Курт Волкер / REUTERS

Україна має бути готовою до виконання своїх зобов'язань за Мінськими угодами в частині надання особливого статусу Донбасу та обмеженої амністії бойовиків.

Про це спеціальний представник США по Україні Курт Волкер заявив в інтерв'ю LB.ua в рамках восьмого Національного експертнго форуму Інституту Горшеніна.

При цьому Волкер зазначив, що перед тим, як Україна повинна буде виконати свої зобов'язання, Росія має виконати вимоги по забезпеченню безпеки на Донбасі.

Читайте такожДля покращення відносин США з Росією треба вирішити питання України - Волкер

"Інша річ, яку б я дуже рекомендував і на важливість якої я б звернув увагу кожного в Україні (...) - це те, що Мінські угоди містять вимоги до росіян, звісно – щодо безпеки, припинення вогню, відведення важкого озброєння, відновлення контролю території – але також вимоги, які прийняли і українці. І це – такі речі, як особливий статус, проведення місцевих виборів, обмежена амністія людей, що вчинили деякі злочини в рамках конфлікту. За реалізацію цих речей відповідатиме Україна, якщо будуть створені умови, щоб Україна могла це зробити", - розповів Волкер.

Він зазначив, що "стоїть питання готовності України для дотримання зобов’язань, якщо ми досягнемо моменту, коли ми доб’ємось введення миротворчих сил і рівень безпеки зростатиме".

Спецпредставник США також зазначив, що сили бойовиків у зоні конфлікту "знаходяться під контролем російського командування".

"Також влада на цих територіях користується повною підтримкою з боку Росії. І ясно, що рішення тут приймає Володимир Путін", - сказав Волкер.

При цьому він висловив сумнів, що Путін остаточно вирішив, що робити з Донбасом.

Раніше УНІАН повідомляв, що спецпредставник США Курт Волкер в інтерв'ю виданню Politico висловив думку, що конфлікт на Донбасі найближчим часом не буде врегульовано. Він вважає дуже ймовірним, що активні воєнні дії триватимуть в Україні і через рік.

Також, в інтерв'ю Волкер висловився на підтримку поставок зброї США Україні задля її самозахисту від Росії.