Безпілотники летять різними маршрутами: військовий експерт прокоментував удар по Енгельсу

Він розповів про моменти, які потрібно враховувати при підготовці ударів по ворогу.

Військовий експерт, колишній співробітник Служби безпеки України Іван Ступак, коментуючи удар по місту Енгельс у Росії, зауважив, що українські безпілотники "летять різними маршрутами". Про це він сказав в ефірі "КИЇВ24", відповідаючи на запитання щодо чергової атаки по російському Енгельсу.

"Я бачив інформацію про п’ять безпілотників. Начебто чотири було збито. Але щонайменше один прилетів. І саме росіяни підтверджують, що було влучання вже на землі. І, знову ж таки, не підтверджено, не верифіковано, але стверджують, що була повторна детонація", - зауважив Ступак.

За його словами, повторна детонація - це ознака, яка вказує, що приліт був вдалим та влучним. "Що не просто на якийсь порожній ангар або просто в поле. Тобто влучило кудись, де зберігалося щось. І тепер це щось вибухає повторно. Окрім самого безпілотника. Тобто попередньо обережно кажемо, що удар був влучним, і сподіваємося на продовження", - сказав військовий експерт.

Він нагадав, що такі удари по аеродромах потрібні тому, що це - стратегічна авіація та ракети, які летять по території України. "Чим менше носіїв - тим менше ракет. І чим далі вони змушені будуть відтягувати літаки, тим довше їм летіти, тим швидше зношуються ці деталі, ці літаки", - зазначив Ступак.

Водночас експерт зауважив, що це літаки "минулого століття, минулого тисячоліття". "На секундочку. Це 60-ті – 70-ті роки минулого тисячоліття, століття. Тому знос їх іде капітальний", - сказав він.

На запитання, у чому полягає складність планування таких операцій, адже це далеко від території України, Ступак підкреслив, що це "не робиться по прямій".

"Не можна прокреслити пряму лінію. Умовно: "А давай ми з Харківської області отам, 694 кілометри - якраз нам вистачає - давай, по прямій". Безпілотники летять різними маршрутами. Вони можуть залітати, як росіяни навіть свідчили, кажуть: "Та це не від України летять, вони залітають з нашого боку". Тобто вони роблять коло, вони облітають імовірні місця розташування систем протиповітряної оборони росіян, можливі або виявлені місця розташування РЕБ", - зазначив військовий експерт.

Крім того, необхідно, летіти або вкрай низько, або облітати певні фізичні перешкоди, а також враховувати необхідну кількість палива.

"Тобто це серйозна операція. Плюс, треба ж знати, куди ми цілимо. Аеродром же ж великий, це не просто якась будівля. Сьогодні літак стоїть, наприклад, в цьому куті, а за два дні він може стояти в іншому кінці аеродрому. Тобто треба знати конкретно, куди бити. Це велика робота", - пояснив Ступак.

Атака на Енгельс - що відомо

Як повідомляв УНІАН, в ніч на 20 березня невідомі безпілотники атакували Енгельс Саратовської області Росії. Як пише кремлівське агентство "РИА Новости", у Саратовській області постраждалих та руйнувань інфраструктури, попередньо немає.

Прокремлівський канал SHOT зазначає, що над містом було чутно від двох до чотирьох гучних звуків вибухів. За словами очевидців, "тремтіли вікна в рамах".

Згодом джерела УНІАН підтвердили, що за цією атакою стоїть Головне управління розвідки Міністерства оборони України. "Планова робота ГУР. Цілі уражено. Результати уточнюються", - сказав співрозмовник.

Як повідомила "Українська правда" з посиланням на джерело в ГУР, атаку здійснили БПЛА "Лютий". 

Вас також можуть зацікавити новини: