Яремче приховує чимало цікавинок / Фото Марина Григоренко

Від екстриму на гірських річках до етно-вечірок на полонинах: відпочиваємо на Яремчанщині насичено

08:27, 15.06.2019
23 хв. Туризм

Традиційно місто Яремче на Івано-Франківщині з прилеглими селищами є одним з найпопулярніших місць відпочинку в українських Карпатах. Причому подорожувати сюди можна будь-яку пору року – під кожен сезон тут готують окрему розважальну програму. УНІАН.Туризм з’ясовував, чим Яремчанщина готова дивувати туристів в теплий сезон.

Місто Яремче місцеві екскурсоводи нерідко називають «воротами в Карпати», адже це така собі охайна та гарно оформлена вітальня, що створює перше враження про увесь регіон. Саме тут сконцентрована найбільша кількість закладів розміщення – від скромних кімнат в приватних садибах до люксових номерів в готельних комплексах з повним набором послуг.

Читайте такожЗа пригодами на Дністровський каньйон: еко-прогулянки серед унікальної природи, круїзи по Дністру та рай для бьордвотчерів

Тут же розташований найбільший в регіоні сувенірний ринок, є багато місць, де можна поїсти, та пропонується найширший вибір супутніх туристичних послуг. Ще один плюс – до Яремче можна легко доїхати потягом або автобусом. Додаємо до цього дивовижну природу та численні туристичні атракції – і отримуємо чудове місце відпочинку для будь-якої категорії туристів.

Відео дня

А чого тільки вартий водоспад Пробій в Яремче! За моїм власним спостереженням, він різний у кожну пору року. Якщо в листопаді я побачила його спокійним з блакитною водою, то в травні він був повноводний, зі стрімкою течією та мутною водою.

Водоспад Пробій в Яремче влітку / Фото Марина Григоренко

Втім, не одним Яремче живе цей прекрасний регіон. Адже до Яремчанщини також відносяться такі популярні місця гірського відпочинку як селище міського типу Ворохта та села Микуличин, Поляниця, Татарів, Яблуниця, Вороненко, кожне з яких може запропонувати туристам або незалежний від райцентру відпочинок, або вдало доповнити його.

Літній туристичний сезон тут зазвичай розпочинається ближче за кінця травня, а завершується – у вересні. Саме у цей період місцеві організатори дозвілля готові запропонувати туристам надзвичайно цікаву розважальну програму.

Яремчанщину з-поміж багатьох інших туристичних регіонів виділяє добре налаштована співпраця між різними виробниками туристичних послуг під егідою Асоціації готельєрів та власників садиб Яремчанщини. Таким чином тут вдається організувати максимально комфортний відпочинок для туристів не тільки в межах свого населеного пункту, але по всій території району (розміщення, трансфери, активний відпочинок, екскурсії), а також підстрахувати один одного у випадку форс-мажорів.

Які ж вони, головні туристичні атракції, які Яремчанщина підготувала до літнього сезону 2019 року?

Екстремальний і не дуже рафтинг на річці Прут

Влітку, особливо в період повної води, на Яремчанщині великою популярністю користуються сплави гірськими річками – в першу чергу це Прут або Чорний Черемош. Хтось робить це самостійно з власними плавзасобами (ми все ж рекомендуємо такий варіант лише тим туристам, хто має відповідну підготовку і усю необхідну екіпіровку). Всім іншим – краще звертатися до професіоналів.

В Яремче дуже популярний сплав річкою Прут / Фото Марина Григоренко

Ми, приміром, для себе відкрили клуб Скита Рафтинг. Він базується у Ворохті, однак є доволі мобільним і готовим запропонувати туристам сплави в інших частинах району. Працюють вони за принципом «все включено», тобто відпочивальникам не потрібно турбуватися про обладнання, спеціальний одяг та багато інших супутніх моментів. Адже тут туристам також готові запропонувати трансфер до місця початку сплаву, перекус у разі тривалого «запливу» та навіть фото/відео зйомку.

Читайте такожПлани на відпустку: річки та гори Івано-Франківщини

Також великим плюсом є те, що клуб пропонує різні за складністю та тривалістю маршрути – як для тих, хто хоче випробувати свої сили вперше, так і для більш досвідчених екстремалів, причому різних вікових груп. Для новачків та великих груп тут пропонують сплави на багатомісних рафтах з інструктором, а для більш впевнених рафтерів – одно- та двомісні байдарки.

І чи не найголовніше - це безпека сплаву. З цим у клубу Скита Рафтинг також усе в порядку, адже місцеві інструктори є професіоналами своєї справи, проходять відповідну атестацію, можуть адекватно оцінити ваші можливості та надати увесь необхідний інструктаж перед сплавом.

Рафтинг на річці Прут - це дуже захоплююче / Фото Скита Рафтинг

Для мене це був перший в житті сплав на рафті, і хоча перед початком я дещо нервувала, на ділі все виявилося надзвичайно цікаво та безпечно. Навіть трошки пошкодували, що обрали найпростіший та найкоротший маршрут. І захотіли спробувати ще раз. Можливо навіть колись дійдемо до великого сплаву на добу-дві через усю річку – з перекусами прямо у рафті та зупинками на ночівлю.

Музей мініатюр Карпат в Яремче

Якщо ж ви налаштовані на більш пізнавальний відпочинок, вас може зацікавити Музей мініатюр Карпат в Яремче, що знаходиться лише в 400 метрах від місцевого залізничного вокзалу – на початку урочища Багровець в Карпатському національному природному парку (який сам по собі є також вартим уваги).

Тут зібрані точні копії усіх головних пам’яток Карпат, як природних, так і архітектурних, у масштабі 1 до 25. В першу чергу це зручно для тих відпочивальників, які хочуть поближче ознайомитися з історією краю, але приїхали сюди ненадовго чи не налаштовані на постійні переїзди.

Музей мініатюр Карпат в Яремче / Фото Марина Григоренко

Наприклад, в музеї можна побачити мініатюрні копії обсерваторії на горі Піп Іван, кількох дерев’яних церков, костьолів і, звісно ж, знаменитої будівлі ресторану «Гуцульщина» в Яремче. Особливою гордістю тут є копія залізничного вокзалу в селі Татарів з діючою міні-залізницею, більше схожого на старовинний палац. Особливо подобається ця інтерактивна атракція дітям.

Копія залізниці в Татарові в Музеї мініатюр Карпат в Яремче / Фото Марина Григоренко

Загалом в Музеї мініатюр Карпат наразі нараховується близько 20 об’єктів, але вже є плани з розширення. Зокрема, тут планують додати мініатюрні копії замків Закарпаття, хати Олекси Довбуша та інтерактивні об’єкти, наприклад, з дзвіницею.

Виконані ці мініатюри українськими майстрами з пластика на 3D-принтері. На один такий витвір йде від 1 до 7 місяців роботи. До речі, виробляє ці мініатюри наша українська фірма, чиї послуги також широко затребувані у Європі для подібних атракцій.

Читайте такожНа Закарпаття в гори: затишний Воловець, мальовничий Синевир та курортний Пилипець

Ще одним позитивним моментом тут є орієнтованість на людей з обмеженими можливостями – для них вхід на територію парку-музей безкоштовний, а люди з вадами зору такою отримують додаткову можливість відчути представлені мініатюри на дотик.

До речі, одним лише спогляданням мініатюр у музеї не обмежуються. Також ввечері на терасі організовують покази кіно, здебільшого на патріотичну чи екологічну тематику. Це доволі непогана ідея хоча б тому, що навколо – дивовижна природа. Сидиш собі, дивишся кіно – а навколо така краса.

Річка Жонка в Яремче біля Музею мініатюр Карпат / Фото Марина Григоренко

З відкритої тераси музею можна побачити мальовничий штучний поріг через річку Жонка, створений для того, щоб переломлювати потік води за противоповеневою технологією, яку використовували ще гуцули. Історія з усіх боків!

Працює музей у понеділок з 12:00 до 20:00, у вівторок-неділю з 10:00 до 20:00. Вартість квитків для дорослих 30 гривень, для дітей 20 гривень. 

До речі, біля входу в музей є джерело з чистою питною водою.

Джерело з водою біля Музею мініатюр Карпат в Яремче / Фото Марина Григоренко

Вольєрне господарство в Яремче

Однією з найпопулярніших туристичних локацій в Яремче є місцеве вольєрне господарство, розташоване прямо за готельно-ресторанним комплексом «Ведмежа гора». Тут можна побачити благородного оленя та диких кабанів, які живуть у максимально наближених до природних умовах, а за додаткову вартість і нагодувати їх спеціальним кормом. Навіть дорослим такий відпочинок подобається, не говорячи вже про дітей.

Мешканець вольєрного господарства в Яремче / Фото Марина Григоренко

Також на території вольєрного господарства є міні-зоопарк, де можна побачити декілька видів птахів та гризунів. Перед входом до господарства, навпроти ресторану «Ведмежа гора», є затишний ставок, де мешкають качки та лебеді. Можна просто присісти і відпочити від міського галасу серед цієї краси.

Ставок біля вольєрного господарства в Яремче / Фото Марина Григоренко

Туристам вольєрне господарство в Яремче також подобається тим, що воно не створює гнітючого настрою. Тварини тут утримуються в просторих вольєрах, за ними доглядають та сприяють реабілітації тих тварин, які постраждали у дикій природі. Якщо пощастить, можна потрапити і на молодих мешканців, які тут періодично народжуються. Особливо всім подобаються маленькі полосаті кабанчики.

Читайте такожМістичні Шпиці: похід на гору, де похований карпатський Робін Гуд

Саме вольєрне господарство є частиною Карпатського національного природного парку, якому вдалося зберегти недоторкану живу природу. І саме від нього прокладений зручний маршрут до водоспаду «Дівочі сльози» та полонини «Чорногориця», оформлений необхідним маркуванням та інформаційними стендами. Довжина маршруту складає трохи менше 6 кілометрів, а на його проходження потрібно десь дві години.

Якщо ж не хочете йти далеко, в самому вольєрному господарстві до літа проклали так звану босоніжу еко-стежку. Довжина маршруту становить лише 800 метрів і неспішним кроком його можна подолати за 40 хвилин. На шляху вам трапляться стежки прямо посеред лісу, підвісні мости та багато інших цікавих несподіванок. В кінці стежки на туристів чекає приємний бонус – напівдикі лисиці, які мешкають у вольєрному господарстві.

Вартість вхідного квитка до вольєрного господарства становить 30 гривень для дорослих, 15 гривень – для дітей.

Полонина Маковиця – в гостях у справжніх карпатських вівчарів

Приблизно в 6 кілометрах від водоспаду Пробій знаходиться справжня карпатська полонина Маковиця. Однойменна гора висотою 984 метрів – це одна з найвищих точок біля Яремче, куди доволі реально піднятися пішки спеціально облаштованою стежкою (і, повірте, краєвиди на шляху вам траплятимуться просто неймовірні). Можна туди дістатися і на спеціальних джипах, взявши їх в оренду у місцевих з водієм або без.

Полонина Маковиця біля Яремче / Фото Марина Григоренко

На самій полонині Маковиця розташувалася так звана станція вівчарів, що складається з кількох маленьких будиночків. Тут можна ознайомитися зі справжніми традиціями випасу карпатської овечки, особливістю якої є те, що вона дає дуже багато молока.

Працює станція с весни до осені, точні дати змінюються щороку залежно від погодних умов. Наприклад, у 2019 році Свято полонини, тобто вигону овець з навколишніх селищ на випас, тут святкували 12 травня. Доглядає увесь цей час за овечками вівчар – представник древньої професії, яка передається тут від батька сину.

Вівці на полонині Маковиця / Фото Марина Григоренко
Вівчарі з полонини Маковиця / Фото Марина Григоренко

Більшість туристів йдуть на полонину Маковиця з однією конкретною метою – прикупити справжнього овечого карпатського сиру. Загалом тут пропонують придбати чотири види сиру - буць звичайний та буць копчений, вурда та бринза. Станом на літо 2019 року вартість кожного з них становила по 25 гривень за 100 грамів. Погодьтесь, у столиці ви такого не знайдете.

На шляху до полонини / Фото Марина Григоренко

В якості бонусу доглядачі станції розповідають туристам про процес виготовлення сиру, особливості випасу місцевих овечок та багато інших цікавих фактів. Наприклад, чи знали ви, що карпатська вівця повинна за день проходити по 7 кілометрів, щоб в неї було багато молока? Або що вогонь у хатинці вівчаря, де виготовляється сир, має горіти без зупинки протягом усього сезону випасу – з травня до 21 вересня. Саме тому вівчар має залишатися тут протягом усього цього часу.

Тут виготовляють справжній овечий карпатський сир / Фото Марина Григоренко

В літній сезон на полонині Маковиця також пропонують цікаву розважальну програму - вечорниці під звуки трембіти, тематичні концерти, костюмовані дійства та, звісно, частування традиційною карпатською їжею – бограчем у великих казанках, варениками з вурдою чи смаженим баранчиком. Можна навіть взяти в оренду будиночок лісника на ніч.

Хата вівчара на полонині Маковиця біля Яремче / Фото Марина Григоренко

До речі, у зимовий період, коли вівчар залишає станцію, двері будиночка залишають відкритими, щоб туристи, які гуляють у горах, у разі потреби могли залишитися тут на ночівлю. Ось така вона, карпатська гостинність.

Полонина Перці – тут живуть справжні карпатські традиції

В 30 кілометрах від Яремче розташувався справжній музей карпатського фольклору під відкритим небом – полонина Перці. Найближче сюди дістатися з села Яблониця, яке теж заслуговує на увагу як потенційне місце для затишного відпочинку.

Полонина Перці біля Яблуниці / Фото Марина Григоренко
Полонина Перці біля Яблуниці / Фото Марина Григоренко

В першу чергу полонина Перці – це місце, де відроджуються справжні карпатські традиції. Уся територія музею оформлена в стилі гуцульського села з численними тематичними хатинками. Є тут і кузня, де можна дізнатися про традиції карпатського ковальства, і фешн-хата, де зібрані унікальні зразки гуцульського костюму, і хата мольфара, де можна дізнатися про обрядові традиції наших пращурів і також розташований музей старовини. Згодом тут планують відкрити ще й Музей наливок.

Фешн-хата на полонині Перці / Фото Марина Григоренко
Фешн-хата на полонині Перці / Фото Марина Григоренко
Хата мольфара на полонині Перці / Фото Марина Григоренко

А щоб гостям було веселіше, тут регулярно влаштовують усілякі театралізовані розваги, виступи фольклорних ансамблів та майстер-класи з традиційних народних ремесел, особливо на свята. Для ще більшої достовірності – влітку тут випасаються вівці та коні.

Читайте такожГуцульські Альпи: мальовничі Мармароси на кордоні з Румунією

Невдовзі на полонині планують відкрити ще й великодню гуцульську хату, щоб показали гостям музею, як гуцули святкували великі християнські свята. Втім, інтерактивні театралізовані дійства тут практикують вже зараз. Наприклад, різноманітні обряди, як-то гуцульське весілля, які є особливо популярними серед іноземних гостей полонини Перці.

На території парку також є магазинчик з різноманітною карпатською продукцією – наливки, мед, варення, солодощі та багато чого іншого. Тут же є сироварня, і усі бажаючі можуть придбати смачні карпатські сири. Особливо мені сподобалися тутешні сирні кульки – таке собі поєднання овечих сирів бринзи та вурди, присипане прованськими травами, а також картопляний пиріг з бринзою.

Сувенірна крамничка на полонині Перці / Фото Марина Григоренко
Надзвичайно смачні сири з полонини Перці - особливо сирні кульки / Фото Марина Григоренко

Ну а головний делікатес на полонині Перці - перець в чорному шоколаді, присипаний горішками. Попри те, що звучить доволі дивно - насправді дуже смачно та оригінально.

Головний делікатес на полонині Перці - перець в шоколаді / Фото Марина Григоренко

Музей під відкритим небом полонина Перці працює у двох форматах. Можна просто зайти на його територію і провести час за власним сценарієм хоч протягом усього дня – тут є необхідні зручності, столи з самообслуговуванням та поляни для перепочинку. В такому випадку вартість квитків для дорослих коштуватиме 50 гривень, а для дітей - 30 гривень.

Полонина Перці має добру інфраструктуру для відпочинку / Фото Марина Григоренко
Дітей на полонині Перці також буде чим зайняти / Фото Марина Григоренко

Для першого ж візиту до музею радимо обрати варіант з екскурсією, включаючи дегустацію сирів та цілу розважальну програму. В такому випадку вартість вхідного квитка коштуватиме 100 гривень для дорослих та 75 для дітей. Під час екскурсії гостинний «господар» полонини розповість гостям про фольклорні традиції регіону, заведе до кожної хати та запросить на невеличкий концерт. Тут же можна буде дізнатися про традиційні музичні інструменти гуцулів - дримбу, тилинку, зозулька, джоломигу  та, звісно, трембіту.

Музичний концерт на полонині Перці / Фото Марина Григоренко

А ще полонина Перці – це надзвичайні краєвиди, адже з неї видно цілу череду гірських вершин, включаючи найвищу гору України – Говерлу. Також звідси у гарну погоду можна побачити гірські вершини Хом’як та Петрос, Горгани та Драгобрат.

Краєвиди з полонини Перці біля Яблуниці / Фото Марина Григоренко
Краєвиди з полонини Перці біля Яблуниці / Фото Марина Григоренко

До речі, біля входу на полонину Перці можна побачити величезний дерев’яний герб України. Тут кажуть, що він справжній рекордсмен – найбільший в Україні.

Герб-рекордсмен на полонині Перці / Фото Марина Григоренко

І корисна порада: зазвичай тут помітно холодніше, ніж у навколишніх селищах, та багато опадів, тож треба добре утеплитися перед походом на полонину. Адже часом буває так, що в тій же Яблуниці тепло та сонячно, а на полонині ще сніг лежить.

Що поїсти, де зупинитися та як знайти екскурсії в Яремче

Яремчанщина як один з найпопулярніших туристичних напрямків в українських Карпатах пропонує широкий вибір варіантів для розміщення – як в самому Яремче, так в інших селищах району. Якщо ви налаштовані на більш скромний та бюджетний відпочинок, тут є чимало пропозицій від місцевих жителів, які готові здати кімнати в садибах туристам за ціною від 200 гривень за добу з людини.

Ресторан "Гуцульщина" в Яремче / Фото Марина Григоренко

Є тут і більш люксові пропозиції розкішних апартаментів на двох-трьох людей за ціною від 1500 грн за добу в VIP-готелях з повним набором послуг. Так, ціни здаються високими, однак, погодьтеся, багато з нас не раз легко платили стільки ж за ніч у скромному хостелі під час відпочинку в Європі.

Читайте такожЧарівні джерела Трускавця: секрети найбільшого оздоровчого курорту України

З-поміж інших особливо хочеться виділити готелі «Ведмежа гора» у Яремче та «Стара правда» в Поляниці. Це надзвичайно красиво оформлені готельні комплекси з повним набором туристичних послуг – повноцінним харчуванням, басейнами, саунами та іншими благами цивілізації.

Так, готельно-ресторанний комплекс «Ведмежа гора» розрахований в першу чергу на сімейний відпочинок. Тому в першу чергу пропонують номера на термін від трьох днів для родин, тоді як зняти номер на добу під гучну вечірку тут не вийде. Якщо ви хочете тиші та спокою серед красивої природи, ще в розкішних умовах – вам сюди.

Двір готелю «Ведмежа гора» в Яремче / Фото Марина Григоренко

Готель добре підходить для туристів з дітьми, адже тут облаштовані всі необхідні зручності (навіть коляску можна взяти!), анімація, активності та розваги, включаючи дитячий басейн є з невеличким аквапарком.

Номер в готелі «Ведмежа гора» в Яремче / Фото Марина Григоренко

А ще «Ведмежа гора» - це, напевно, найкращий ресторан з традиційною кухнею, де нам довелося побувати в Яремче. Зазвичай туристам рекомендують в першу чергу їсти в ресторані-музеї «Гуцульщина», але, як на мене, він цінний в першу чергу своїм інтер’єром та історією, тоді як страви не найкращі, а ціни – цілком київські. В «Ведмежій горі» за ці ж гроші можна спробувати справжні шедеври – особливо слід відмітити тутешню грибну юшку, банош у міні-порціях з різними начинками та голубці з грибами.

В ресторані «Ведмежа гора» найсмачніша грибна юшка, що я куштувала / Фото Марина Григоренко

Для гостей готелю сніданок в ресторані включений у вартість проживання, усі інші туристи можуть поїсти тут навіть без проживання. Поряд також є точка зі звичним для жителів міст фаст-фудом, якщо раптом втомитеся від традиційної карпатської їжі (адже вона дуже ситна).

Водночас «Стара правда» в невеличкому селищі Поляниця в 10 кілометрах від Яблуниці вразила нас в першу чергу своїм інтер’єром. Тут побудовано кілька тематичних будинків для туристів – від традиційного українського до більш мінімалістичного. 

Двір готелю «Стара правда» в Поляниці / Фото Марина Григоренко

Особливої уваги заслуговує новий корпус «Історія» на 10 номерів, кожен з яких оформлений у стилі певної доби з життя України – перші люди, скіфи, козаки, селяни, шляхтичі, криївка УПА. Виглядає дійсно дуже красиво, та ще й пізнавально! Сервіс також на високому рівні. І все це посеред мальовничої природи.

Корпус «Історія» в готелі «Стара правда» / Фото Марина Григоренко
Більш сучасний номер в готелі «Стара правда» / Фото Марина Григоренко

А ще місце це доволі зручне для тих, хто хоче бути поближче до гірськолижного курорту «Буковель», але хоче більше спокою. Адже туристичний «Буковель» - це драйв, вечірки та гучна молодь, а таке не всім підходить. Тим паче, що відстань від «Старої правди» до курорту усього лише три кілометри – їх можна легко пройти пішки або ж проїхати на маршрутках, яких за день тут проходить чимало.

Яремче завжди гостинно приймає туристів / Фото Марина Григоренко

І наостанок ще трохи про екскурсії Яремчанщиною. Окрім вище згаданих туристичних атракції, в цьому регіоні є багато інших цікавих місць. Це й природні пам’ятки, й архітектурні, й різні музеї, як-то, приміром, Музей звичаєвої символіки в Микуличині.

Читайте такожУкраїною своїм ходом: як потрапити в різні куточки країни, якщо у вас немає машини

На жаль, враховуючи проблеми з транспортною інфраструктурою в Україні, коли навіть до відомих туристичних локацій доволі складно потрапити самостійно, якщо у вас немає власного авто, вихід можна знайти за допомогою місцевих туристичних фірм, які готові запропонувати найрізноманітніші послуги – від трансферу та екскурсійного обслуговування, як, наприклад, фірма West Rest, до гірськолижного та іншого туристичного спорядження, як-то Dzvin-Ski.

***

В яку б пору року ви не вирішили поїхати на відпочинок до Яремче чи навколишніх селищ, кожного разу вони зустрінуть вас по-різному. Вам залишиться тільки розслабитися і отримувати задоволення. Адже те, яким буде ваш відпочинок, також залежить від вашого налаштування на подорож. Ми ж бажаємо вам гарного настрою під час будь-якої пригоди! Гарного вам літнього відпочинку!

Марина Григоренко

Редакція дякує Travel Press Club Ukraine та Асоціації готельєрів та власників садиб Яремчанщини за допомогу в організації візиту

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся