Куди краще відправитися на море в "оксамитовий сезон" / фото REUTERS

Оксамитовий сезон в Україні Vs за кордоном: куди краще вирушити на море восени

08:27, 01.09.2021
15 хв. Туризм

Більшість українців вважають за краще їздити на море в літні місяці. Втім, досвідчені туристи знають, що в "оксамитовий сезон", тобто в першій половині осені, відпочити можна анітрохи не гірше, а часом навіть краще. Море ще тепле, зате сонце вже не таке пекуче і на пляжах набагато менше людей, та й ціни поступово знижуються. УНІАН.Туризм розбирався, куди краще відправитися на море восени – на українські курорти або за кордон.

Суперечки про те, де краще і, головне, дешевше відпочивати на морі  – в Україні або за кордоном – старі як світ. Про це говорять на перервах, на дружніх посиденьках і навіть в таксі. Багато хто впевнений, що з'їздити на тиждень до Туреччини обійдеться куди дешевше, ніж відпочити на українських курортах. Інші апелюють до дорожнечі авіаперельотів за кордон і коронавірусних ризиків. Втім, для повноти картинки не варто зациклюватися виключно на вартості відпочинку, скоріше, роблячи акцент на співвідношенні "ціна – якість".

Одеса Vs Стамбул

Минулої осені автор даного матеріалу з інтервалом буквально в кілька днів здійснив короткі подорожі в українську Одесу і турецький Стамбул. І всупереч моєму щирому бажанню підтримати вітчизняний бізнес, Туреччині все ж вдалося вийти переможцем у цій "боротьбі". Давайте порівняємо, у скільки обійдеться ідентичний за якістю відпочинок в цих популярних туристичних містах у другій половині вересня в 2021 році.

Дорога. З Києва до Одеси курсує кілька поїздів. Вартість плацкартних квитків стартує від 180 гривень в одну сторону, однак у таких поїздів не дуже зручний розклад – виїжджають вони зі столиці після обіду, а приїжджають до Одеси о 4-5 ранку. Не кажучи вже про те, що поїздка в плацкарті – вельми сумнівне задоволення. Ціни на більш комфортні Інтерсіті стартують від 400 гривень, а один квиток в найбільш оптимальному за часом поїзді 105К обійдеться мінімум в 700 гривень (тут доступні тільки вагони класів "купе" і "люкс"). Квиток на автобус за даним напрямком коштує в середньому 300 гривень. Якщо ж добиратися літаком, то ціни на квитки на рейси "Київ – Одеса" стартують від 750 гривень (економ-клас без багажу), проте середня ціна тримається в межах 1200 гривень. Також добиратися до Одеси можна машиною – в такому випадку слід розраховувати, що заправитися потрібно приблизно на 1-1,5 тисячі гривень в одну строну.

Відео дня

При цьому ціни на вересневі авіарейси "Київ – Стамбул" в середньому стартують від 2200 гривень в економ-класі без багажу.

Проживання. Звісно, за бажання в Одесі можна відшукати одномісні номери за ціною від 200 гривень за ніч. Але варто врахувати, що їхня якість, м'яко кажучи, буде абсолютно не відповідною для комфортного відпочинку, плюс як до центру міста, так і до пляжу добиратися довго. Якщо ж шукати житло ближче до моря, то ціни стартуватимуть від 500 гривень на добу. Житло в готелях, які позиціонують себе як 4-5 зірок (але далеко не завжди їм відповідають), обійдеться мінімум в 1 тисячу гривень за ніч, а ціни на проживання в комфортабельних готелях з усіма благами цивілізації стартують приблизно від 2600 гривень.

Проживання на береговій лінії в Одесі – задоволення не з дешевих / фото Марина Григоренко

Однак і в Стамбулі можна відшукати найскромніші одномісні номери за ціною від 300 гривень за ніч. Тим часом ціни на номери категорії 3 зірки недалеко від туристичного центру Стамбула стартують від 500 гривень за ніч, тоді як ночівля в дуже навіть непоганому чотиризірковому готелі обійдеться в суму від 800 гривень. Приблизно за 1800-2000 гривень на добу можна знайти номери в хороших готелях категорії 4-5 зірок зі сніданком та іншими "радощами".

Харчування та інші супутні витрати. Про легендарний одеський сервіс вже давно ходять легенди. Мало того, що ціни в пристойних закладах тут дорожчі ніж у Києві, так вас ще й не раз спробують якось обдурити. Тут легко можна залишити 400-500 гривень з людини за прийом їжі, що складається з однієї страви і напою. А якщо захочете повечеряти в будь-якому закладі зі списку must visit, сміливо можете розраховувати і на тисячу. Звичайно, в Одесі вистачає і бюджетного мережевого фаст-фуду і їдалень, але люди ж не за цим зазвичай їздять у відпустку, чи не так?

Ціни в Стамбулі в цілому дешевші за одеські / фото Марина Григоренко

А ось Туреччину українці дуже люблять в тому числі за ціни на їжу. За 60 турецьких лір, а це менше 200 гривень, можна легко купити величезну порцію місцевого кебабу, якої вистачить, щоб нагодувати навіть двох, плюс айран або чай/каву. Якщо ж вирішите перекусити скромно, то салати, картопля, шаурма, коржики та інший фаст-фуд обійдуться в суму до 20 лір. Ну а маючи в гаманці 100 турецьких лір (близько 320 гривень), взагалі можна практично ні в чому собі не відмовляти. Звичайно, і тут є елітні заклади з високими цінами. Але в цілому, якщо орієнтуватися на один і той же асортимент і клас закладу, ціни в Стамбулі будуть в мінімум в 2 рази дешевші за одеські.

Простий приклад – гуляючи найтуристичнішою вулицею Стамбула – Істікляль, ми натрапили на досить солідну кондитерську Saray Muhallebicisi з величезною кількістю смачної пахлави та інших десертів. На трьох ми витратили всього 90 лір, тобто близько 300 гривень, досхочу поласувавши пахлавою і випивши по дві чашки чаю. Для порівняння – в Одесі дві чашки кави з вельми скромними десертами в модному хіпстерському кафе недалеко від Оперного театру обійшлися нам приблизно в 350 гривень.

Затока / Кирилівка / Бердянськ Vs Алачаті / Пафос / Котор / Салоніки

Зрозуміло, відпочинок у великих містах – це добре. Але безпосередньо морський відпочинок в першу чергу асоціюється з невеликими курортними містечками. Список їх що в Україні, що за кордоном досить великий. Тож ми зупинимося лише на деяких з них, втім, вони добре проілюструють загальну ситуацію.

Дорога. До більшості курортних селищ України немає прямих поїздів, а тому нерідко ще доведеться добиратися, наприклад, з Одеси чи Херсона. А це додаткові витрати, час і далеко не завжди якісні дороги. Так, до Затоки, Кирилівки та Бердянська можна доїхати поїздом – ціни на плацкартні квитки стартують від 250 гривень, на купейні – від 670 гривень. Однак тут варто розуміти, що дорога займе 13-16 годин. Можна поїхати і прямим автобусом, наприклад, з Києва до Затоки за 300 гривень, але сумний досвід багатьох українців підказує, що тут вас легко можуть обдурити – і ви не тільки втратите гроші, але і не зможете вчасно виїхати.

Водночас середні ціни на авіаквитки на популярні й, головне, доступні українцям в цьому сезоні зарубіжні туристичні напрямки – Туреччина, Кіпр, Греція, Грузія, Чорногорія, Албанія, Хорватія – стартують від 2000-3500 тисяч гривень в одну сторону без багажу. Однак в Грецію або на Кіпр з України також літають європейські лоукостери, а тут при вдалому збігу обставин можна купити квитки за ціною до 1000 гривень, а то і дешевше, в один кінець.

На Кіпр з України можна долетіти бюджетними авіалініями / фото Марина Григоренко

Громадський транспорт у цих країнах також не надто дорогий. Наприклад, в Туреччині разова поїздка в міському транспорті обійдеться в 3-7 лір (13-27 гривень). Вартість таксі в Туреччині – також приблизно на одному рівні з київськими цінами, а то і дешевше.

Проживання. Ціни на житло в Затока не дуже відрізняються від одеських. Так, у приватників можна знайти житло від 250 гривень за ніч, але це будуть практично спартанські умови. Є тут також кілька готелів класом вище за ціною від 1000 гривень за ніч, а ціни в найдорожчому готелі Затоки стартують від 6000 гривень на добу, правда, в даному випадку мова йде про великий сімейний номер.

В Кирилівці проживання обійдеться трішки дешевше – тут найдешевші кімнати у приватників обійдуться приблизно в 200 гривень за ніч, ціни в хороших готелях коливаються в межах 1-2 тисяч гривень, а окремий будинок біля моря можна орендувати за 5000 гривень на добу.

В Бердянську доступно в 3-4 рази більше варіантів розміщення, ніж в Кирилівці та Затоці – звідси і вибір різноманітніший. Ціни на вельми скромне житло у приватників тут стартують від 160 гривень, тоді як в більш-менш пристойних готелях вартість номерів стартує від 500 гривень і вище.

У Бердянську варіантів розміщення більше, ніж у Кирилівці та Затоці / фото Марина Григоренко

При цьому в турецькому курортному містечку Алачаті недалеко від Ізміру, де за тамтешніми мірками не надто бюджетний відпочинок – тут переважно відпочивають європейці та місцеві знаменитості – ціни на житло стартують від 1000 гривень за ніч. Але з поправкою на те, що це все двомісні номери в симпатичних бутик-готелях в історичному центрі або недалеко від пляжу, часто з включеним сніданком. А ось номери в розкішних курортних готелях тут обійдуться в суму від 4 тисяч гривень за двомісний номер.

Типова туристична вуличка в Алачати / фото Марина Григоренко

Для порівняння, в більш бюджетному Бодрумі, також у Туреччині, ціни на одномісні номери стартують від 600 гривень. Проживання в готелях середнього класу обійдеться приблизно в 1000 гривень на добу, а в категорії 4-5 зірок – від 1,5 гривень. Хоча, звісно, і за 28 тисяч гривень на добу тут є пропозиції.

У курортному Пафосі на Кіпрі ціни на житло у вересні стартують від 1000 гривень за ніч, а за 1400 гривень на добу можна знайти апартаменти на місцевих віллах, іноді навіть з басейном, в пішій доступності від пляжу. Ціни в курортних готелях стартують від 1300 гривень на добу, з включеним у вартість сніданком, середні ж ціни в готелях категорії 3-4 зірки з повним набором благ цивілізації становлять 2-2,5 тисячі гривень.

На Кіпрі багато невеликих затишних готелів / фото Марина Григоренко

А ось в чорногорському Которі відпочинок обійдеться навіть дешевше – ціни на бюджетні апартаменти тут стартують від 400 гривень на добу, тоді як вартість номерів в пристойних готелях класу 3 зірки і вище стартує від 800 гривень. Тим часом, більш розкішний відпочинок тут обійдеться в суму від 3000 тисяч гривень за ніч. Приблизно така ж цінова політика і в курортному місті Саранда в Албанії.

Типові вілли під оренду в Греції / фото Марина Григоренко

Ціни на житло в Салоніках у Греції, куди можна долетіти з Києва лоукостерами, на середину вересня стартують від 900 гривень за ніч, тоді як проживання в курортних пляжних селищах недалеко від Салоніків обійдеться мінімум в 1000 гривень. Приблизно такі ціни і на численних курортних грецьких островах – від 600 гривень і до нескінченності. Однак добиратися туди обійдеться істотно дорожче.

Харчування та інші супутні витрати. Як у випадку з Одесою і Стамбулом, ви будете здивовані, що ціни в кафе і ресторанах, а також на ринках і в магазинах, на закордонних курортах часто бувають дешевші, ніж в Україні. А вся справа в тому, що там не так активно діє популярна на українських курортах практика заламування цін вище стелі, за принципом "і так куплять, у них все одно немає вибору". У тій же Туреччині, на Кіпрі та на Балканах все ж набагато більше намагаються догодити клієнту, в тому числі за рахунок лояльних цін та сервісу.

Наприклад, середні ціни в ресторанах Кіпру – від 15 до 40 євро, в залежності від ваших уподобань. Однак варто розуміти, що порції тут прийнято подавати досить великі, тож нерідко однією стравою можна легко нагодувати двох. При цьому зі сніданком можна вкластися в 5-7 євро, приблизно стільки ж коштують супи. З плюсів – на Кіпрі (як і в інших країнах Середземномор'я) дуже навіть недорого коштують морепродукти, легко можна знайти щось від 6 до 20 євро.

У країнах Середземномор'я вельми недорогі морепродукти / фото Марина Григоренко

На Балканах ціни будуть ще нижчими. Наприклад, в Чорногорії вечеря в пристойному ресторані обійдеться в суму 10-15 євро з людини, а перекусити фаст-фудом можна і за 1,5-2 євро.

Для порівняння, в нашій рідній Затоці обід в ресторані середньої цінової категорії обійдеться в суму від 200 гривень з людини, це якщо зовсім вже скромно. Трохи дешевше харчуватися обійдеться в Кирилівці та Бердянську.

Підсумуємо

Якщо порівняти ціни на морський відпочинок на українських курортах і в Туреччині, Греції, на Кіпрі або на Балканах, то в цілому за підсумком отримуємо приблизно однакові суми. Звісно, за дуже великого бажання в Україні набагато простіше заощадити, повністю закривши очі на сервіс і комфорт (а в наметі ще бюджетніше вийде). Однак якщо порівнювати приблизно однаковий за якістю відпочинок в плані житла і харчування, то часом ціни за кордоном будуть навіть дешевші.

На користь українського відпочинку, при цьому, говорить вартість дороги до місця відпочинку. Звісно, в балканські країни можна доїхати автобусом, машиною або навіть поїздом, але це буде досить довго, та й в підсумку не так вже й багато ви на такій дорозі заощадите. При цьому якщо не дуже прив'язуватися до дати і місця, а також витратити якийсь час на "вилов" дешевих авіаквитків, то можна навіть відхопити собі вигідні пропозиції по 20-40 євро. В принципі, це ненабагато дорожче купейного квитка по Україні й вже точно не дешевше внутрішніх перельотів.

Куди більше бюджетних авіапропозицій з України доступні в морські країни ЄС подорожче – Італія, Іспанія, Франція, Португалія. Однак і відпочинок тут буде трохи дорожчим. З іншого боку, в цих країнах, як правило, досить широкий вибір пропозицій, тому і бюджетні варіанти житла тут знайти можна. Однак натомість ви отримаєте незабутні враження. Ось тільки варто також враховувати, що ці країни вельми неохоче відкриваються для туристів з України після локдауну, а якщо і відкриваються – то часто з додатковими умовами або не визнаючи ті вакцини від коронавірусу, які доступні більшості українців. Закритися вони також можуть в будь-який момент, тоді як Туреччина, наприклад, залишалася відкритою для туристів з України навіть в період найжорсткіших карантинних обмежень.

Відпочити на Балканах за рахунок "гарячих" турів можна досить недорого / ілюстрація REUTERS

Крім того, істотно заощадити на вартості закордонного відпочинку можна за рахунок "гарячих" пакетних турів від туроператорів. Головне – бути готовим зірватися в подорож, як тільки з'явиться вигідна пропозиція.

Однак є ще один вагомий аргумент на користь закордонного відпочинку: сервіс. На жаль, з року в рік українці скаржаться на якість послуг на вітчизняних курортах. Тут і явно завищена вартість послуг, якість яких часто не відповідає ціні, й обман клієнтів за будь-якій нагоди, і хамське ставлення. Доти, поки українська індустрія гостинності буде жити за принципом – або дешево, але як попало, або добре, але занадто дорого – наш турист буде віддавати перевагу поїздкам за кордон.

Також важливою є "якість моря". Все літо українські новинні стрічки рясніли заголовками про нашестя медуз, комарів, отруйних водоростей та інших "кар небесних" на узбережжі Чорного і Азовського морів. Та й з точки зору екології, на жаль, Україна не особливо береже свої ресурси, на відміну від заморських держав. Тому, зрозуміло, куди приємніше купатися в прозорих блакитних водах Середземномор'я або Адріатики. Та й Чорне море, якимось дивним чином, в тій же Туреччині, Болгарії або Румунії чомусь чистіше.

Ну і не варто забувати про важливий погодний нюанс. Все ж на більшості з перерахованих вище закордонних морських курортів клімат тепліший, ніж у нас. А тому купатися в Україні в середньому можна максимум до кінця вересня, тоді як на Кіпрі, в Греції або в Туреччині сприятливі для цього умови зберігаються аж до початку листопада. І ціни з жовтня там помітно дешевші.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся