Місто-фортеця Тракай неподалік від Вільнюса / фото Марина Григоренко

Затишний Тракай: стародавнє місто-фортеця посеред озер в 30 хвилинах від Вільнюса

09:13, 04.09.2022
10 хв. Туризм

Багато туристів, подорожуючи до Литви, обмежуються лише столицею Вільнюсом. Насправді ж, в країні є ще багато цікавих місць, до яких доволі легко дістатися. Одне з них – містечко Тракай за півгодини їзди від Вільнюса, розташоване поміж двох сотень озер та відоме однойменним замком. Як туди потрапити та що подивитися, розповість УНІАН.Туризм.

У наших попередніх матеріалах ми розповідали, як гостинно Литва зустрічає українців, ділилися підказками, що слід обов’язково подивитися в Вільнюсі та на які гастрономічні принади варто звернути увагу (детальніше можна прочитати за посиланням). Також ми розповідали, як потрапити до литовського морського курорту Клайпеди та чим там зайнятися (детальніше – за посиланням). Тепер вирушимо насолоджуватися природою в Тракай.

Трохи фактів про Тракай

Затишне містечко Тракай з населенням близько 5 тисяч людей розташоване приблизно в 30 кілометрах від литовської столиці. Це доволі популярна туристична локація вихідного дня, куди мешканці Вільнюса їздять відпочити на вихідні та свята від міського галасу, а гості столиці – трохи урізноманітнити своє дозвілля.

Містечко розташоване в самому центрі Тракайського національного історичного парку, й може запропонувати як відпочинок на природі, так і культурну програму.

Тракай – це ідеальна зона відпочинку з 200 озерами та безліччю зелених островків. Але також Тракай – це історичне місто-фортеця, побудоване в далекому 14 столітті.

Острівний замок в Тракаї / фото Марина Григоренко

Місто було засноване великим литовським князем Гедиміном – чи не головним національним героєм Литви. Тоді воно називалося Старі Троки та протягом семи років навіть вважалося столицею Великого князівства Литовського. За легендою, під час полювання Гедимін побачив зручний пагорб у лісі та розпорядився побудувати там замок, перенісши до нього столицю. Втім, за кілька років князь вирішив перенести столицю до Вільно (нинішній Вільнюс), а Старі Троки передав своєму старшому синові Кейстуту. Останній активно розбудовував та укріплював замок, з часом перейменувавши містечко на Нові Троки.

Місто засноване великим литовським князем Гедиміном в 14 столітті / фото Марина Григоренко

Втім, вже у 16 столітті Нові Троки втратили своє значення, адже виявилося, що через численні озера навколо його просто неможливо розширювати. Протягом наступних кількох століть містечко занепадало, було розграбоване та спалене росіянами у 17 століття, а в 19 столітті перетворилося на звичайне повітове містечко. Після Другої світової війни Тракай перейшов до Литви і поступово замок почали відбудовувати, втім, під керівництвом радянської влади роботи затяглися на десятиліття. Лише у 1991 році, коли був започаткований Тракайський національно-історичний парк, містечко почали активно розвивати. У 2008 році воно отримало статус курортної зони. Нині це одна з найпопулярніших туристичних локацій країни.

Що подивитися в Тракаї

В Тракай можна приїздити суто на день або ж на кілька днів, і в будь-якому випадку ви точно знайдете, чим тут зайнятися. Загалом, усі цікаві локації тут нереально відвідати за один день, тож якщо що – точно буде привід повернутися.

Озеро Гальве – найбільше з 200 тракайських озер / фото Марина Григоренко

Найочевидніше – вирушити до Тракайського острівного замку, побудованого в готичному стилі на найбільшому озері цієї місцевості – озері Гальве.

Локація ця не тільки красива, а й доволі цікава з історичної точки зору – прогулюючись залами замку, можна багато дізнатися про історію Литви. Тут зібрано чимало цікавих експонатів, а також інформативні мультимедійні матеріали.

Всередині замок цікавий з історичної точки зору / фото Марина Григоренко

Йти до замку від залізничної станції Тракая трохи менше 2 кілометрів, а вартість вхідного квитка становить 12 євро для дорослих у туристичний сезон (з квітня по вересень) та 8 євро в інші "нетуристичні" місяці. Графік роботи теж відрізняється від сезону та дня тижня. Більше інформації можна дізнатися за посиланням.

Інтер'єри Тракайського замку / фото Марина Григоренко

До речі, ще влітку громадяни України могли відвідувати замок безкоштовно, як і більшість литовських державних музеїв. Також на вході до замку висів величезний прапор України (в Литві вони взагалі на кожному кроці).

Величезний прапор України на вході до Тракайського замку / фото Марина Григоренко

Ще один цікавий факт: Тракайський замок – це єдиний у Східній Європі замок, побудований на острові. При чому по самому острову можна гуляти цілком безкоштовно, платний вхід лише на територію замку. Тут можна просто пройтися навколо або ж помилуватися краєвидами, сидячи на березі. Також вже на острові можна орендувати яхту, яка покатає вас навколишніми озерами.

До речі, про катання по озерах. Це взагалі доволі популярна послуга в Тракаї – човнярі починають зазивати туристів покататися ще від початку туристичної зони.

Щоб все подивитися, краще орендувати човен чи купити квиток на катер / фото Марина Григоренко

Варіантів – безліч: від згаданих вище яхт та катерів усіх можливих форм до човників, каяків, катамаранів та навіть сапів. Хочете – катаєтеся на човні з "капітаном", а хочете – гребете самостійно. Ціни – цілком прийнятні.

Орендувати плавзасіб в Тракаї дуже легко / фото Марина Григоренко

Окрім основного замку, в Тракаї є ще кілька цікавих локацій. По-перше, це малий Замок на півострові, розташований в самому центрі міста навколо прибережного пагорба між озерами Гальве та Лука. Замок був побудований в 14 столітті за часів правління князя Кейстута, однак під час російсько-шведської війни в 1655 року Півострівний замок був зруйнований. До наших часів вціліли кілька веж та руїни стіни замку. Ви точно пройдете повз нього на півшляху до острівного замку від вокзалу.

Замок на півострові в Тракаї / фото Марина Григоренко

По-друге, це білосніжна неокласична садиба Ужутракіс з парком, побудована у 19 столітті на іншому березі озера Гальве. Пішки до неї йти доволі довго – близько 6 кілометрів від центра міста, тож більшість туристів, обмежених у часі, плавають туди через озеро на човнах.

Садиба Ужутракіс розташована на іншому березі озера Гальве / фото Марина Григоренко

А ще Тракай відомий однією з найбільших діаспор литовських караїмів, які разом з татарами потрапили сюди ще у 14 столітті. За легендою, караїмів сюди з Криму запросив великий литовський князь Вітовт, після того як він відвідав український півострів. Нині Тракай є основним культурним та релігійним центром литовських караїмів. Тут, зокрема, є храм караїмів кенасса, караїмська етнографічна виставка та традиційні караїмські цвинтарі.

В Тракаї дивовижна природа / фото Марина Григоренко

Загалом, окрім споглядання історичних та культурних пам’яток Тракая, також в місті великий простір для активного відпочинку на природі – гуляти, бігати, кататися на велосипедах чи водному транспорті, займатися риболовлею чи влаштовувати безпечні пікники, а взимку – можна кататися на ковзанах на деяких озерах.

Центр міста Тракай / фото Марина Григоренко

А ще в Тракаї дуже багато класичних кольорових литовських дерев’яних будиночків, це такий приємний бонус. 

Класичні литовські будиночки в Тракаї / фото Марина Григоренко

Загалом, містечко дуже охайне, тут приємно прогулюватися.

Місто Тракай дуже затишне / фото Марина Григоренко

Де поїсти в Тракаї

Оскільки Тракай – популярна локація, то проблем з харчуванням та сувеніркою тут точно не буде.

Тракай – це повністю туристичне місто / фото Марина Григоренко

В туристичні зоні зібрано чимало закладів харчування – від лотків на виніс та скромних кафешек до великих ресторанів, де в тому числі можна скуштувати традиційну литовську та караїмську кухню.

В Тракаї чимало місць, де можна поїсти / фото Марина Григоренко

Нашим абсолютним фаворитом стали традиційні пиріжки кібінай, що є національним блюдом литовських караїмів. Робляться вони з листкового тіста, а начинки в них бувають на будь-який смак – м’ясні, овочеві, з сиром, з грибами. Продають їх в кількох точках за ціною близько 2 євро за штуку.

Караїмський пиріжок кібінай / фото Марина Григоренко

Також тут є кілька супермаркетів великих литовських торгівельних мереж і невеличкий базарчик біля залізничного вокзалу, де вас зустріне перша точка з шаурмою.

Як дістатися в Тракай

Найпростіше з Вільнюса до Тракаю доїхати поїздом – за день між ними проходить 9 поїздів, починаючи з 7:00 з інтервалом 1,5-2 години. Останній поїзд до Вільнюса вирушає з Тракаю о 22:00.

Їхати трохи більше 30 хвилин. Квиток в один бік коштує 2,4 євро у другому класі. Більше інформації шукайте на сайті Литовських залізниць.

Від залізничної станції Тракаю до замку близько 2 км вздовж озер / фото Марина Григоренко

Залізнична станція Тракаю буквально впирається в одне з озер, тож ви доволі легко знайдете, куди йти – відстань до центру міста становить близько 1 кілометра, до замку – близько 2 км.

Де зупинитися в Тракаї

Зазвичай туристи вибираються в Тракай на 1 день, тому зупиняються у Вільнюсі, де чимала кількість доступних варіантів розміщення. Втім, і в самому Тракаї наявні близько 30 варіантів для ночівлі.

В Тракаї близько 30 варіантів розміщення / фото Марина Григоренко

Ціни на оренду житла в Тракаї становлять в середньому 60 євро за ніч в номері чи апартаментах на двох. При цьому важливо звертати увагу під час бронювання на необхідність сплати додаткових податків та зборів – у більшості запропонованих в Тракаї варіантів розміщення на популярних сайтах з бронювання житла вони не включені в основну суму і коливаються від 1 до 22 євро.

***

Литва, попри свої невеличкі розміри, є надзвичайно цікавою та красивою країною, яка до того ж дуже допомагає українцям у боротьбі з російським агресором та гостинно приймає тимчасових шукачів притулку з України. Тож радимо обов’язково додати її до своїх туристичних планів на майбутнє, і обов’язково відвідати Тракай.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся