Володимир Путін тепер у розшуку / фото REUTERS

Рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт Володимира Путіна є історичним і призведе до наслідків глобального масштабу. Про це заявив колишній радник Офісу президента України Олексій Арестович в ефірі програми FeyginLive.

"Світ рухнув. Він ніколи не буде колишнім. За крайній історичний час він рухнув двічі. 24 лютого 2022 року, коли Путін розпочав цю абсолютно безглузду війну. І 17 березня 2023 року, коли через рік йому видали ордер на арешт", – заявив він.

Арестович зазначив, що за минулий рік Володимир Путін скотився зі статусу лідера світової держави, що володіє ядерною зброєю, до рівня "дрібного злочинця", якого звинувачують у викраденні дітей.

"Практичні наслідки - жодних переговорів з Путіним не буде. (...) Ну ти (Путін) світовий вигнанець", – пояснив Арестович.

Також екс-радник ОП висловив думку, що видачу ордера на арешт Путіна спеціально підгадали під анонсований візит до Москви лідера Китаю Сі Цзіньпіна. 

"Візит знецінюється, бо проголошувати всесвітньо історичну дружбу Китаю з країною, якою керує дядько, на якого взагалі ордер на арешт видали. Це не те щоб зовсім неможливо. Це дещо складніше, ніж хотілося б", – заявив Арестович.

Також екс-радник вважає, що ордер на арешт Путіна змусить російську еліту заново оцінити ризики і вигоди від підтримки диктатора. 

Ордер на арешт Путіна

17 березня Міжнародний кримінальний суд, що знаходиться в Гаазі, видав ордер на арешт Володимира Путіна у справі про незаконне вивезення дітей з окупованих територій України до Росії. 

Офіційні ордери на арешт є обов'язковими для всіх країн, які приєдналися до Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Таких сьогодні налічується у світі 123 країни.

19 березня влада Німеччини заявила, що заарештує Путіна, якщо він з'явиться на території їхньої країни. Це перша офіційна заява такого роду.

Вас також можуть зацікавити новини: