Кіпр – це місце, де завжди тепло і сонячно / фото Марина Григоренко

Кіпр в будь-яку пору року, коли дуже хочеться погрітися

08:33, 09.10.2021
25 хв. Туризм

Цього року Україну несподівано рано наздогнало екстремальне похолодання, і гостре бажання з'їздити кудись погрітися виникло у жителів країни ще у вересні. УНІАН вирішив не мріяти про тепло, а діяти, відправившись за сонячними променями на Кіпр. Розповідаємо на прикладі Пафосу і Ларнаки, як же відпочивається на острові восени, чи довго там ще триматиметься тепло і які карантинні обмеження наразі діють в країні.

Вперше я побувала на Кіпрі два роки тому в 20-х числах листопада у робочих справах. Тоді у мене практично не було часу помилуватися місцевими дивами. Втім, я встигла закохатися в місцеву кухню і навіть скупатися в теплому Середземному морі під кінець осені. Тому я твердо вирішила, що ще колись повернуся на цей сонячний острів вже як пересічний турист. І цього року час настав.

Чому Кіпр?

При виборі напрямку для морського відпочинку на рубежі вересня-жовтня у мене було кілька цікавих варіантів, але в підсумку вирішальним стало цінове питання. Кіпр, куди з України в туристичний сезон (а він там триває аж з березня до листопада) літає велика кількість авіакомпаній, в тому числі й лоукостерів, запропонував на наші дати найвигідніші ціни на авіаквитки. У підсумку туди ми летіли рейсом Ryanair з Києва до Пафосу. Об'єктивно – не найзручніша авіакомпанія за багатьма параметрами, включаючи досить тісний простір для ніг в салоні. Але вартість квитка всього в 25 євро зробила свою справу. За такі гроші три години можна якось потерпіти. Назад ми добиралися рейсом Wizz Air з Ларнаки до Києва за ціною 45 євро за один квиток. Таким чином, ми ще й два різних міста встигли охопити за поїздку. І це було правильним рішенням, але про це трохи пізніше.

Другий важливий момент – вартість проживання. Вона може здатися трішки дорожчою, ніж в інших популярних серед українців морських країнах, але зате ви будете жити не в маленькій кімнатці без якихось зручностей, а в комфортних апартаментах або навіть на віллі з усіма необхідними благами цивілізації. Тут вам і чайник, і плита, і тостер, і посуд, і інші корисні в господарстві приналежності, які позбавлять вас від необхідності харчуватися в закладах три рази на добу. Повірте, в ресторанах Кіпру такі величезні порції, що просто фізично неможливо їсти в ресторанах кілька разів на день.

А ще – чим більша ваша компанія, тим вигідніше обійдеться житло. Наприклад, ціни на двомісні апартаменти на Пафосі в пішій доступності від пляжу стартують від 1200 гривень на добу, тоді як апартаменти на чотирьох можна знайти за ціною від 1800 гривень. Приблизно такі ж ціни і в Ларнаці.

На Кіпрі дуже популярні вілли та апартаменти під оренду / фото Марина Григоренко

Ну і, зрозуміло, на Кіпрі вельми приємні ціни на їжу як в супермаркетах, так і в закладах харчування. На 5 євро запросто можна купити запас фруктів на кілька днів – яблука, груші, манго, виноград і більш екзотичні речі, а на 10 євро можна добре поїсти в ресторані. Фаст-фуд обійдеться рази в два дешевше.

Життя ж на Кіпрі досить ліниве, і тому це відмінне місце для тих, хто хоче втекти ненадовго від рутини і шаленого ритму великого міста. Тут ніхто нікуди не поспішає і, здається, на вулицях абсолютно немає розлючених людей.

Котики на Кіпрі – справжні господарі життя / фото Марина Григоренко

А ще усюди вальяжні котики, до яких на Кіпрі ставляться з любов'ю і повагою – їх не проганяють і підгодовують правильною котячою їжею.

Клімат на Кіпрі

Окремої уваги заслуговує клімат на Кіпрі, адже їздити відігріватися туди з України можна цілий рік. Так, плавати в морі там комфортно приблизно з квітня до початку листопада, але навіть в зимові місяці температура повітря рідко опускається нижче 10 градусів, а температура води в морі не опускається нижче 16 градусів. Погодьтеся, приємно приїхати в лютому туди, де температура 15 градусів тепла і зелень круглий рік, коли в Україні вже немає сил терпіти мороз і сірість. А особливо відчайдушні туристи навіть скупатися в морі можуть – ми, наприклад, без проблем купалися наприкінці листопада.

На Кіпрі тепло практично цілий рік / фото Марина Григоренко

Цього разу ми приїхали на Кіпр на стику вересня і жовтня, коли в Києві протягом тижня трималася температура 7-8 градусів тепла. Чесно зізнаюся, виїжджаючи на Кіпр ми розраховували на "оксамитовий сезон", з ласкавим сонечком і по-осінньому прохолодними вечорами з приємним морським бризом, але в підсумку на нас чекало справжнє спекотне літо – коли після 11 ранку перебувати на вулиці без сонцезахисного крему, головного убору і пляжної накидки просто неможливо, а на пляжі комфортніше перебувати рано вранці й після 16:00.

Вічно зелені вулички Пафосу / фото Марина Григоренко
Квіти Кіпру / фото Марина Григоренко

Окреме задоволення для очей – квіти і пальми, які на Кіпрі всюди, та цілий рік.

Транспорт на Кіпрі

І Пафос, і Ларнака зручні тим, що аеропорти в них розташовані недалеко від центру міста – близько 7 кілометрів, а дістатися до них легко можна на громадському транспорті. Залізниці та метро на Кіпрі немає, тому подорожувати по ньому найпростіше на автобусах, таксі або орендованому авто.

Зокрема, з аеропорту Пафосу до центру міста найпростіше добиратися на автобусах номер 612 і 613, а з аеропорту Ларнаки – номер 425. Розклад руху всіх автобусів на Кіпрі можна дізнатися на сайті. Вартість проїзду – 1,5 євро. Тільки варто врахувати, що деякі маршрути – сезонні, а деякі – у вихідні їздять за іншим розкладом.

Якщо ж потрібно переїжджати між містами на Кіпрі, то можна користуватися автобусами Intercity Buses, що з'єднують між собою, в першу чергу, Пафос, Ларнаку, Лімассол, Нікосію і Айя-Напу. Вартість проїзду – від 4 євро. І тут варто врахувати кілька важливих моментів.

Типова автобусна зупинка на Кіпрі / фото Марина Григоренко

По-перше, намагайтеся сідати в автобус на початковій станції, прийшовши на посадку хоча б за півгодини до від'їзду. Справа в тому, що квитки не можна купити заздалегідь онлайн, тільки у водія. При цьому в автобус не беруть стоячих пасажирів. Повірте, навіть восени бажаючих доїхати на автобусі з одного міста в інше більш, ніж достатньо. Тому якщо вам не вистачить місця, доведеться чекати наступного автобуса, а ходять вони раз на кілька годин. При нас ось кілька людей не пустили на проміжних зупинках.

По-друге, у таких автобусів графік руху по буднях і у вихідні/свята відрізняється. Тому радимо вивчити заздалегідь, чи не є день вашої подорожі офіційним вихідним в країні. Наприклад, 1 жовтня Кіпр відзначає День незалежності. Цього року цей день випав на п'ятницю, і нам було дуже шкода тих туристів, які дружно прийшли на свій автобус за графіком буднього дня і виявили, що їм доведеться чекати наступного автобуса ще дві години під палючим сонцем при температурі +30 на зупинці, де навіть тіні толком немає, а до найближчого кафе з валізою тупотіти далеченько.

Ще один нюанс – прямий автобус між Пафосом і Ларнакою ходить раз на день з відправленням о 16:00. Ми не хотіли приїжджати в Ларнаку під вечір, а тому вирішили їхати з пересадкою через Лімассол, оскільки автобуси з нього що в Пафос, що в Ларнаку ходять кілька разів на день. Ну а пересадку краще робити в районі Limassol Marina – там дуже навіть приємно прогулятися і є де перекусити між рейсами.

Гавань Лімассола / фото Марина Григоренко

Більш того, якщо дозволяє час, можна затриматися в Лімассолі на ніч і гарненько все подивитися – місто в останні роки активно розвивається, будучи своєрідною бізнес-столицею Кіпру. До речі, в жовтні там запланований великий фестиваль вина.

Гавань Лімассола / фото Марина Григоренко

Якщо ж ви приїдете на Кіпр мінімум на тиждень, то вам точно набридне сидіти в одному місті. Все-таки міста тут порівняно невеликі і спокійні, та й найбільш розкручені пам'ятки часто знаходяться між містами. Оскільки з громадським транспортом тут вельми скромно (він хоч і є, але не такий вже жвавий), то оптимальний варіант, щоб встигнути все подивитися – взяти машину напрокат. На щастя, пунктів оренди авто тут вистачає.

Тільки врахуйте один момент – на Кіпрі лівосторонній рух, і, відповідно, кермо в транспорті справа. Трохи незвично, але ті, хто вже випробував на собі оренду авто на острові, кажуть, що досвідчений водій звикає до лівосторонки дуже швидко. Пішоходам теж доведеться якийсь час адаптуватися при переході дороги й посадці на автобус, адже чекати на автобус потрібно на протилежному боці.

Ще один нюанс – світлофори. На Кіпрі, в більшості випадків, щоб для пішоходів загорівся "зелений", потрібно натиснути кнопочку на стовпі біля переходу, інакше будете стояти нескінченно. Зазвичай він загоряється практично відразу, але є винятки.

Ну а тепер розповімо трішки докладніше про відпочинок в Пафосі та в Ларнаці.

Особливості відпочинку в Пафосі

Хоча може здатися, що Пафос зовсім невеличкий – на ділі місто, з урахуванням передмість, розкинулося досить широко. Це пов'язано в тому числі з тим, що в Пафосі переважно малоповерхова забудова.

Якщо ви приїхали в місто ненадовго і розраховуєте в першу чергу на пляжний відпочинок, при цьому більш економно, радимо зупинятися в районі Kato Pafos. Звідси і до пляжів недалеко, і ресторанів вистачає, і визначні пам'ятки поруч, і до зупинок громадського та приміського транспорту йти близько.

Вулиця Tombs of the Kings Ave в Пафосі / фото Марина Григоренко

Ми вибрали для проживання апартаменти в тихому районі недалеко від жвавої вулиці Tombs of the Kings Ave, де розташована велика кількість ресторанів, кав'ярень і навіть МакДональдз, ну це, якщо раптом хто засумує за класикою.

Пляжі Пафосу

Найближчим до наших апартаментів виявився пляж Лайтхаус (Lighthouse Beach), що отримав свою назву завдяки розташованому там маяку. Його спорудили британці ще в 19 столітті, й він досі виконує свої безпосередні функції. Місцеві ж називають цей пляж Faros beach.

Lighthouse Beach в Пафосі / фото Марина Григоренко

Багато хто говорить, що це найбільш мальовничий пляж Пафосу. І з цим не можна не погодитися. Якщо приїдете восени, то в першій половині дня вода тут блакитна, а після обіду вона "темнішає". І заходи сонця! Дуже красиві заходи сонця!

Але є нюанс – цей пляж не найкращий для купання, втім, як практично скрізь в Пафосі. Справа в тому, що біля самого берега тут дуже неприємне дно, сформоване вимерлими кораловими рифами.

Пляжі на Кіпрі красиві, але не найкращі для купання / фото Марина Григоренко

У певних місцях там прокладені доріжки до піщаної зони, а також обладнані спеціальні сходи з пірсів для спуску на комфортну для купання глибину. Правда, і тут вийде скупатися тільки в штиль, коли немає хвиль.

Ось такі спуски в море на пляжах Пафосу / фото Марина Григоренко

На самому пляжі, як і на багатьох інших на Кіпрі, обладнані безкоштовні туалети і кабінки для переодягання. Також є пляжна кафешка.

Lighthouse Beach в Пафосі / фото Марина Григоренко

Трохи далі, якщо йти вздовж берегової лінії у напрямку до Царських гробниць, ви натрапите на Kefalos Beach Tourist Village, де розташовані прибережні готелі та вілли. Подекуди тут обладнані зручні місця для купання, але безпосередньо в зону з лежаками, кафе і басейнами нерезиденти можуть потрапити тільки за додаткову плату, втім, вельми символічну – всього 2,5 євро. А ось прогулювати уздовж цього пляжного селища можна без проблем.

Kefalos Beach Tourist Village в Пафосі / фото Марина Григоренко

Перед п'ятизірковим готелем Elysium ви уткнетеся в затишну бухту з мальовничими краєвидами, де мало не вперше за час прогулянки на вас чекає гарне піщане дно. Хіба що водорості трапляються, але вони не дуже заважають відпочинку. Не беруся стверджувати, чи платний тут відпочинок, але під кінець туристичного сезону вже набагато менше стежать, проживаєте ви в готелі або просто прийшли поплавати зі сторони.

Зате пляжі Пафоса дуже інстаграмні / фото Марина Григоренко

Далі, якщо йти вздовж Царських гробниць пару кілометрів, ви вийдете на облагороджений пляж Venus beach при однойменному готелі – тут на певних ділянках також добре розчищене приємне піщане дно, а також велика кількість лежаків з парасольками (середня ціна по Кіпру – 2,5 євро за кожен) і пляжні розваги.

Venus beach в Пафосі / фото Марина Григоренко

Якщо і тут вам не сподобається, то приблизно в 15 хвилинах їзди на машині звідси, в Кораловій затоці, розташований вельми комфортний пляж Coral Beach при однойменному курортному готелі. Ми зупинялися тут два роки тому, і це відмінний варіант для тих, хто вважає за краще проживання саме в курорт-готелях з ресторанами, СПА та іншими благами цивілізації, а не на приватних віллах.

Coral Beach в Пафосі / фото Марина Григоренко

Ще один непоганий для купання пляж Vrisoudia Beach знаходиться в протилежному боці від маяка, недалеко від Пафоського замку. Це найбільш курортна частина Пафосу – з численними сувенірними крамницями, ресторанами для туристів і довгою набережною для прогулянок.

Vrisoudia Beach в Пафосі / фото Марина Григоренко

У цій місцевості також не дуже приємне скелясте дно, але є кілька облагороджених ділянок для купання – з лежаками, парасольками, туалетами, роздягальнями, розвагами і кафе.

Типовий пляж в Пафосі / фото Марина Григоренко

Визначні пам'ятки Пафосу

Пафос навряд чи можна назвати містом-пам'яткою. Тут практично немає тих затишних туристичних вуличок, які можна зустріти, наприклад, в Туреччині, Греції або старій Європі. Тож основним місцем для довгих прогулянок все ж стануть набережні уздовж вищезгаданих пляжів. Але, повірте, тут настільки красиво, що ви втомитеся згортати на обладнані view point, щоб зробити ще кілька красивих фото.

Прогулянка вздовж набережної Пафосу / фото Марина Григоренко

Ні, звісно ж, в Пафосі є мальовничі вулички, але розкидані вони по місту якось хаотично. Наприклад, в районі Старого Ринку.

Старий Ринок у Пафосі / фото Марина Григоренко

Найвідомішими пам'ятками Пафосу є історичні заповідники Царські гробниці та Археологічний парк Пафосу. Обидва вони являють собою обгороджену простим парканом велику територію з античними руїнами. Якщо в першому випадку на вас чекають, власне, гробниці, то в другому пропозиція буде набагато ширшою. Тут є і амфітеатр, і старовинні вілли з колонами, і стародавні мозаїки, і багато інших цікавинок. І навіть той самий маяк!

Археологічний парк Пафосу / фото Марина Григоренко
Археологічний парк Пафосу / фото Марина Григоренко

Але є нюанси – відвідувати їх рекомендується все ж в зимові місяці, оскільки влітку-восени закриваються вони досить рано – зайти краще до 16:00, а гуляти під палючим сонцем без можливості сховатися в тіні все ж не дуже приємно.

Бухта Пафосу з Пафоського замку / фото Марина Григоренко

Ще одна визначна пам'ятка в цьому районі – Пафоський замок у бухті Paphos Harbour. Він досить невеликий і на вигляд вельми скромний, але заглянути в нього варто. Хоча б заради красивих краєвидів на місто.

Пафоський замок / фото Марина Григоренко
Статуя біля Пафоського замку / фото Марина Григоренко

Ну а в самому замку зараз розташована досить цікава екологічна експозиція, що розповідає про те, якої шкоди морю завдає людська безвідповідальність. В якості експонатів – інсталяції з предметів, піднятих дайверами з морського дна.

Експозиція всередині Пафоського замку / фото Марина Григоренко

Навколо Пафосу теж багато всього цікавого – камінь Афродіти, село Коїлі з купальнями Адоніса, гори Троодос і багато іншого. Ось тільки добиратися туди краще машиною.

Де поїсти в Пафосі

Проблем з тим, де б поїсти в Пафосі, у вас точно не буде – що в районі бухти, що по проспекту Гробниць царів розташована велика кількість закладів на будь-який смак. Зрозуміло, найбільше закладів, які подають м'ясні страви і морепродукти. На жаль, до кінця сезону деякі з них закриваються, інші ж, ймовірно, не змогли пережити локдаун. Проте, голодними не залишитеся. Ми поділимося з вами лише парочкою закладів, які ми перевірили особисто.

Найбільше ресторанів біля бухти Пафосу / фото Марина Григоренко

Голодні й втомлені з дороги, ми відразу ж кинулися шукати, де б гарненько поїсти. І вибір припав на гриль-ресторан The Three Little Pigs Grill House, тобто "Три порося". І тут ми незабаром зрозуміли головну "небезпеку" кіпрських ресторанів – просто величезні порції. Роблячи замовлення, ми навіть уточнили у офіціанта, наскільки велика порція, але він запевнив нас, що вона на одну людину. На ділі ж замовлений мною курячий кебаб з картоплею і салатом за 9 євро виявився настільки великим, що ним легко можна було б нагодувати двох. Ну хіба що взявши в якості доповнення знаменитий гриль-сир халумі. Насправді, тут було дуже смачно, ціни дуже навіть приємні, от тільки з розміром порції ми явно промахнулися.

Їжа в The Three Little Pigs Grill House в Пафосі / фото Марина Григоренко

Ще один цікавий заклад Пафосу – ресторан морської кухні Pelican біля Пафосского замку. Ціни тут трішки вищі, ніж в середньому по місту, але в якості бонусу ви отримуєте відмінне місце розташування з краєвидом на бухту. Чи слід говорити, що там ще й дуже смачно? Ми, наприклад, взяли на двох тарілку морепродуктів, куди входили восьминіг, мідії, кальмари, риба, картопля і овочі гриль. Обійшлося це задоволення в 29 євро.

Ресторан морської кухні Pelican в бухті Пафосу / фото Марина Григоренко
Ресторан морської кухні Pelican в бухті Пафосу / фото Марина Григоренко

Окремої уваги на Кіпрі заслуговує алкоголь. Він тут різноманітний, але найбільшою популярністю користується місцеве пиво KEO, яке виробляється безпосередньо на острові з 1951 року. Воно досить легке і приємне на смак, відмінно втамовує спрагу, але абсолютно не б'є в голову (якщо, звичайно, пити в розумних межах). І коштує дуже недорого.

Якщо віддаєте перевагу вину – радимо звернути увагу на суто локальний сорт винограду Ксіністері (Xynisteri). З цього сорту виробляється відразу кілька вин, переважно білих – чистих або з домішками інших сортів винограду.

Ну а тим, хто любить щось міцніше, радимо спробувати місцеві алкогольний напій Зіванія (Zivania). За фактом це самогон, міцністю від 40 градусів, вироблений з виноградної макухи. Ще один міцний напій, популярний на Кіпрі –грецька Узо (Ouzo), або ж анісова горілка. Найчастіше споживається як аперитив і подається у вузьких склянках, куди додається невелика кількість холодної води з льодом. Після цього напій змінює колір – з прозорого на білий.

Якщо ж захочете каву з морозивом, млинцями або вафлями, рекомендуємо заглянути в кав'ярню KingsDessertCafe на проспекті Гробниці царів на шляху до Лайтхаус пляжу. Ця кафешка виручала нас щоранку.

Kings Dessert Cafe в Пафосі / фото Марина Григоренко

До слова, про обслуговування на Кіпрі. Воно тут на дуже високому рівні. Все швидко – як приготування і подача страв, так і прибирання столу за клієнтами. Пару секунд – і чисто, і навіть скатертини замінені. Крім того, багато де говорять російською мовою, а англійською – взагалі за замовчуванням.

Особливості відпочинку в Ларнаці

На контрасті з Пафосом, в історичному центрі Ларнаки зосереджені ті самі туристичні вулички, з магазинами, сувенірними крамницями, хіпстерськими кафешками, відреставрованими будиночками та іншими інстаграмними штучками, до яких багато хто звик. Та й взагалі життя тут вирує наповну.

І, головне, це все в самому центрі недалеко від пляжів, готелів і зупинок громадського транспорту. Ми, наприклад, жили в апартаментах всього в 10 хвилинах пішки від головної визначної пам'ятки міста – Церкви Святого Лазаря. Це православний храм IX століття, названий на честь праведного Лазаря, якого, згідно з Євангелієм, воскресив Ісус Христос. Після воскресіння Лазар перебрався на Кіпр, де незабаром був призначений першим єпископом Кітіона (стара назва міста Ларнаки).

Церква Святого Лазаря в Ларнаці / фото Марина Григоренко

Ще трохи – і вийдете до ще однієї пам'ятки міста – Середньовічного форту, розташованому на набережній Ларнаки.

Середньовічний форт в Ларнаці / фото Марина Григоренко

Тут же дуже приємно гуляти по облагородженій набережній, де раз у раз вам будуть траплятися ресторани.

Набережна Ларнаки / фото Марина Григоренко

Що ще приємно здивувало в Ларнаці – пляжі. Пісок тут хоч і не білий, а скоріше зеленуватий, але він дуже приємний, особливо після скелястого дна в Пафосі. Ми встигли випробувати популярний міський пляж Фінікудес в самому центрі міста. Єдиний момент – він дещо мілкуватий, але для туристів з дітьми це навіть добре.

Пляж Фінікудес в Ларнаці / фото Марина Григоренко

Також можна відправитися на пляж Макензі (Makenzy Beach) трохи далі вздовж набережної, прямо за яхтовою бухтою. До слова, тут же працює рибний ринок і розташовані кілька прекрасних рибних ресторанів.

Яхти біля пляжу Макензі в Ларнці / фото Марина Григоренко

Крім того, ми встигли зазирнути на ще одну популярну локацію Ларнаки – Солоне озеро. Правда, тут на нас чекало невеличке "розчарування". Справа в тому, що я йшла сюди дивитися на фламінго, які разом з іншими птахами зупиняються тут під час міграції. Але коли ми прийшли, виявилося, що озеро повністю висохло. Вже пізніше я прочитала, що це звичайне явище – влітку озеро пересихає, а взимку наповнюється водою. На нас же чекав безкрайній "кратер", покритий кіркою солі. Звідси, власне, і назва. Зате восени там гарний захід сонця!

Солоне озеро в Ларнаці, яке висихає восени / фото Марина Григоренко

Ну а дійти до озера можна через парк Patticheio. Тут, на контрасті з усією іншою Ларнакою, досить густа рослинність і багато цікавої флори. Загалом, досить непогане тихе місце для прогулянок.

Парк Patticheio в Ларнаці / фото Марина Григоренко

Також можна зганяти до акведуку Камарес у Ларнаці, але це трохи далі від центру.

Акведук Камарес в Ларнаці / фото Марина Григоренко

І наостанок про їжу в Ларнаці. Взагалі, місто виглядає неймовірно живим. Галасливі групки молоді тусуються в кафешках в центрі міста, а на набережній у вечірні години не проштовхнутися, тож в закладах спробуй ще місце знайди. Але, на щастя, працюють вони за принципом конвеєра, тому місця звільняються досить швидко.

Туристичні вулички Ларнаки / фото Марина Григоренко

Хотілося б виділити два заклади, які ми випробували особисто. По-перше, це ресторан Alexander на набережній Ларнаки біля пляжу Фінікудес. Там можна добряче поїсти як м'ясну традиційну кухню – шашлики, кебаби, так і з морепродуктами. Ціни середні – від 9 євро за повноцінну вечерю, що складається з риби або м'яса плюс картопля і овочі. Крім того, тут роблять "компліменти" гостям – спочатку нам подали грінки з соусом, а потім каву, і все це за рахунок закладу.

Ресторан Alexander на набережній Ларнаки / фото Марина Григоренко
Ресторан Alexander на набережній Ларнаки / фото Марина Григоренко

Ще один заклад Ларнаки, який обов'язково варто відвідати – рибний ресторан Psarolimano біля причалу з яхтами недалеко від пляжу Макензі. Ціни тут трішки вищі середнього, але морепродукти ну дуже смачні. Цей заклад користується величезною популярністю серед місцевих жителів, тому краще забронювати столик заздалегідь.

Рибний ресторан Psarolimano / фото Марина Григоренко

А що з карантинними обмеженнями на Кіпрі?

На даний момент Кіпр відкритий для українських туристів, і щоб потрапити сюди, потрібно:

  • надати сертифікат вакцинації – паперовий або в Дії, Кіпр визнає всі доступні в Україні вакцини
  • заповнити форму Cyprus Flight Pass за 48 годин до прибуття на Кіпр, без неї вас не пропустять через кордон, вона ж стане вашою перепусткою для відвідування публічних місць в країні
  • придбати туристичну страховку, що покриває лікування від COVID-19
  • невакцинованим туристам потрібно надати негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус, зроблений за 72 години до прибуття на Кіпр, а відразу по прильоту доведеться зробити ще один тест за свій рахунок (30 євро в Ларнаці та 32 євро в Пафосі). До отримання результату тесту доведеться перебувати на самоізоляції, але, як правило, він готовий протягом трьох годин

Як це на практиці? По прильоту в аеропорт Пафосу пасажирів відразу відфільтрували на дві черги – вакциновані йшли відразу на паспортний контроль, а невакциновані – на тест. Оскільки ми вакциновані, на всі формальності в аеропорту пішло близько 15 хвилин, хоча, спочатку глянувши на чергу, ми подумали, що доведеться застрягти тут надовго.

Перевірка в аеропортах Кіпру проходить досить швидко / фото Марина Григоренко

Якщо говорити про карантинні обмеження, що діють в країні, то там проблем не було. Хоча на деяких готелях, закладах і магазинах написано, що всередину можна потрапити тільки з Сovid-сертифікатом або Cyprus Flight Pass, на ділі у нас його попросили тільки в аеропорту.

Також на Кіпрі діє масочний режим, але поки тільки в приміщеннях і транспорті. На вулиці маски практично ніхто не носить.

***

Кіпр ідеальний для того, щоб погрітися / фото Марина Григоренко

Кіпр, безсумнівно, ідеально підходить для того, щоб з'їздити туди трохи відігрітися, коли вже немає сил терпіти холодну українську осінь чи зиму. Тут неймовірно гостинні жителі, які, здається, ніколи нікуди не поспішають і вміють радіти життю. І всюди вальяжні котики. Додати до цього тепле Середземне море, мальовничі пейзажі та смачну кухню, та все це за приємними цінами, і встояти перед поїздкою сюди вже просто неможливо.

Марина Григоренко

***

Вас також можуть зацікавити такі матеріали:

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся