Литовська Клайпеда – популярне курортне місто / фото Марина Григоренко

Подорож до Клайпеди: як вхопити трохи моря і сонця в Литві

09:13, 06.08.2022
8 хв. Туризм

Традиційно країни Балтії вважаються доволі прохолодним напрямком, а місцеві жартують, що велика вдача – заскочити там той єдиний теплий тиждень. Тим не менше, і в Литві можна вхопити трохи пляжного морського відпочинку, вирушивши до міста Клайпеда на березі Балтійського моря. УНІАН.Туризм підготував невеличкий репортаж звідти з корисними порадами.

У нашому попередньому матеріалі ми розповідали, як гостинно нині Литва зустрічає українців, а також ділилися підказками, що слід обов’язково подивитися в Вільнюсі, та на які гастрономічні принади варто звернути увагу (прочитати можна ось тут за посиланням). Тепер хочемо вам трохи розповісти, чим ще можна зайнятися у цій неймовірній балтійській країні. А саме – вирушити до третього за величиною міста країни Клайпеди, розташованого на заході країни на березі Балтійського моря.

Як дістатися до Клайпеди

Потрапити до Клайпеди з України, за відсутності прямого авіасполучення на час військового стану, можна з території Польщі – автобусом, поїздом або ж навіть літаком, але все одно без пересадок не обійтися. Можна також поїхати власним авто, тільки прорахуйте маршрут так, щоб не довелося їхати через російську Калінінградську область.

Ще один популярний спосіб дістатися до Клайпеди – пором. Також місцевий порт приймає круїзні лайнери.

Клайпеда має розвинене поромне сполучення / фото Марина Григоренко

Ми ж вирішили зробити вилазку на день зі столиці Литви – Вільнюса, і одразу хочеться відзначити, що це доволі екстремальна задумка: до Клайпеди краще їхати на кілька днів, якщо дійсно хочеться відпочити.

Залізничний вокзал Клайпеди / фото Марина Григоренко

Доїхати з Вільнюса до Клайпеди можна поїздом – дорога займе близько 4,5 годин в один бік, на день курсує кілька рейсів. Вартість квитка становить трохи більше 20 євро, однак для переселенців з України наразі Литовська залізниця пропонує безкоштовний проїзд – про умови радимо дізнатися в касах на залізничному вокзалі.

До речі, Клайпеда – кінцева точка автотранспортного маршруту Via Carpatia, який повинен з'єднати країни Східної Європи від Греції до Литви.

Де зупинитися в Клайпеді

Клайпеда – це класичне туристичне місто, з усією необхідною інфраструктурою та певним набором розваг, а також барами та натовпами туристів. Відповідно, й з житлом тут проблем немає – на літо на популярних сервісах з бронювання житла тут доступно близько 170 варіантів розміщення. Втім, і ціни відповідні – ліжко-місця в загальних номерах стартують від 20 євро за ніч, тоді як простенькі одномісні номери коштують від 30 євро з людини за ніч. Середні ж ціни на непогані одномісні номери коливаються в межах 50 євро за ніч.

Готелі можна знайти і на набережній Клайпеди / фото Марина Григоренко

Водночас, місто це доволі велике за мірками Литви, але насправді тут мешкає менше 190 тисяч людей і обійти його доволі легко. Відповідно, і житло ближче до центру чи до моря тут відшукати неважко.

Amberton Hotel Klaipėda / фото Марина Григоренко

Ну а найвідомішим готелем Клайпеди, напевно, є Amberton Hotel Klaipėda, розташований неподалік від набережної (ціни на номери стартують від 90 євро). Це чи не найвища споруда в місті й її видно ледь не з усіх точок, причому з кожного ракурсу він виглядає по-різному.

Що подивитися в Клайпеді

З моменту свого заснування в середині 13 століття німецькими лицарями і до 1923 року місто підпорядковувалося німцям та мало історичну назву Мемель. Лише в 1923 році, коли місто перейшло до Литви, його перейменували на сучасну назву – Клайпеда, що походить від позначення однойменного історичного регіону. 

Отже, враховуючи історичне походження, нині в Клайпеді зберіглося багато типової німецької архітектури, і цими маленькими вуличками в центрі міста доволі приємно прогулюватися. При цьому місто добре доглянуте і дуже охайне, що робить його ще більш затишним.

Типові вулички Клайпеди / фото Марина Григоренко
Типові вулички Клайпеди / фото Марина Григоренко
Історичний центр Клайпеди / фото Марина Григоренко

Найпопулярніша локація в Клайпеді – набережна в історичному центрі біля морського порту. Саме тут зосереджено чимало місцевих туристичних пам’яток, включаючи руїни древнього замку Клайпеди, Музей литовської історії, Музей годинників, а також скульптури Клайпедського чорного привида, Клайпедської Русалки, Миші, Хлопчика з собакою та ще кілька цікавинок. Загалом, гуляти і розглядати все це можна доволі довго.

Вулиці Клайпеди зберігають багато цікавинок / фото Марина Григоренко

Тут же розташовано чимало ресторанів, а також можна взяти в оренду прогулянкові човни чи катамарани.

Набережна Клайпеди дуже популярна серед туристів / фото Марина Григоренко

І звідси ж можна потрапити до однієї з найбільш популярної локації Клайпеди – пляжу Смілтине.

Як потрапити на пляж Смілтине в Клайпеді

Популярний серед туристів район Смілтине, на якому окрім пляжу розташований Литовський музей моря і ще кілька цікавих об’єктів, а також курортне село Юодкранте, займає північний край Куршської коси та відокремлений від основної частини міста вузькою затокою.

Дорога до порту Клайпеди / фото Марина Григоренко

Причому наземним шляхом потрапити на косу можна лише з російської Калінінградської області, тож будьте обережні, щоб раптом, прогулюючись косою, не потрапити до Росії (литовська частина коси до російського кордону тягнеться десь на 50 кілометрів).

Так туристів зустрічає поромна переправа Клайпеди / фото Марина Григоренко

А ось з Литви на Куршську косу можна потрапити лише на поромі від Старого поромного терміналу, до якого легко потрапити від прогулянкової набережної Клайпеди. Ходять такі пороми раз на півгодини з 7:00 до 22:00, а квитки коштують близько 1,5 євро і гарантують вам поїздку в обидва боки. Придбати їх можна як в касі, так і в терміналі самообслуговування. В дорозі пором проводить близько 5-10 хвилин.

Дорога на поромі до пляжу Смілтине займає 5-10 хвилин / фото Марина Григоренко

На самій косі можна легко провести цілий день, і навіть за цей час не встигнути все подивитися. Тож якщо налаштовані побачити всі пам’ятки, то краще мати при собі велосипед чи електросамокат.

Також багато людей приїжджають сюди просто полежати на пляжі та покупатися в морі, якщо, звісно, погода дозволяє, адже Балтійське море – доволі прохолодне та неспокійне. Пляж Смілтине в цілому облаштований для відпочинку – тут є санвузли, кабінки для перевдягання, рятувальні пункти, а також можливості для активного відпочинку.

Пляж Смілтине в Клайпеді / фото Марина Григоренко

Також на території пляжу є кілька точок з напоями та перекусом, втім, з доволі скромним асортиментом і відповідними цінами. Тож якщо налаштовані на повноцінний пікнік – краще взяти щось із собою.

Пляж Смілтине в Клайпеді / фото Марина Григоренко

Крім того, як вже згадувалось, на території Куршської коси є кілька житлових районів та поселень, які, втім, територіально належать до Нярінгі, передусім це Юодкранте, Ніда, Прейла, Первалка та Алксіне. На їхній території також можна знайти місце для ночівлі. Тільки варто врахувати, що від них ще далеченько до поромної переправи, тож краще завчасно поцікавитися, як переміщатися косою.

Клімат в Клайпеді

І останнє, але не менше важливе – клімат. Як відомо, країни Балтії – доволі прохолодні, тож навіть в літку буде великою вдачею потрапити на теплі та сонячні дні. Тим не менш, насправді, через близькість до моря, в Клайпеді доволі м’який клімат – хоча влітку тут температури в районі 20-25 градусів, в сонячні дні дуже навіть можна обгоріти, і купатися теж можна. Тим не менше, взимку тут порівняно тепло, хоча й з туманами.

Клімат в Клайпеді доволі прохолодний / фото Марина Григоренко

При цьому для Клайпеди характерний мінливий клімат, тож температури тут можуть коливатися дуже сильно, і це треба враховувати, підбираючи гардероб для відпочинку. Також тут доволі сильні вітри.

***

Клайпеда дійсно варта того, щоб до неї завітати. І не варто перейматися, якщо раптом на час вашого візиту погода буде не для купання – просто прогулятися вздовж берега моря під гуркіт хвиль та крики чайок теж буде дуже приємно, та ще й нерви трохи заспокоїть.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся