Краєвид на Герліц зі Згожельця / фото Марина Григоренко

Недооцінений Згожелець та кіношний Герліц: від Польщі до Німеччини – один міст

07:39, 08.04.2023
9 хв. Туризм

Польща завжди була одним з найпопулярніших туристичних напрямків серед українців, а в нинішні воєнні часи – тим паче. Однак окрім усім відомих місць на кшталт Варшави, Кракова чи Морського Ока, там є і доволі цікаві "темні конячки". УНІАН.Туризм розповість про прикордонне польське місто Згожелець, з якого через міст можна потрапити в німецький Герліц – обидва вони доволі цікаві.

Містечка Згожелець та Герліц – одне в Польше, інше в Німеччині – є доволі цікавим варіантом подорожі на один день для тих, хто перебуває в цих двох країнах або планує поїздку з однієї до іншої.

Трохи історії і фактів

До середини 1945 року Згожелець (Zgorzelec) був частиною німецького міста Герліц (Görlitz), яке, своєю чергою, було засноване аж на початку 11 століття, але археологічні розкопки ведуть ще до часів Римської імперії. Однак після завершення Другої світової війни, за Потсдамською угодою, що серед іншого визначала західний кордон повоєнної Польщі, його східна частина, що лежить на лівому березі річки Найсе (або ж Ниса-Лужицька), відійшла полякам.

Нині Згожелець та Герліц – такі різні та одночасно такі схожі міста, які живуть різним життям, однак мають багато спільного. При цьому жителі обох міст не втрачають можливості скористатися вигодами від кожної країни, враховуючи, що потрапити пішки з одного міста до іншого можна лише за пару хвилин, перейшовши через міст.

За площею Згожелець в чотири рази менший, за Герліц. При цьому щільність населення тут більша – у польській частині живе близько 32 тисяч людей, а в німецькій – лише 55 тисяч жителів.

Згожелець, який не варто недооцінювати

При поверхневому огляді Згожелець відходить на другий план порівняно зі своїм німецьким родичом, і цьому є просте пояснення, яке може здатися трохи несправедливим. Річ у тім, що німцям залишилася більш стара історична частин міста, де, власне, збережені усі стародавні пам'ятки та структура, притаманна західноєвропейським містам, включно з центральною площею та головним собором.

Натомість полякам дісталася більше нова, здебільшого житлова та промислова забудова. При цьому останні вирішили не "винаходити велосипед" та не будувати собі власний новий центр в класичному розумінні слова – адже завжди можна пішки дійти до сусіднього міста.

Краєвид на Згожелець з Герліца / фото Марина Григоренко

Якщо їхати сюди з Польщі, то Згожелець зустрічає гостей доволі похмурими пейзажами – залізничний вокзал містечка розташований на околиці, й щоб потрапити до центру міста, спочатку потрібно пройти через промзону та післявоєнну забудову.

Перші ознаки цивілізації з'являються, коли ви потрапляєте до великого міського парку з густими деревами, через який можна пройти від вокзалу до міста. Парк дійсно добре облаштований – тут зручні доріжки, охайні клумби, є загони для вигулу собак, насипні пагорби та штучне озеро. В хорошу погоду тут доволі приємно гуляти.

Звідси ви вийдете, напевно, до найкрасивішої будівлі польської частини – Дому Культури, побудованого на стику 19 та 20 століть як могутній символ об’єднання Німеччини та історичної області Верхньої Лужиці.

Насправді ж, польська частина теж доволі симпатична і охайна. Тут теж є красиві історичні будиночки, до того ж – багато з них виглядають як не так давно відреставровані.

Центр Згожельця / фото Марина Григоренко

Також, якщо пройти до набережної, то в Згожелеці можна знайти чимало цікавих ресторанчиків, з яких відкриваються гарні краєвиди на Герліц.

Ресторанчики на набережній Згожельця / фото Марина Григоренко

А оскільки ця частина менш популярна, тут і натовпів туристів немає, тож можна спокійно пробродити вуличками, наодинці зі своїми думками.

Герліц – місто з кіно

Німецький Герліц, натомість, є доволі популярним серед туристів, причому з низки причин.

По-перше, місто має близько 4 тисяч пам'яток історії і культури (тож перераховувати їх нам немє сенсу), а також вважається містом з найбільшим за площею історичним міським центром Німеччини. При цьому місто майже не постраждало під час Другої світової війни, навіть попри те, що під час відступу німці підірвали усі мости через місцеву річку Найсе – саме місто зруйноване не було.

По-друге, на вуличках Герліца знімали цілу купу відомих фільмів, тож кіномани залюбки приїздять прогулятися ними. Зокрема, саме на місцевих ринкових площах, що є найстарішою частиною міста, Квентін Тарантіно частково знімав "Безславних виродків" (2009), хоча за сюжетом це і була Франція.

В Герліці знімали цілу купу відомих фільмів / фото Марина Григоренко

Також Герліц був основним місцем зйомок фільму Веса Андерсона "Готель "Гранд Будапешт" (2014). Заради фільму вулиці міста перетворили на курорт у вигаданій східноєвропейській країні Зубровка, а закинутий міський універмаг, власне, на той самий готель.

Крім того, у Герліці частково знімали мелодраму "Читець" (2008) з Рейфом Файнсом та Кеіт Вінслет і воєнну драму "Книжкова злодійка" (2013) з Джеффрі Рашем та Емілі Вотсон.

Історичний центр Герліца дуже добре зберігся / фото Марина Григоренко

А ще Герліц – це рідне місто філософа-містика Якоба Беме (тут навіть зберігся його дім, але він залишився на польській частині) та легендарного футболіста Міхаеля Баллака.

Водночас, оскільки обидва міста доволі невеличкі – вам цілком вистачить одного дня, щоб подивитися усе цікаве.

Трошки хитрощів від місцевих

Польща і Німеччина – це все ж різні за економічним рівнем країни: якщо перша – впевнений середнячок, то друга – одна з найпотужніших економік не лише Європи, а й світу. Відповідно, і рівень життя та ціни в Згожелеці та Герліці різні. А місцеві цим залюбки користуються.

Для прикладу, польська кав'ярня в обідній час легко може бути забита німецькими пенсіонерами, які приходять сюди випити кави і потеревенити. Адже тут філіжанка кави з десертом мені обійшлася приблизно в 220 гривень, тоді як в закладі на німецькій частині аналогічне замовлення вже коштувало під 370 гривень.

Поїсти дешевше буде у Згожельці / фото Марина Григоренко

Тож якщо хочете зекономити – радимо більше приділяти увагу закладам харчування на польському боці. Те саме стосується і купівлі якихось товарів: підприємливі німці, приміром, не гребують навідуватися до сусідів за покупками.

Через цей міст поляки та німці ходять з одного міста в інше / фото Марина Григоренко

А ось гуляти навпаки вже поляки ходять до сусідів. Приміром, оскільки в Згожелеці немає власної великої ринкової площі, усі великі ярмарки, в тому числі різдвяні, влаштовуються здебільшого в Герліці.

Різдвяний ярмарок облаштовують у Герліці / фото Марина Григоренко

Там же облаштовують ковзанку. Польська молодь теж полюбляє навідуватися до сусідів.

Що по валюті, часу та мові

Оскільки в Польщі та Німеччині один часовий пояс, то час в Згожелеці та Герліці той самий – на годину раніше, ніж в Україні. Втім, оскільки обидва містечка невеликі, багато що там однаково закривається доволі рано.

А ось валюта в містах різна – в Згожелеці ходять польські злоті, а в Герліці – євро. При цьому ми наполегливо радимо мати вам саме готівкові кошти в обох валютах, якщо вирішите навідатися одночасно до двох міст.

Адже що там, що там, як це зазвичай часто буває в невеличких польських та німецьких містах, далеко не усюди можна відшукати розрахунок банківською карткою. Так, якщо в кафе в обох містах мені вдалося розрахуватися за каву карткою, то ось вже на ярмарку не було жодної точки з безготівковим розрахунком, до якого ми вже так звикли в Україні. Тут все просто – що в Польщі, що в Німеччині малий бізнес дуже не любить безготівковий розрахунок через високі податки.

Розрахуватися карткою на ярмарку в Герліці нереально / фото Марина Григоренко

Щодо мови, то якщо ви можете спілкуватися польською або німецькою, тоді в вас не буде жодних проблем під час відвідування обох міст – оскільки місцеві жителі доволі активно взаємодіють між собою, вони в певній мірі розуміють мову один одного. До того ж, принаймні в сфері обслуговування що там, що там розуміють англійську.

Як доїхати

Тут все залежить, звідки ви їдете – адже що Згожелець, що Герліц мають свої залізничні вокзали, і вони знаходяться зовсім в різних частинах. Відповідно, з якої країни ви їдете в це місце, на ту частину вам легше прибувати.

До Згожельця можн швидко доїхати з Вроцлава потягом / фото Марина Григоренко

Ми, наприклад, навідалися до міста з польського Вроцлава, відповідно, і прибували ми на залізничний вокзал Згожелеця – це була кінцева зупинка. Прямий поїзд між ними їде 1,5-2 години, а вартість квитка стартує від 10 євро.

***

Якщо раптом у вас є зайвий день у Польщі чи Німеччині, та ви хотіли б витратити його на щось незвичайне (ну або вже встигли подивитися все більш відоме) чи хочете одночасно побувати в обох країнах, то радимо звернути увагу на Згожелець, що Герліц. Адже насправді це дуже цікаве та симпатичне місце.

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся