Під час нічної атаки на Україну, військові збили усі випущені окупантами ракети, серед яких "Калібри", "Кинджали" та "Іскандери" (С-400 – "Іскандер-М"). За словами речника командування Повітряних сил ЗСУ, шість збитих "Кинджалів" - це вражаючий показник.

Така масована атака з застосуванням "Кинджалів" пов’язана з тим, що Росія втрачає престиж непереможної ракетної держави.

Це дійсно важливо для Кремля, адже Росія втратила авторитет, повагу до своєї воєнної міці

Після того, як 4 травня пройшла інформація, що Україна збила одну ракету "Кинджал", яку росіяни до цього пропагували як таку, що неможливо збити, і яка "поставить США на коліна", сьогодні вночі вони вирішили відновити своє реноме. Росіяни підготувалися, вибрали об’єкти, кілька діб вивчали ситуацію, вибрали напрямки для здійснення ударів, і сьогодні вночі вирішили провести масований удар… Вони намагалися, перш за все, знищити наші засоби ППО (їх цікавлять ЗРК "Патріот") та завдати ударів по важливих політичних об’єктах в центрі Києва.

Це дійсно важливо для Кремля, адже Росія втратила авторитет, повагу до своєї воєнної міці. Росіяни довго показували "мультики", які у них є ракети, з якою швидкістю вони долетять "на Захід", як "спалять Штати за три секунди". Вони довго тримали ці ракети в секреті. Використали їх лише кілька разів, і ми дійсно на той момент не змогли їх збити. І до 4 травня вони тримали їх як засіб залякування і Заходу, і нас. Але виявилось, що ці розрекламовані ракети лише трошки кращі за звичайні балістичні. Завдяки західним зразкам ППО ми взяли ці ракети "вліт". І це стало для Росії ляпасом, звело усі їх зусилля нанівець. Збиття "Кинджалу" - відро помиїв на російські воєнно-політичні голови.

Надалі Росія влаштовуватиме ще більш підлі й більш підступні атаки, більш продумані й більш масовані атаки

Тож сьогодні вночі вони влаштували нам серйозну, важку "екзаменаційну сесію" вже не з одним "Кинджалом". І ми, на щастя, за допомогою новітніх систем ППО, цей "іспит" пройшли, склали на відмінно.

Але хочу застерегти завчасну радість від цього. Надалі Росія влаштовуватиме ще більш підлі й більш підступні атаки, більш продумані й більш масовані атаки. Кремлю конче потрібно довести, що вони мають ракету, здатну пробиватися через ППО. Тому нам треба очікувати наступних ударів і готуватися до них. І лише якщо ми ще кілька разів відіб’ємо такі атаки (а їх буде не одна, варто чекати на те, що вони спробують ще декілька разів, не менше), то вони можуть трошки вгомонитися. Адже ми доведемо, що всі їх надсучасні ракети – фільчина грамота.

Треба зупинити це божевілля, яке видає наші військові секрети

І важливо зазначити ще одне. Українські міста, столиця зокрема, має велику розгалужену систему відеокамер, які працюють автоматично і які автоматично викладають дані в мережу. Тобто інформацію по роботі ППО по них можна знайти. Тому варто негайно, буквально протягом декількох діб, провести відповідну кампанію й повимикати ці камери, щоб вони не працювали вночі.

Крім того, після сьогоднішньої ночі мають бути знайдені й покарані всі ті "блогери", які знімали й викладали відео роботи наших ППО. При цьому, щодо однієї з таких, яка знімала старти ракет ППО, а по її відео можна з легкістю визначити місця дислокації, має взагалі бути відкрита карна справа.

Треба зупинити це божевілля, яке видає наші військові секрети.

Іван Якубець, полковник запасу, екс-командувач Аеромобільних (Десантно-штурмових) військ України ЗСУ