каси або навіть термінали з продажу квитків (а контролери у вагонах є завжди).

Зазвичай залізнична станція Гальштат з її лише однією колією повністю завантажена туристами, але сісти на поїзд все одно цілком реально. Хоча іноді трапляються туристи, які просто кидаються брати потяг штурмом.

На станції Гальштат завжди ажіотаж / Фото Марина Григоренко

Я їхала з Граца, і щоб потрапити в Гальштат, мені знадобилося зробити одну пересадку. Тут мене і чекав перший "сюрприз". Всупереч популярному переконанню, що там в Європі все у них чітко за розкладом, як раз в таких пунктуальних країнах, як Австрія або Німеччина, з поїздами це досить часто не працює. Водночас, зазвичай при пошуку квитка з пункту А в пункт Б програма сама прораховує вам оптимальний варіант пересадки, часом залишаючи вам на стиковку 10-15 хвилин. Досить часто все йде гладко, однак досвід самостійних подорожей цими країнами вже мене навчив, що за можливості краще робити запас на пересадку побільше - півгодини-годину, купуючи два окремих квитка.

Читайте такожПригоди без зайвого багажу: 6 порад для бюджетної та комфортної подорожі

У випадку з Гальштатом я вирішила ризикнути, погодившись на запропоновану сайтом австрійських залізниць пересадку в 5 хвилин в крихітному містечку Штайнах (Stainach-Irdning Bahnhof). Все ж я сподівалася на австрійську пунктуальність. Та й на місцевій залізничній станції всього дві колії, а тому логічно, що 5 хвилин цілком мало б вистачити, щоб перескочити з одного поїзда в інший.

Застрягти в Штайнаху на пару годин так собі задоволення - нічого не працює, а далеко не підеш / Фото Марина Григоренко

Однак в результаті я застрягла тут на цілих півтори години в 35-градусну спеку під пекучим сонцем. Через якісь неочікувані накладки у графіку руху потягів по країні наш запізнився на 20 хвилин, і, зрозуміло, пересадка була пропущена. Як правило, в Австрії поїзди проходять через станції досить часто, але це все ж стосується міст побільше.

З позитивних моментів – у разі запізнення на пересадку не з вини пасажира, а через запізнення попереднього поїзда, на наступний аналогічний за маршрутом можна сісти за старим квитком. У будь-якому випадку, доїхати в кінцевий пункт призначення шанси досить великі, проте не завжди є час або бажання стирчати десь на вокзалі зайві годину-дві, коли попереду чекає стільки пригод.

Станція Штайнах на шляху до Гальштату часто використовується для пересадки / Фото Марина Григоренко

І все ж сам по собі Штайнах досить симпатичний. Прямо на тлі залізничних шляхів відкривається дивовижний вид на білосніжні соляні гори. Навіть влітку здається, ніби вони в снігу. Однак дві години в цьому містечку робити абсолютно нічого, воно наче вимерло. На місцевій залізничній станції в день моєї поїздки не працювала ні диспетчерська, ні кафешка, ні магазин. Тільки автомат з напоями та снеками дарував надію.

Штайнах - містечко досить невелике і майже безлюдне / Фото Марина Григоренко

Також прямо на залізничній станції є карта місцевості з туристичними маршрутами по горах. Однак це доречно, якщо ви приїжджаєте у Штайнах на день і більше. За пару годин тут в гори ніяк не потрапиш.

Туристичний маршрут по горах навколо Штайнаха висить прямо на вокзалі / Фото Марина Григоренко

Я спробувала прогулятися трохи вглиб містечка, але за півгодини мені на очі попалися всього кілька людей, і ті найімовірніше були пасажирами, застряглими тут на пересадку. Жодного працюючого кафе або магазину неподалік від вокзалу я теж не знайшла. І тільки кукурудзяні поля навколо, ніби потрапив у декорації до фільму "Діти кукурудзи".

В гори біля Штайнаха варто сходити, але для цього сюди потрібно їхати на довше / Фото Марина Григоренко

В результаті, протинявшись годину по околицях з фотокамерою і купленим в автоматі конопляним чаєм з Швейцарії, я успішно сіла на наступний поїзд, що проходив через місто, і все ж потрапила в Гальштат, хоч і з півторагодинним запізненням. Ще на шляху від Штайнаха в Гальштат я не могла стримати захоплення – гори, ліси, річки, старовинні будівлі. Так, Австрія просто створена для поїздок на поїзді.

Водна переправа в Гальштат

Доїхати на поїзді до Гальштата – це тільки половина справи, в містечко ще потрібно потрапити. Адже за фактом залізнична станція Hallstatt Bahnhof відноситься до комуни Обертраун (Obertraun), яка розташована навпроти через Гальштатськоє озеро. А до самого Гальштата ще треба доплисти на спеціальному баркасі.

Станція Гальштат по інший бік озера / Фото Марина Григоренко

Варто відзначити, що розклад такого кораблика чітко підігнано під рух поїздів через місцеву станцію. Більш того, якщо поїзд запізнюється – баркас терпляче чекає пасажирів. Йти від залізничної станції до причалу всього 80 метрів по прямій, тому команда чітко бачить, коли приходить поїзд і коли пасажири "закінчуються". Зорієнтуватися тут дуже легко, досить просто йти туди, куди йдуть всі.

Щоб потрапити в Гальштат, спочатку потрібно переплисти Гальштатське озеро / Фото Марина Григоренко

В основному баркас перевозить саме туристів, і найчастіше люди купують одразу квиток "туди-назад" при посадці на борт. На початок 2019 року коштує квиток в один бік 3 євро. Якщо купити одразу ж і зворотний - він не буде прив'язаний за часом до повернення.

Вміщаються на такому баркасі близько сотня осіб, а в дорозі він знаходиться всього 5 хвилин. Поїздка пролітає в одну мить, адже найчастіше протягом неї люди фотографують дивовижні краєвиди гір, що практично зі всіх боків оточують озеро.

До речі, це не єдиний "водний" маршрут по озеру. Також тут можна замовити дві "кругові" поїздки – південну на 50 хвилин за 12 євро і північну на 80 хвилин за 15 євро. Для тих, хто налаштований поплавати по всіх маршрутах – є оптова пропозиція. Добовий квиток за 22 євро дозволить користуватися всіма тутешніми водними маршрутами необмежену кількість разів протягом дня. Також на місцеві пороми допускаються пасажири з велосипедами, однак за свій "транспорт" доведеться доплатити від 2,7 до 5,5 євро.

У Гальштаті доступні кілька водних турів / Фото Марина Григоренко

Крім щоденних маршрутів, місцева поромна станція пропонує періодично і тематичні поїздки. Можна навіть замовити весільну церемонію. Всю інформацію про місцеву поромну станцію можна дізнатися за посиланням, доступна і англійська версія.

Читайте такожКазкові баварські замки: секрети комфортного подорожі в Нойшванштайн

Якщо вірити Google-мапам, з Обертрауна до Гальштату можна також дійти пішки в обхід по горах – близько 6 кілометрів. Однак враховуючи особливості місцевого гірського лісистого ландшафту, все ж краще не покладатися на цей варіант, якщо серед вас немає знавця місцевості – є ризик загубитися в лісі та не дістатися до пункту призначення. Та й невідомо, скільки доведеться йти насправді.

Де зупинитися в Гальштаті

Хоча Гальштат місце дуже популярне серед туристів, зупинитися на ніч безпосередньо в ньому самому майже неможливо. Справа в тому, що через своє розташування у важкодоступній гірській місцевості між скелями і озером, вільної землі під будівництво тут практично немає, а всі доступні ділянки вже давно зайняті житловою забудовою, об'єктами для життєзабезпечення комуни і найнеобхіднішими туристичними об'єктами.

У Гальштаті дуже щільна забудова через брак придатної землі / Фото Марина Григоренко

Більш того, вільної землі в Гальштаті настільки мало, що свого часу там навіть стало ніде ховати людей. І вихід із ситуації місцеві знайшли досить оригінальний. Раз на 20-30 років кістки небіжчиків діставали з землі, чистили, вибілювали і розписували - даними про ім'я, професію і дату смерті його "власника", а також візерунками з квітів, дубового листя і гілок плюща. Після цього останки виставляли на загальний огляд в каплиці головної парафіяльної церкви Вознесіння Діви Марії (Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt). Ну а на звільненому місці ховали нових померлих.

У Гальштаті настільки мало землі, що там майже нема де ховати людей / Фото Марина Григоренко

Традиція зародилася ще в 16 столітті та проіснувала до 1980-х років, поки городяни не "переключилися" на кремацію. Останній виставлений в каплиці череп датується 1981 роком. Втім, місцеві жителі все ще мають право вписати у своєму заповіті побажання виставити свої кістки в каплиці – ближче до предків, адже таким чином у Гальштаті поховані цілі покоління.

Читайте такожГотельне питання: як вдало підібрати житло і не зіпсувати подорож

Не складно здогадатися, що і житло для туристів в містечку особливо не будується, а тому варіантів не так вже й багато. Так, на кінець березня на популярних сервісах з бронювання житла в містечку доступні лише 17 пропозицій розміщення, найдешевший з яких коштує близько 3 тисяч гривень за ніч, а найдорожчий – понад 12 тисяч гривень. Як правило, це апартаменти або будинки для 1-3 осіб. Так, пропозиції не з дешевих. Але якщо вже дуже хочеться прокинутися вранці з видом на мальовничий Гальштат або ж подарувати комусь особливу подорож, воно того варте.

Вузенькі вулички в Гальштаті / Фото Марина Григоренко

Втім, якщо подорожуєте до Гальштата влітку, та ще якщо на машині, то цілком можна зупинитися на ніч в наметі в околицях комуни. Буде трохи екстремально, але зате безкоштовно. І як романтично!

Читайте такожПташиний рай посеред Європи

Якщо ж ви хочете пожити в кемпінгу, але більш-менш цивілізовано й організовано, під ці цілі в Гальштаті облаштований Campinplatz Klausner-Höll in Hallstatt. Він розташований всього в кілометрі від центру міста і працює з 15 квітня по 15 жовтня. Це не зовсім дикий кемпінг, так як він розташувався навколо приватного домогосподарства з апартаментами, рестораном і гостьовим будиночком. А тому у постояльців кемпінгу є доступ до всіх мінімальних благ цивілізації – санвузли, душ, пральня, кухня з холодильником і мікрохвильовою піччю, інтернет, кабельне телебачення, невеликий магазинчик, бар, зони відпочинку та багато іншого.

Однак, зрозуміло, все це не безкоштовно – добовий вхідний тариф в кемпінг для одного дорослого обійдеться в 11,20 євро, установка намету – 6 євро, парковка для автомобіля на ніч - від 6 євро, частина додаткових послуг платна, є пакетні пропозиції на кілька ночей з певним набором послуг від 60 євро для двох. Враховуючи ажіотаж – місце в кемпінгу необхідно бронювати заздалегідь. Уся інформація про умови проживання в кемпінгу, тарифи і контакти для бронювання доступна за посиланням.

Гальштат щорічно відвідує майже мільйон туристів / Фото Марина Григоренко

Тим же, хто не налаштований жити в кемпінгу, але і не готовий сильно багато витрачати, так само не варто впадати у відчай. Адже в невеликих містечках приблизно в 10 кілометрах від Гальштата доступні більше двох сотень пропозицій, в тому числі за цілком доступними цінами.

Наприклад, в комуні Bad Goisern (Bad Goisern am Hallstättersee) в 9 кілометрах від Гальштата цілком реально забронювати собі місце в загальному номері хостелу за 600 гривень за ніч. Це містечко істотно більше за Гальштат (тут проживає майже 7,5 тисяч осіб), а тому й інфраструктура тут більше розвинена. Доїхати від Бад-Гойзерна в Гальштат можна всього за 10-15 хвилин на електричці за ціною близько 4,5 євро.

Містечко Bad Goisern популярне як місце для ночівлі туристів на шляху в Гальштат / Фото Марина Григоренко

Крім того, можна зупинитися в комуні Обертраун (Obertraun), яка знаходиться по іншу сторону Гальштатского озера, менш ніж в 4 кілометрах від поромної переправи. Або ж в комуні Гозау (Gosau) в 13 кілометрах від Гальштата, на тому ж боці. Щогодини з Gosau в Гальштат ходить автобус 542, час у дорозі – близько 15 хвилин.

Читайте такожУїк-енд у Братиславі: що робити, якщо вас раптом занесло в столицю Словаччини

Також в цій місцевості здається чимало окремо розташованих апартаментів і гостьових будиночків за ціною від 2 тисяч гривень, де можна розміститися парою, сім'єю або невеликою компанією. Однак враховуючи популярність напряму, про місця варто дбати заздалегідь, адже навіть на кінець березня більшість більш-менш вигідних пропозицій вже заброньовані. З пропозиціями на літо ситуація ще гірша.

Вид на Траункірхен в 40 км від Гальштата / Фото Марина Григоренко

Ще одна альтернатива Гальштату – комуна Траункірхен (Traunkirchen) в 40 кілометрах від нього, до якої можна легко доїхати на поїзді без пересадки. Траункірхен приблизно в два рази більше за Гальштат, а ціни на житло тут стартують приблизно від 1600 грн за добу для однієї людини. Втім, і тут з вільними місцями ситуація досить складна. Ну а красою місце це нічим не поступається Гальштату, хіба що менш розкручене. За фактом же Траункірхен також розташований біля підніжжя скель на березі величезного озера Траун. Тож якщо є час і натхнення, можна охопити за поїздку обидва місця.

Чим зайнятися в Гальштаті

Ми вже розібралися, як дістатися до Гальштата і де там можна зупинитися на ніч, тепер нарешті настав час дізнатися, що ж там можна побачити і чим зайнятися. Не дарма ж це містечко так приваблює стільки туристів.

Мальовничий Гальштат (Hallstatt) / Фото Марина Григоренко

Для початку, Гальштат має досить змістовний сайт для туристів з англомовною версією, де можна знайти абсолютно всю необхідну інформацію: про актуальні заходи у комуні; про місцеві визначні пам'ятки; підібрати житло; ознайомитися з місцевими ресторанами; замовити екскурсію по Гальштату і околицях; отримати картку туриста, яка допоможе заощадити, і так далі. Тут навіть є список точок з безкоштовним wi-fi! Крім того, на сайті є посилання на сторінки сусідніх комун, де можна зупинитися - Bad Goisern, Gosau, Обертраун і гостьового будинку Im Salzkammergut.

Дорога до точки для "класичного фото" Гальштата / Фото Марина Григоренко

Враховуючи розміри Гальштата і тутешні проблеми з землею, стає зрозумілим, що місць для розваг тут не так багато. В основному гості містечка гуляють по вузеньких вуличках, фотографуються, заглядають в місцеві церкви та музеї, катаються на човнах, купаються в озері, ходять в гори, відправляються на прогулянку на велосипедах і, звісно, їдять.

Церква Вознесіння Діви Марії в Гальштаті (Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt) / Фото Марина Григоренко

Варто відзначити, що за обмежених територіальних ресурсів Гальштат намагається максимально урізноманітнити дозвілля своїх гостей. Взимку тут, наприклад, пропонують покататися на лижах, відправитися на факельну екскурсію або покататися на собачих упряжках.

Читайте такожУїк-енд у Вільнюсі: чим литовська столиця може порадувати туристів

Влітку особливою популярністю користуються катання по озеру – як на групових екскурсійних корабликах, так і взявши на прокат човен, катер або катамаран. Ціни стартують від 8 євро за півгодини, залежно від категорії транспорту. Оренда водного транспорту в Гальштаті відкрита з 1 квітня по 30 вересня, а її база знаходиться в самому центрі містечка на набережній Auf der Seestraße. Всю інформацію про водний транспорт напрокат в Гальштаті можна дізнатися за посиланням. До речі, там же є контакти, де можна заздалегідь забронювати собі плавзасіб. Це вам може стати в нагоді, якщо їдете в Гальштат в топ-сезон.

Човникова станція в Гальштаті / Фото Марина Григоренко

Також влітку можна піднятися на оглядовий майданчик Welterbeblick на горі Salzberg, звідки відкриваються приголомшливі види. Дорогою можна ще і заскочити на місцеву соляну шахту – найстарішу в світі.

Гальштатське озеро / Фото Марина Григоренко

Якщо раптом у день вашого приїзду в Гальштат буде дощова погода, зневірятися не слід. Тоді можна заглянути в місцевий музей Das Welterbemuseum von Hallstatt, сховище кісток Beinhaus Hallstatt, місцеву кузню Schauschmiede in Bad Aussee, на місце археологічних розкопок Archäologische Ausgrabungen in Hallstatt, ну і, звичайно ж, місцеві церкви - Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt і Hallstatt Lutheran Church. Детальніше про те, чим можна зайнятися в Гальштаті в дощову погоду, можна дізнатися за посиланням.

Центр Гальштата / Фото Марина Григоренко

Для любителів активного відпочинку в Гальштаті та його околицях також чимало варіантів для дозвілля: пішохідні маршрути, велотури, скелелазіння, рафтинг, польоти на параплані, катання на лижах, катання на конях і багато іншого. При цьому можна взяти в оренду все необхідне спорядження. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

У Гальштаті дуже популярні прогулянки на човнах по озеру / Фото Марина Григоренко

Якщо потрапити в містечко під якесь місцеве свято – можна ще взяти участь у народних гуляннях. Наприклад, ось вже майже 400 років влітку тут проводиться човновий парад Fronleichnams Seeprozession, в 2019 році він припадає на 20 червня. В цей день на воду спускається безліч дерев'яних човнів, прикрашених квітами. Фестиваль пов'язаний з католицьким Святом Тіла і Крові Христових, коли прийнято влаштовувати урочисті процесії зі Святими Дарами навколо храму вулицями міста. І оскільки в Гальштаті проблеми з землею, місцеву ходу в 1623 році перенесли на воду.

Лебеді на Гальштатському озері у Гальштаті / Фото Марина Григоренко

***

Однозначно, відпочинок в Гальштаті – задоволення не з дешевих, особливо якщо їхати туди на кілька днів. Але, мабуть, це одне з тих розкручених місць Європи, куди дійсно варто потрапити хоч раз в житті – або на пару годинок, або на кілька днів, наскільки дозволяє час і бюджет. У будь-якому випадку, казкові спогади вам гарантовані. От і я зараз, перебираючи фото з Гальштата для публікації, подумую: як добре було б туди повернутися.

Григоренко Марина

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся