Німецький Кельн - місто з багатою історією і яскравим сучасним життям / Фото Марина Григоренко

Вікенд в Кельні: від класики під знаменитим готичним собором до яскравих вечірок в ЛГБТ-кварталі

07:33, 14.12.2019
31 хв. Туризм

Старовинне місто Кельн вважається одним із найвпливовіших міст Німеччини і одночасно популярним туристичним напрямком. Здається, кожен мандрівник знайде тут щось для себе. Це і дивовижної краси архітектура на чолі зі знаменитим готичним собором, і музеї з багатющими колекціями, і цілі квартали для шопінгу, і, звісно, одні з найяскравіших різдвяних ярмарків країни. Є у Кельна й інший бік – вільний і позбавлений забобонів, з традиційними пікніками на набережній, цілим ЛГБТ-кварталом та безліччю затишних парків.

За останні три роки мені довелося побувати в Кельні чотири рази. Перші два рази я потрапила туди цілеспрямовано – спочатку просто захотілося відвідати одне з найвпливовіших міст Німеччини, пізніше я спеціально їхала на місцевий різдвяний ярмарок, один з найбільш відомих в країні. Наступні два рази я опинилася в Кельні волею долі, тому що звідси літають найбільш привабливі за ціною і графіком недільні рейси з Німеччини до Києва. Причому по-справжньому я "розсмакувала" Кельн з четвертої спроби, провівши там повноцінні вихідні цього літа.

Читайте такожВстигнути на Різдво в Європу і не розоритися

Не хочеться заглиблюватися в історію, про це кожен може сам почитати у Вікіпедії. Єдине, що хочеться підкреслити: Кельн – місто стародавнє, протягом своєї двотисячолітньої історії воно завжди відігравало важливу роль у житті не тільки Німеччині, але й всієї Європи. А тому в місті зосередилося безліч стародавніх пам'ятників архітектури, збереглися багаті традиції, а в наші дні ще й вирує насичене культурно-розважальне життя. Тож в Кельні ви точно не занудьгуєте, якою б не була мета вашого візиту.

Відео дня

Як дістатися до Кельна

З Києва до Кельна найлегше потрапити прямими рейсами від лоукостера Wizz Air. У розкладі на другу половину грудня 2019 року та першу половину січня 2020 року авіакомпанія виконує по 3-4 рейси на тиждень, найдешевші квитки стартують від 989 гривень (без урахування знижки за Wizz Air Discount Club). Особливо зручна комбінація "виліт з Києва в п'ятницю о 20:05 з прибуттям до Німеччини о 21:55 і повернення з Кельна в неділю о 20:05 з прибуттям в українську столицю о 00:25". У розкладі на січень-березень Wizz Air скорочує частоту польотів до Кельна до двох на тиждень – по середах і неділях, а починаючи з квітня – збільшує до чотирьох рейсів на тиждень (понеділок, середа, п'ятниця і неділя). Таким чином, можна запросто вирватися до Кельна на вихідні, адже саме тоді місто живе особливо яскравим життям.

Залізничний вокзал Кельна, куди від аеропорту можна доїхати за 15 хвилин / Фото Марина Григоренко

Читайте такожУ відпустку лоукостером: як не розоритися на подорожі бюджетними авіалініями

Кельнський аеропорт за правилами варто називати Аеропорт Кельн/Бонн (Flughafen Köln/Bonn), оскільки він рівновіддалений від обох міст – близько 15 кілометрів. Мабуть, за своїм розташуванням це один з найбільш зручних аеропортів Німеччини – доїхати від нього на міській електричці S19 до центру Кельна можна всього за 15 хвилин, а обійдеться це в 3 євро. Курсують такі потяги кожні півгодини, є нічні рейси з годинним-півторагодинним інтервалом. Автомати з продажу квитків стоять прямо на виході з терміналу аеропорту, тож ви точно не пропустите. Також до залізничного вокзалу Кельна від аеропорта можна дістатися на спеціальному автобусі Airport Express Bus. Правда, в дорозі він проведе близько 30 хвилин, а коштує це майже також, як і на електричці. Дорога на таксі від аеропорту до центра Кельна обійдеться приблизно в 35-40 євро за машину.

Громадський транспорт у Кельні

І ще кілька слів про громадський транспорт Кельна. Багато туристів, які потрапляють до Німеччини вперше, скаржаться, що в місцевій системі транспорту розібратися дуже складно, і в якійсь мірі вони праві. Тут дійсно дуже велика диференціація тарифів на квитки і часто є ризик сісти не на той поїзд. Однак на ділі все гранично ясно і практично, головне тільки не полінуватися і розібратися в схемі заздалегідь, до прибуття на місце.

Читайте такожЯк вижити в євротурі зі скромним бюджетом, одним рюкзаком і хоч якимось комфортом

Щоб краще орієнтуватися у транспортній сітці не тільки Кельна, але і всього Рейнсько-Рурского регіону землі Північний Рейн-Вестфалія (до нього крім Кельна відносяться такі великі міста, як Бохум, Бонн, Вупперталь, Гельзенкірхен, Дортмунд, Дуйсбург, Дюссельдорф, Ессен та інші), слід зберегти в закладках сайт Транспортного об'єднання Рейн-Рур(Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR)) або ж завантажити на телефон додаток VRR. Тут можна скласти маршрут по регіону з точним розкладом, також заздалегідь дізнавшись, який саме потрібно купити квиток. Також з тарифами по Кельну можна ознайомитися на сайті Кельнського транспортного об'єднання(Kölner Verkehrs-Betriebe (KVB)). Детальніше про особливості європейського транспорту можна прочитати в нашому попередньому матеріалі.

Де переночувати в Кельні

Кельн – один з найпопулярніших туристичних напрямків Німеччини, а тому до прийому туристів він готовий. Навіть у різдвяний топ-сезон за півтори-два тижні до поїздки в місті доступні близько 300 пропозицій з розміщення, починаючи від ліжкомісць в загальних номерах хостелів від 20 євро за ніч. Скромний одномісний номер у готелі ближче до історичного центру міста обійдеться приблизно в 50 євро за ніч, приблизно з такої ж суми стартують ціни на двомісні номери.

Знамениті старовинні будиночки на Кельнській набережній / Фото Марина Григоренко

Невеликий лайфхак. У землі Північний Рейн-Вестфалія, до якої належить Кельн, багато готелів нерідко вказують ціну без урахування додаткових зборів – від міського податку для туристів до членського внеску до асоціації молодіжних хостелів. Також частина послуг можуть надаватися за додаткову плату, наприклад, постільні приналежності. Тому всю інформацію краще уточнювати під час бронювання. Докладніше про те, як вдало підібрати житло, щоб не зіпсувати всю подорож, читайте в нашому попередньому матеріалі.

Кельнська картка туриста

У популярних туристичних містах великою популярністю користуються так звані картки туриста, і, зрозуміло, в Кельні така пропозиція також існує під назвою KölnCard. Якщо коротко, суть її така: за певну суму ви купуєте абонемент, який дозволяє вам отримати безкоштовний проїзд у громадському транспорті, знижки на квитки в музеї, на виставки, в театри, на концерти, на екскурсії, а також знижки в магазинах, сувенірних крамницях і ресторанах тощо. У кожного міста свої особливості.

Читайте такожЗимова казка в Інсбруку: вирушаємо на пошуки різдвяного дива

Картка туриста, безумовно, має свої плюси і мінуси – з одного боку, це економія "за опт", з іншого боку, ваш відпочинок може перетворитися на гонитву за пам'ятками в прагненні захопити якомога більше пропозицій за картою. А тому перед тим, як купувати картку туриста, краще уважно вивчити, чи вигідна вона вам насправді. Про те, що слід врахувати перед покупкою туристичної картки, читайте в нашому попередньому матеріалі.

Краєвид на Старий Кельн / Фото Марина Григоренко

Якщо говорити конкретно про кельнську картку туриста, то вона доволі вигідна. KölnCard буває чотирьох видів: індивідуальна на 24 години за 9 євро, індивідуальна на 48 годин за 18 євро, групова (максимум на 5 осіб) на 24 години за 19 євро і групова на 48 годин за 38 євро. По-перше, така картка дає гарантоване право безкоштовного проїзду на міських автобусах і поїздах. Для порівняння, проїзний на 24 години, що покриває тарифну зону 1b всередині Кельна, обійдеться в 8,8 євро, на групу до 5 осіб – 13,40 євро. По-друге, кельнська картка туриста дає знижку до 51% на міські екскурсії, знижку до 50% на вхід в музеї та інші пам'ятки, знижку до 50% на відвідування різних заходів, знижку до 50% у ресторанах-партнерах, а також знижку до 15% в магазинах-партнерах. Детальніше про картку туриста в Кельні можна дізнатися за посиланням.

Де і що поїсти в Кельні

Читайте такожУїк-енд в Нюрнберзі: нетипова Баварія, легендарний різдвяний ярмарок і великий рок-фестиваль

Кельн – місто живе, багатонаціональне і дуже демократичне, тож в його історичній частині дуже багато точок з вуличною їжею на будь-який смак і невеликих магазинчиків з напоями навинос. Практично в будь-який період року в будь-який час доби городяни і туристи масово виходять на набережну Рейну, попередньо затарившись піцами, дьонер-боксами, кебабами, ковбасками з картоплею фрі та, зрозуміло, місцевим пивом Kölsch, і влаштовують імпровізовані пікніки на вже давно витоптаному широкому газоні в історичній частині міста. Здається, тут збираються абсолютно всі, незалежно від національності, соціального становища і приналежності до субкультур, і, що радує, вони співіснують доволі мирно. Доповнюють картину численні пернаті мешканці набережної Кельна – чайки, казарки, качки і навіть зелені папуги-монахи.

Пернаті мешканці набережної Кельна / Фото Марина Григоренко

Найкраще для таких посиденьок отоварюватися в численних кафе на площі Хоймаркт (Heumarkt), вона ж Сінний ринок, в п'яти хвилинах пішки від набережної. Тут можна купити стріт-фуд від традиційних німецьких білих ковбасок Weisswurst до ноухау від доволі численної турецької діаспори Pizza Kebab. Це той випадок, коли кухар вирішив догодити одночасно любителям піци і шаурми, додавши на традиційну основу м'ясо, що використовується для дьонерів. На смак доволі незвично, але мені подобається. Правда, варто врахувати, що страва дуже ситна. Але під пиво те, що треба. До речі, й тут проявляється знаменита німецька практичність – на виході з усіх тутешніх мінімаркетів висять відкривалки для пива.

Кельнське пиво

Читайте такожCouchsurfing на будь-який смак: безкоштовний нічліг, компанія в поїздці, екскурсія чи секс-туризм

І трохи про місцеве пиво. У Німеччині в принципі дуже добре відчувається пивна регіональна приналежність. На заході ви навряд чи знайдете в широкому продажі пиво з півдня, навіть знамените на весь світ баварське. Ось і у Кельні є своє фірмове світле пиво "кьольш" (Kölsch) з вмістом алкоголю всього 4,8%, що можна ще зустріти хіба що в кількох містах регіону. Кьольш відноситься до сортів пива верхового бродіння, повноцінно відчути смак яких можна тільки за певної температури – у випадку з кельнським пивом це 8-10 °C. З приводу його смакових якостей можна почути багато суперечок – одні кажуть, що це найгірше пиво країни, а інші навпаки в захваті від нього. Я особисто ставлюся до цього пива спокійно, абсолютно не протестуючи проти нього під час поїздок до Кельна.

Є у цього пива ще одна родзинка – подають його у спеціальних склянках Kölner Stange місткістю 0,2 літра за ціною 1,5-2 євро, а іноді й зовсім крихітних стаканчиках на 0,1 літра (Stößchen). Варто відзначити, деколи ці келишки грають з вами злий жарт. Оскільки склянки дуже легенькі, та й Kölsch далеко не найміцніше пиво, можна дуже легко збитися з рахунку і гарненько напитися. Зрозуміло, в пляшках кельнський кельш також можна купити.

Кельнська класика - вечеря на набережній / Фото Марина Григоренко

Окрема особливість кельнської набережної – кмітливі бездомні. Річ у тому, що в усіх кіосках в межах досяжності напої продають з націнкою за тару. У Німеччині це популярне явище – спочатку ви переплачуєте за пляшку, неважливо скло це або бляшанка, а потім можете повернути собі 25 євроцентів, здавши її куди слід. Зрозуміло, відпочиваючі на набережній цим не переймаються, а тому щодня залишають тут десятки тисяч порожніх пляшок, які, втім, довго не залежуються. Місцеві "бізнесмени", слід відзначити, досить ввічливі, стрімко їх підбирають і вантажать у свої великі візки із супермаркету або навіть коляски.

Читайте такожПригоди без зайвого багажу: 6 порад для бюджетної та комфортної подорожі

Якщо ж ви не готові до такого екстриму або опинилися в Кельні в погану погоду (а дощі з сильними вітрами для міста, що стоїть на річці Рейн, явище майже постійне) варіантів, щоб поїсти в закладі, більш ніж достатньо. Знову ж таки, тут є найрізноманітніші заклади, з цілком прийнятними цінами (хоча безпосередньо у красивих будиночках вздовж набережної трішки дорожче).

Взагалі, вся ділянка в кілька кварталів від Кельнського собору до Хоймаркт через площу Віллі Остермана (Ostermannplatz) буквально усіяна всілякими закусочними, мінімаркетами та ресторанами, і людей тут завжди дуже багато. Також багато кафе і ресторанів розташовані вздовж торгових вулиць Бургмауер (Burgmauer) і Шільдергассе (Schildergasse).

Шопінг в Кельні

Кельн традиційно вважається одним з найбільш вдалих в Німеччині міст для шопінгу. Крім вже згаданих вулиць Burgmauer і Schildergasse, велика кількість магазинів зосереджена на Хохе Штрассе (Hohe Straße). Причому вибір дуже різноманітні – від багатоповерхових торгових залів демократичних мас-маркет брендів C&A і Primark до магазинів брендового одягу.

Читайте такожКазкові баварські замки: секрети комфортної подорожі в Нойшванштайн

Зрозуміло, далеко не всі тутешні магазини продають одяг. Є тут і техніка, і предмети побуту, і спорттовари, і сувеніри, і фірмовий магазин швейцарського шоколаду Lindt. Якщо ви любите солодощі, обов'язково загляньте сюди. Тільки одних шоколадних цукерок Lindor тут 20 сортів, а ще тут є шоколадки, марципани і багато іншого. Для подарунків те, що треба. До речі, якщо вам і цього мало – також на кельнській набережній приблизно в двох кілометрах від собору знаходиться великий музей шоколаду з ще одним фірмовим магазином Lindt.

Музей шоколаду в Кельні / Фото Марина Григоренко

Є тільки один важливий момент з приводу шопінгу в Кельні: як і скрізь по Німеччині, в неділю практично всі магазини і торгові центри тут зачинені. Тому покупки в жодному разі не можна відкладати на неділю. Детальніше про особливості шопінгу в Європі читайте в нашому попередньому матеріалі.

Кельнські барахолки

Якщо ви раптом потрапите до Кельна в неділю, коли всі магазини закриті, а пошопитися все одно хочеться – сміливо вирушайте на барахолки. У місті дуже люблять влаштовувати розпродаж всякого мотлоху, серед якого деколи трапляються справжні скарби. В основному місцеві витягують із засіків всілякі раритети, що прикрашали будинки їх бабусь, а то і прапрапрабабусь. Якщо нічого не купиш, то хоч подивишся. Це ж справжні музейні експонати – всі ці скульптурки гусей, посуд, кришталь, металеві вироби. А ще тут буває одяг, аксесуари, книги, старі платівки та багато чого іншого. Ідеально, якщо хочете відвезти додому небанальний німецький сувенір. Бувають серед цього всього і точки з новим хенд-мейд.

Барахолка на набережній в Кельні / Фото Марина Григоренко

Особисто я знаю про існування щонайменше двох великих барахолок Кельна – одна уздовж набережної Рейну в північному напрямі, друга біля середньовічних воріт Ханенторбург (Hahnentorburg) в західній частині міста в напрямку парку Хіросіма-Нагасакі.

Барахолка біля воріт Ханенторбург / Фото Марина Григоренко
На кельнських барахолках можна знайти багато всього цікавого / Фото Марина Григоренко

Кельн – ідеальне місто для безцільних прогулянок

Як і більшість туристичних міст, Кельн просто переповнений людьми, що навіть часом втомлюєшся. Зрозуміло, всі вони рояться в районі найпопулярніших визначних пам'яток - собор, набережна (причому по обидві боки знаменитого мосту з замочками), торгові вулиці. Однак варто трішки відійти від звичного маршруту, і місто винагородить вас своїми секретами. Ви і справді будете натрапляти на щось цікаве, а тому я настійно рекомендую вам переміщатися між пунктами призначення в Кельні пішки, незважаючи на пристойні відстані. Це місто того варте. Адже, по суті, 4-5 кілометрів пройти не так вже й складно, тим більше, ви ж нікуди не поспішайте.

Читайте такожТаємничий Чорний ліс: відправна точка – Фрайбург

Кельн буває різним / Фото Марина Григоренко

Єдине, що зараз трохи дратує пішоходів – це електросамокати, які стали особливо популярні в Кельні цього року. Зараз вони стоять просто посеред міста, і будь-який бажаючий може взяти їх напрокат. Однак, якщо місцеві скутеристи дотримуються правил дорожнього руху, то туристи в цьому плані дуже невиховані. Носяться прямо по пішохідних доріжках в протилежному напрямку, хоча за правилами вони повинні їздити за аналогією з велосипедистами, для яких відведені окремі доріжки. Місцевих це теж дуже дратує.

Останнім часом в Кельні дуже популярні електросамокати напрокат / Фото Марина Григоренко

Також у Кельні дуже популярні прогулянки по Рейну на поромах. Варіантів дуже багато - від денних поїздок на годинку до нічних вечірок, що в межах Кельна, що до сусідніх міст. Тільки варто врахувати, що вдягатися в такі поїздки треба дуже тепло, адже Кельн - місто з суворими вітрами.

У Кельні дуже популярні круїзи по Рейну / Фото Марина Григоренко

Кельнські різдвяні ярмарки

Хоча туристів в Кельні повно круглий рік, найбільше народу сюди з'їжджається саме в різдвяний період з кінця листопада по 23 грудня. Як і у всіх великих німецьких містах, святкові містечка розкидані по багатьох цікавих локаціях Кельна. Однак головними "святая святих" є три точки – на площі за Кельнським собором, а також на вже згаданих вище Хоймаркт і площі Остермана.

Різдвяне містечко біля собору Weihnachtsmarkt am Kölner Dom вважається головним у Кельні, оформляють його традиційно в червоному кольорі з безліччю "жовтих" вогників. Родзинкою вважається своєрідні шатро з гірлянд з вогниками, яці простягають над сценою і центральною частиною ярмарку. Тут же знаходиться головна ялинка міста заввишки 25 метрів – цього року це найбільше "живе" різдвяне дерево в землі Північний Рейн-Вестфалія. Для оформлення ялинки використали 70 тисяч лампочок.

Головний різдвяний ярмарок Кельна влаштовують біля собору / Фото Марина Григоренко

Читайте такожЯк не зіпсувати своє європейське Різдво

Не менш популярним є різдвяне містечко Heinzels Wintermärchen, тобто "Зимові казки Хайнцеля". Тягнеться воно практично через усе Старе місто (Altstadt) – від Старого ринку (Alter Markt) через площу Остермана до Хоймаркт, закінчуючись катком під відкритим небом. Цей ярмарок оформлений в більш традиційному старовинному стилі, ніби переносячи вас у казку. Причому працює ярмарок в Старому місті аж до 6 січня, хоч і частково – тільки на Хоймаркт, тоді як головний ярмарок припиняє роботу вже 23 грудня.

Казковий ярмарок в Старому місті Кельна / Фото Марина Григоренко

Головні ярмарки Кельна доволі багаті. Тут можна перекусити традиційними німецькими стравами і закусками від інших народів, випити ароматного глінтвейну або гарячого яблучного пуншу, купити регіональні сири, ковбаси, пряники та інші їстівні та неїстівні сувеніри, є зони розваги для дітей і дорослих. З повним списком різдвяних ярмарків у Кельні можна ознайомитися за посиланням.

Різдвяна атмосфера в Кельні / Фото Марина Григоренко

Гарячі напої німецькі ярмарки традиційно подають у багаторазових скляних чашках, тематично оформлених під новий сезон, який ви ніби берете в оренду за системою Pfand за 2-3 євро. Ви можете забрати цю чашку собі на пам'ять (і це буде в три рази дешевше, ніж купити чашку в сувенірній крамниці), або ж віддати її на точці продажів і забрати свою заставу. Детальніше про особливості німецьких різдвяних ярмарків можна прочитати в нашому попередньому матеріалі.

Напої на німецьких ярмарках подають в скляному посуді / Фото Марина Григоренко

Що подивитися в Кельні: місце збору – Кельнський собор

Тільки приїхавши на головний залізничний вокзал Кельна, ви одразу ж упретеся в головну пам'ятку міста, знаменитий Кельнський собор (Kölner Dom) – візитну картку міста, по праву внесену до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Знаменитий 157-метровий готичний собор вважається третьою за висотою церквою у світі, й з моменту завершення будівництва в 1880 році він ще кілька років вважався найвищою будівлею світу. Однак насправді собор набагато старший, просто будували його в два етапи – в 1248-1437 і в 1842-1880 роках.

Кельнський собор і правда приголомшує з перших секунд. Це грандіозна споруда з тисячами дрібних деталей, які можна розглядати дуже довго. Причому собор настільки фотогенічний, що на те, щоб зафіксувати його з усіх боків, доведеться витратити півгодини точно.

Кельнський собор можна розглядати дуже довго / Фото Марина Григоренко

Читайте такожНіч музеїв в Гамбурзі: як це відбувається в Європі

Внутрішнє оздоблення – це окрема історія. Це класичний готичний собор, доволі похмурий всередині, без розкішних надмірностей в інтер'єрі, але з красивими вітражами та цінними реліквіями всередині. Наприклад, тут зберігається золотий релікварій трьох царів-волхвів – найбільше вмістилище сакральних реліквій в Західній Європі, виготовлений він був у 1181-1225 роках для зберігання мощей трьох царів, які, за переказами, приходили з дарами поклонитися немовляті Христу. Загалом, зайти сюди обов'язково варто, причому виділити на це краще побільше часу.

Кельнський собор зсередини / Фото Марина Григоренко

Зовсім поруч з Кельнським собором є ще кілька знакових пам'яток міста. По-перше, це знаменитий сталевий залізничний арочний Міст Гогенцоллернів (Hohenzollernbrücke) через річку Рейн. Цей міст, частина якого є пішохідною, давно облюбували закохані, та і в принципі всі, хто хоче залишити тут про себе якусь пам'ять. Зовнішні арки мосту щільно обвішані іменними замочками, які періодично знімають.

Міст Гогенцоллернів повністю обвішаний замками / Фото Марина Григоренко

І саме по цьому мосту туристи найчастіше переходять на протилежний берег Рейну, де можна піднятися на оглядовий майданчик KölnTriangle, звідки відкривається краєвид на старий Кельн. Там же знаходиться місцеве "чортове колесо" і періодично облаштовуються ярмарки.

Вид на Міст Гогенцоллернів і оглядовий майданчик Кельна / Фото Марина Григоренко
Ярмарок по той бік Рейну / Фото Марина Григоренко

Також поруч з Кельнським собором знаходяться два найпопулярніших музеї міста – Музей Людвіга (Museum Ludwig), де зібрана значна колекція сучасного мистецтва, починаючи від авангарду та німецького експресіонізму, і археологічний Римсько-германський музей (Römisch-Germanisches Museum), що охоплює знахідки від часів палеоліту до раннього Середньовіччя.

Сучасна архітектура Кельна

Незважаючи на те, що Кельн місто древнє, тут час від часу проскакують грубі геометричні шедеври сучасної архітектури. Чого тільки варта парковка за Кельнським собором – Чорний театр на Подолі вже не буде здаватися таким недоречним! Або знамениті елітні житлові будинки Kranhäuser на рейнській набережній ближче до "нової" частини міста. Свого часу ці три Г-подібні скляні коробки породили чимало карикатур.

Будинки Kranhäuser в Кельні порадили чимало карикатур / Фото Марина Григоренко
Бухта в новій частині Кельну / Фото Марина Григоренко

Саме на шляху до них ви наштовхнетеся одразу на три цікавих музеї Кельна – Німецький спортивний і олімпійський музей (Deutsches Sport & Olympia Museum), Музей шоколаду (Schokoladenmuseum) і Музей гірчиці (Mustard Museum).

Музей спорту в Кельні / Фото Марина Григоренко

Взагалі, прогулятися цією частиною набережної варто аж до Південного мосту (Südbrücke), розташованого в кінці парку Фріденс, про який мова піде трохи пізніше. Від Старого міста сюди йти приблизно 3 кілометри, і крім вже згаданих вище локацій, на шляху вам попадеться ще багато всього цікавого.

На шляху до Південного мосту в Кельні / Фото Марина Григоренко
Південний міст в Кельні / Фото Марина Григоренко

Кельн – місто парків

Що мені кинулося в очі ще з першого разу – у Кельні дуже багато парків. Люди тут просто гуляють наодинці зі своїми думками, збираються на пікніки, влаштовують романтичні побачення чи грають у різні ігри. І на що я звернула увагу – в кельнських парках дуже багато живності, з якою людина мирно співіснує. Приміром, тут нерідко можна зустріти диких європейських кроликів, які то там, то сям шарудять в хащах і стрибають по галявинках.

Типова неділя в парку Хіросіма-Нагасакі в Кельні/ Фото Марина Григоренко

Одним з найбільших і найпопулярніших в Кельні вважається парк Хіросіма-Нагасакі (Hiroshima-Nagasaki Park). Це доволі скромний за оформленням парк, без якихось примітних деталей, крім величезного ставка з лебедями, казаркими та іншими водоплавними птахами. Однак у вихідні тут завжди дуже багато народу – більшість влаштовуються прямо посеред великої галявини, проводячи час як їм більше подобається. Також це місце дуже популярне серед любителів активного способу життя – тут ну дуже багато бігунів.

Пернаті мешканці парку Хіросіма-Нагасакі / Фото Марина Григоренко
Канадські казарки косплеять The Beatles / Фото Марина Григоренко

Розташований парк приблизно в трьох кілометрах від історичного центру міста, в центрі так званого Innerer Grüngürtel протяжністю 7 кілометрів, дослівно "внутрішній зелений пояс". Він разом зі своїм "братом" Äußeren Grüngürtel, тобто "зовнішній зелений пояс", з'явилися в Кельні ще в 20-х роках минулого століття на руїнах колишніх фортець. Нині це дві величезні популярні зони відпочинку, так необхідні жителям мегаполісу.

У Кельні дуже багато "зелених" зон / Фото Марина Григоренко

Внутрішній зелений пояс плавно перетікає в кельнський ботанічний сад (Flora und Botanischer Garten), який скорочено називають просто "Флора". Ботсад з'явився в місті ще в 1864 році та був покликаний трошки відволікти увагу від переповненої зони Кельнського собору. Вийшов чудовий приклад садово-паркового мистецтва з доглянутими клумбами, квітковими композиціями, дивовижними рослинами, скульптурами в стилі італійського ренесансу і великим палацом. Вхід на територію парку безкоштовний.

Поряд з Флорою знаходяться ще дві цікаві локації – кельнський зоопарк (Zoologischer Garten Köln, скорочено Kölner Zoo) і Парк скульптур (Skulpturen Park). Почну з останнього. Це просторий затишний парк на березі Рейну, що одночасно є своєрідним музеєм сучасних скульптур під відкритим небом. Парк не надто багатолюдний, тож це відмінне місце, щоб трохи перепочити від суєти великого міста, все ж Кельн завжди дуже людний. А ще саме в цьому парку мені найчастіше траплялися дикі кролики.

Парк скульптур в Кельні / Фото Марина Григоренко
У кельнських парках можна нерідко зустріти диких кроликів / Фото Марина Григоренко

Ну а тепер перейдемо до зоопарку. Мабуть, це один з найкращих зоопарків Європи, які я відвідувала (а я бувала в багатьох), і він вартий всіх тих 19,5 євро, які слід заплатити за дорослий квиток. Заснували його ще у 1860 році, що робить його одним з найстаріших в країні. Як і личить німецьким зоопаркам, це не якийсь там звіринець, просто щоб розважати людей. В першу чергу, це дослідна установа, де вчені працюють над порятунком видів і просвітництвом відвідувачів.

Наприклад, тут регулярно проводяться показові годування вихованців, під час яких співробітники зоопарку розповідають гостям корисну інформацію про тварин, а також так звані Flugshow за участю пернатих мешканців, під час яких демонструють поведінку птахів у природному середовищі існування.

Умови утримання тварин максимально наближені до природних / Фото Марина Григоренко
Фламінго в зоопарку Кельна / Фото Марина Григоренко
Є тут і гарний акваріум / Фото Марина Григоренко

За що особливо хвалять Кельнський зоопарк, так це за те, що умови утримання тварин тут максимально наближені до природних. Тож може так статися, що деяких мешканців ви так і не побачите – так далеко вони заховаються в кущах або на дереві. Причому все продумано так, щоб тварини могли легко переходити з критого зимового вольєру до літнього, коли їм захочеться.

Читайте такожПташиний рай посеред Європи

Окрема гордість Кельнського зоопарку – його слоновник. Нині його слонове стадо налічує близько 15 голів, в тому числі кілька зовсім маленьких. У кожного з них є ім'я, а інформацію про їхнє здоров'я регулярно оновлюють на дошці в критому павільйоні.

Знаменитий слоновник в Кельнському зоопарку / Фото Марина Григоренко

Є в Кельні ще два цікавих парку. Перший – парк Клінгельпюц (Klingelpützpark) приблизно в кілометрі від Старого міста на шляху із зоопарку. Це відносно невеликий ландшафтний парк, більше популярний серед місцевих – тут багато гуляють з дітьми, є ігрові майданчики і зони для занять спортом. Також на території парку частково збереглися старі фортифікаційні спорудження.

Парк Клінгельпюц в Кельні / Фото Марина Григоренко

Ще один вартий уваги парк (і один з моїх улюблених в Кельні) – парк Фріденс (Friedenspark), вже в новій частині міста приблизно в трьох кілометрах уздовж набережної Рейну. Цей парк також не надто популярний серед туристів. В основному тут збираються місцеві – випити пива або пограти в дивну гру з метанням кулі. Більшу частину парку займає старий форт, який доволі непогано зберігся до наших днів. Увінчує його велика скульптура орла на вежі.

Парк Фріденс в Кельні / Фото Марина Григоренко
Місцеві грають у якусь дивну гру в парку Фріденс / Фото Марина Григоренко

ЛГБТ-район Schaafenstraße

Читайте такожВеселковий Копенгаген: як ми випадково взяли участь у прайд-параді

Сама того не підозрюючи, під час своєї недавньої поїздки до Кельна я оселилася в 2 хвилинах пішки від місцевого ЛГБТ-кварталу Шаафенштрассе (Schaafenstraße) приблизно в 1,5 кілометри від Старого міста, якщо йти через торгову вулицю Шільдергассе і Ноймаркт. Тут затишно розташувалися близько десятка відповідних закладів – клубів, лаунжів, ресторанів, барів та магазинів. Виглядає все дуже яскраво і народу багато, причому найрізноманітнішого, а атмосфера дуже дружелюбна. В цьому районі завжди вистачає туристів, адже поруч розташовані одразу кілька непоганих хостелів. До речі, в різдвяний період тут також проходить свій різдвяний ярмарок, дуже незвичайний і яскравий.

ЛГБТ-район Schaafenstraße в Кельні / Фото Марина Григоренко

Я, приміром, заскочила в легендарний бар ExCorner, якому чи то цього року, чи то минулого виповнилося 50 років. Пізно ввечері в суботу там було дуже людно, яскраво і звучала хороша поп-музика 80-х упереміш з сучасними німецькими шлягерами. Я б назвала його гей-пабом, адже пили там всі в основному пиво. Ось цей суто кельнський Kölsch.

Атмосфера в легендарному клубі ExCorner яскрава і дружелюбна / Фото Марина Григоренко

Публіка там була дуже різна, включаючи літні сімейні пари і футбольних фанатів (в цей день місцевий футбольний клуб приймав суперників на своєму полі). І що мене вразило – ці хлопці з футбольною атрибутикою поводилися дуже мирно, ніхто нікому не заважав добре проводити час, але при цьому ніхто не почував себе тут зайвим. Ви можете собі таке у нас уявити?

***

При всій своїй історичній важливості та багатстві архітектури, Кельн примудряється залишатися живим і вільним містом. Особисто для мене він поряд з Гамбургом є альтернативою до надмірно пафосного Берліну. Тут також є на що подивитися, проводиться безліч концертів та інших розважальних заходів, здатних занурити вас в сучасне молодіжне життя Німеччини. Але при цьому місто на вас зовсім не тисне. Вдалих вам знайомств з новими містами!

Марина Григоренко

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся