Вайнхайм - миле містечко на південному заході Німеччини / фото Yury Shulhevich

Невідома Німеччина: Вайнхайм - місто "пряникових" будиночків і трьох замків

11:05, 13.02.2020
7 хв. Туризм

Німеччина – дуже популярна в туристичному плані країна. Тут багато відомих місць, куди хочуть потрапити мільйони мандрівників. Але часто велика кількість людей заважає вам оцінити ті чи інші пам’ятки, та й не дає змоги відпочити. Туристична галузь часом псує місце на догоду фінансовому показнику. Тоді втрачається справжність, а на перший план виходить показуха для приїжджих. А так хочеться знайти простір, де менше туристів, щоб просто погуляти історичними вуличками серед місцевих жителів. На південному заході Німеччини розташоване саме таке містечко – Вайнхайм, яке має всі атрибути для завоювання сердець туристів.

Читайте такожСуворий Любек: місто цегляної готики, батьківщина марципанів та столиця північнонімецького Різдва

УНІАН.Туризм вже багато розповідав про відпочинок у Німеччині, а сьогодні пропонує вам познайомитися з милим провінційним німецьким містечком Вайнхайм, яке зберегло свою чарівність і туристичну "недоторканість". Місто має всі характеристики для того, аби його любили туристи, проте воно не таке популярне, як, наприклад, розташований поблизу Хайдельберг (всього 20 кілометрів). Ми вже розповідали вам пре це місто романтики, чарівних вузеньких вуличок та бурхливого ​​студентського життя, яке щорічно відвідує понад 3 мільйони людей. Детальніше можете почитати у матеріалі "Місто з префіксом "най": мальовничий Хайдельберг – територія студентів, велосипедів та середньовічної романтики". Вайнхайм не має такої уваги публіки, але ми дуже радимо його відвідати. 

Вайнхайм – "пряникове" містечко, яке заворожує з першого знайомства 

Відео дня
Фахверкові будинки з червоними дахами зачаровують / фото Yury Shulhevich

Читайте такожНе лише Октоберфест і BMW: як живе та чим дихає столиця найбільшого пивного фестивалю у світі Мюнхен

Моє знайомство зі старою Німеччиною відбулося саме у Вайнхаймі, де "пряникові" будинки з червоними дахами у поєднанні з кривими брукованими вулицями зачарували з першого погляду. Рівень доглянутості та збереження старих будинків також вразив. А ще я оцінила, як вміло німці вміють поєднувати сучасну архітектуру зі спадщиною. Новіші будинки акуратно вписані в історичний антураж, не руйнуючи його. 

У Вайнхаймі багато фахверкових будинків / фото Yury Shulhevich

До речі, що таке "пряникові" містечка, УНІАН.Туризм вже розповідав вам, зокрема, у публікації "Казкові будинки в стилі фахверк: подорож в одне з найстаріших міст Німеччини". Тоді ми з вами гуляли вулицями відомого фахверкового містечка країни – Бад-Вімпфен. У тій статті ви також зможете більше прочитати про сам архітектурний стиль – фахверк. Загалом, у Німеччині понад 2,5 мільйона фахверкових будинків. У жодній іншій країні світу їх немає в такій кількості.

Читайте такожГалопом по музеях зі знижкою: всі плюси і мінуси картки туриста на прикладі Берліну

У Вайнхаймі гарно в будь-яку пору року / Yury Shulhevich

Читайте такожКазкові баварські замки: секрети комфортної подорожі до Нойшванштайну

Але повернімося до Вайнхайму, де ви знайдете багато таких чарівних хатинок. Це дуже-дуже мальовниче місце у долині серед невисоких лісистих пагорбів з населенням десь 45 тисяч людей. Його я відразу назвала "містом-симпатюлькою", в якому було б ідеально провести старість. Розташування серед пагорбів дало Вайнхайму нерівний рельєф. Вузенькі вулиці тягнуться то вгору, то вниз, майже немає прямих, що додає місту ще більшої цікавості.

На Риковій площі міста багато затишних кафе / фото Yury Shulhevich

Читайте такожКонтрастний Франкфурт-на-Майні: місто хмарочосів серед історичних будинків

Пологою є і головна площа міста – Ринкова, на якій ви знайдете багато затишних кафе, куди можна зайти перекусити. Оскільки місто не перевантажене туристами, то місцеві заклади орієнтуються саме на своїх. А для того, щоб до тебе постійно приходили одні й ті ж люди, потрібно їх смачно і ситно нагодувати. Тому порції вас здивують. 

Місто трьох замків 

Вежа замку Віндек / фото Yury Shulhevich

Читайте такожПодорож на північ Німеччини до Балтійського моря – місця, яке притягує веселки

Вайнхайм може похвалитися не лише своїми романтичними кривими вуличками з численними фахверковими хатинками, але й трьома замками, два з яких височать над містом і є його символами. З долини вони виглядають дуже ефектно, тому вам точно захочеться витратити трохи часу та сили, аби піднятися до них. Є кілька варіантів: або вузькими сходами, які доволі круті, або пологішою дорогою. А якщо вам ліньки, то можете доїхати туди автомобілем, для таких випадків проклали окремий шлях. 

Проте почати варто з колишнього замку пфальцграфів, який розташований недалеко від Ринкової площі. Будівля виглядає старовинною, проте побудували її лише в XIX столітті. Зараз тут знаходиться міське управління та музей. Але найбільше біля нього мені сподобався парк, який, я певна, ви також оціните. Там і старі дуби, і милий ставок, і невеликий пташник з цікавими жителями. 

Руїни середньовічного замку Віндек / Yury Shulhevich

Читайте такожЗаворожуючі Баварські Альпи: поїздом на Цугшпітце – найвищу гору Німеччини

А тепер вперед і вгору – до руїн середньовічного замку XII століття. Віндек стоїть на Замковій горі з висотою 220 метрів над рівнем моря. Вхід туди вільний. Зокрема, можна піднятися на стару головну вежу, звідки відкривається чудова панорама міста. Раджу прихопити з собою щось перекусити. На горі дуже смакує кава з якоюсь канапкою. Перевірено на власному досвіді.

Такі пари випромінюють романтику і тепло / фото Yury Shulhevich

Прогулянки сюди полюбляють як містяни, так і жителі сусідніх міст. Як молоді, так і старші люди. Дуже мило, коли бачиш стареньких дідуся та бабусю, які взявшись за руки, чимчикують вгору. Хоча, вже не так легко, як колись, але вони впевнено йдуть, тримаючись разом. І такі пари, як на фото, випромінюють романтику і тепло.  

Замок Вахенбург / фото Yury Shulhevich

Читайте такожУїк-енд в Нюрнберзі: нетипова Баварія, легендарний різдвяний ярмарок і великий рок-фестиваль

На сусідній горі (320 метрів) височіє ще одна споруда, схожа на середньовічний замок, – Вахенбург.  Але він не може похвалитися такою історією, як його сусід. Це будинок студентських корпорацій Німеччини, побудований на початку XX століття у вигляді романського замку. Тут і досі проводять щорічні збори членів студентських корпорацій. Головна будівля відкрита тільки для них, але кілька разів на рік організовують екскурсії для всіх охочих.

Кафе в замку Вахенбург / фото Yury Shulhevich

Зате замковий двір, ресторан і оглядова вежа доступні для вільного відвідування. Саме там ми зустріли неймовірний захід сонця з краєвидом на долину. А потім можна знову спуститися в місто і повечеряти в одному з затишних місцевих ресторанів, бо ви це заслужили. ))) Хоча Вайнхайм маленьке містечко, сюди можна приїхати і на кілька днів. Ви точно не встигнете занудьгувати.

Замковий двір Вахенбургу та оглядова вежа відриті для відвідувачів / фото Yury Shulhevich

Читайте такожТаємничий Чорний ліс: відправна точка – Фрайбург

З цікавинок. А ще, виявляється, Вайнхайм – місто, де вчать пекти найсмачніший у країні хліб. Я прочитала, що в Німеччині працює 16 об'єднань пекарень, на базі яких можна отримати спеціалізовану освіту. Головна з них – Академія хлібопекарської майстерності в Вайнхаймі, яку називають Меккою для булочників.

І ще я би хотіла зупинитися на такому факторі, як відчуття насолоди від подорожі. Такі милі провінційні містечка сильно спонукають до цього. Не варто гнатися за тим, щоб побачити все і побувати скрізь. Не треба вважати, що найпопулярніші та найвідоміші місця – то єдина мета будь-якої поїздки. Їхати для галочки не принесе бажаної втіхи, як на мене. Насолоди вам і від малих, і від великих, і від близьких, і від далеких подорожей!

Мирослава Шульгевич

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся