Бойовики роздають місцевому населенню фейкові паспорти / фото maxim-nm.livejournal.com

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження через примусову "паспортизацію", яку проводять російські окупанти на Донбасі щодо українських громадян.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

У спецслужбі під час досудового слідства встановили, що ватажки місцевих бойовиків спонукають мешканців ОРДЛО отримувати так звані "паспорти республік".

Відео дня

"Обов’язкова наявність фейкових "документів" є умовою отримання соціальних виплат та працевлаштування у сферах освіти, охорони здоров’я, соціального захисту тощо. Відмова від оформлення "документа" псевдореспубліки є приводом для дискримінації та репресій", - йдеться у повідомленні.

У СБУ додають, що окупанти таким чином порушують міжнародне право та конституційні права громадян. 

"Нав’язуванням "паспортів" посилюється залежність населення від окупаційної адміністрації так званої "ЛНР", створюється система придушення громадянської непокори", - зазначили у спецслужбі.

Читайте такожПримус до громадянства: окупанти змушують найманців на Донбасі оформляти паспорти РФ

За даними СБУ, видача паспортів на окупованій Луганщині також є засобом легалізації там російських найманців. 

"Дії очільників так званої "ЛНР" кваліфіковані за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України, як порушення законів та звичаїв війни. Розслідування у кримінальному провадженні прокуратурою Луганської області доручено слідчим Служби безпеки України", - йдеться у повідомленні.

Раніше у Головному управлінні розвідки Міноборони повідомили про активізацію російсько-окупаційним командуванням заходів з примусової паспортизації особового складу першого (Донецьк) та другого (Луганськ) армійських корпусів.