9 березня Росія атакувала Україну ракетами і дронами / скріншот

Станом на 9 березня у Росії повинен був бути накопичений боєкомплект від 100 до 150 ракет. Оскільки всі ракети росіяни не використали вночі і рано вранці, існує ризик, що буде друга хвиля ракетного удару після дорозвідки.

Про це попередив військово-політичний експерт Олександр Коваленко, уточнивши, що росіяни використали 68 ракет, 13 ЗУР С-300 та 8 БПЛА Shahed-136.

Експерт нагадав, що росіяни випустили по Україні: 28 Х-101/х-555, 20 "Калібрів", 6 X-22, 6 Х-47М2 "Кинджал", 2 ракети Х-31П, 6 Х-59.

Відео дня

РФ використала ракети "Кинджал" - думка

Застосування 6 ракет Х-47М2 "Кинджал" росіянами 9 березня Коваленко назвав "найбільш примітним моментом" цього масованого удару.

"За один обстріл стільки, скільки було застосовано за весь 2022 рік? Очевидно, що з урахуванням дефіциту і унікальності цих ракет, даний пуск був з розумінням відчайдушної ситуації з проривом ППО", - зазначив експерт.

Дефіцит носіїв ракет у РФ - що важливо знати

Коваленко акцентував, що масований ракетний удар РФ 9 березня завдала за допомогою літаків - 10 Ту-95, 7 Ту-22М3, 8 Су-35 і 6 МіГ-31К.

На думку експерта, навіть за умови максимального накопичення боєкомплекту російським військам не дозволяють здійснювати більш масовані удари обмежені можливості їхніх носіїв.

Атака 9 березня - висновки

Як зазначив Коваленко, удар 9 березня не є більш масштабним ніж середньостатистичний з 10 жовтня 2022 року:

"70 ракет, не дивлячись на явну наявність більшого боєкомплекту. Було застосовано більше унікальних і дуже для росіян дорогих ракет, які не збиває наше ППО".

Також, як додав Коваленко, можна стверджувати, що російське командування не відмовилося від планів нанесення ударів по критичній інфраструктурі України.

"Тактика ударів по енергетичній інфраструктурі у російських військ незмінна, хоча з жовтня 2022 року мало стати зрозумілим для них, що вона безглузда, особливо з урахуванням того, що ми до таких умов адаптувалися... Що тут скажеш. Багато хто з нас і справді їх переоцінюють, а вони просто дебіли".