Росія за прикладом ЗСУ створює мобільні групи для відбиття атак українських дронів/ фото ua.depositphotos.com

Росія вкотре копіює українські оборонні ідеї - цього разу щодо створення мобільних груп ППО, які мають відбивати атаки далекобійних дронів-камікадзе у тилу, а також ліквідовувати загрозу БПЛА у прифронтовій зоні. Як пише Defence Express, про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на власні джерела у Міноборони РФ.

Зазначається, що наразі такі групи створюються у складі загальновійськових армій, а також у військах протиповітряної оборони та повітряних силах. Вони будуть озброєні зенітками ЗУ-23-2 на вантажівках та великокаліберними кулеметами на пікапах.

Крім того, вважають експерти, слід очікувати копіювання всіх інших особливостей, які вже відпрацьовані у Силах оборони України - із застосуванням прожекторів, копіюванням системи управління такими підрозділами на основі передачі інформації щодо цілей із загальної системи радіолокаційного спостереження тощо.

Відео дня

Також у склад таких груп у Росії будуть введені машини-димогенератори, які мають прикривати об'єкт димовою завісою. Для цього у розпорядженні ворога у військах РХБЗ є машини типу ТДА-М та ТДА-3. Але їх використання та ефективність для прикриття об'єктів залежать від погодних умов, в першу чергу – вітру, а також кількості самих машин, які виділені до виконання завдання, зазначають аналітики.

Водночас,  як пише DE, такі російські іновації свідчать про те, що окупантам бракує не лише спеціалізованих та значно ефективніших для цієї задачі ЗРГК "Панцирь", а й значно простішого зенітного озброєння.

"У будь-якому випадку, для ворога задача прикрити навіть такими мобільними групами свою територію буде доволі складною та масштабною задачею, бо у цьому випадку велика територія РФ грає проти нього, особливо за умов варіативності цілей, які знаходяться під загрозою ураження. Також це у будь-якому випадку це відволіче певні ресурси противника, який тепер змушений виконувати й такі задачі", - зазначають аналітики.

Російська ППО не справляється з атаками українських дронів

Російські сили протиповітряної оборони зазнають серйозних труднощів у боротьбі з українськими дронами, які атакують стратегічні об'єкти в глибині території РФ. І, як зазначають партизани руху АТЕШ, за нездатність збивати українські безпілотники російське командування жорстко карає військовослужбовців із підрозділів ППО.

Так, за нездатність протидіяти українським дроновим атакам до російських  військовослужбовців ППО застосовують пониження у військовому званні, накладення стягнень, а в крайньому разі, навіть відправлення на війну в Україну. 

Вас також можуть зацікавити новини: