В останні тижні українські бійці успішно атакували російські кораблі у відкритому морі / фото REUTERS

За останні тижні баланс сил у Чорному морі дуже сильно змінився. Атаки українськими морськими безпілотниками і ракетами підірвали значну частину хваленої військово-морської переваги Росії, пише Wall Street Journal.

"Щоб гарантувати нашу безпеку зараз і в майбутньому, ми повинні захищати наше узбережжя, але на узбережжі ворога. Це той підхід, який ми намагаємося втілювати у життя", - заявив командувач ВМС України віце-адмірал Олексій Неїжпапа.

Зазначається, що Україна не може розгорнути великі військові кораблі, але відкрила для себе нові наступальні можливості завдяки кільком типам морських безпілотників дальнього радіусу дії. І в останні тижні українські бійці успішно атакували російські кораблі у відкритому морі і в їхніх головних портах базування: Севастополі і Новоросійську.

Відео дня

"Безпілотники - це те, що змушує ворога бути напруженим, не відчувати себе у безпеці навіть у своїх рідних портах, не кажучи вже про море", - зазначив Неїжпапа.

За словами директора-засновника Інституту морських досліджень Росії при Військово-морському коледжі США Майкла Петерсена, очевидно, що РФ більше не володіє ініціативою в Чорному морі:

"Відбулося дійсно важливе зміщення. Українці поступово перехопили ініціативу, і ця серія невеликих тактичних перемог почала складатися в оперативний і навіть стратегічний успіх".

Становище Росії в Чорному морі автори публікації називають "унікально уразливим".

Росія відводить кораблі з Севастопольської бухти

Раніше повідомлялося, що російські військові почали відводити свої кораблі з однієї зі стоянок в Севастопольській бухті.

Зазначалося, що частину кораблів відвели зі стоянки, яка розташована між малими бухтами "Докова" і "Голландія". Решту суден також готують до передислокації.

Вас також можуть зацікавити новини: