Байден гнівно відреагував на атаку РФ і закликав Конгрес "вжити термінових заходів"

За словами американського лідера, без схвалення Конгресу США не зможуть відправляти зброю Україні, додавши, що історія засудить тих, хто не стане на захист свободи.

Президент США Джозеф Байден прокоментував масовану ракетно-дронову атаку РФ на Україну, що почалася вночі 29 грудня і тривала весь день. На момент написання новини, за даними МВС України було відомо про 30 загиблих і понад 160 поранених.

"Сьогоднішня ніч - суворе нагадування світу про те, що через майже два роки цієї руйнівної війни мета Путіна залишається незмінною. Він прагне знищити Україну і підпорядкувати собі її народ. Його необхідно зупинити", - заявив Байден, чию промову опублікував Білий дім.

Він зазначив, що перед обличчям жорстокого нападу Україна розгорнула системи ППО, які Сполучені Штати та інші союзники і партнери передали Україні за останній рік. Однак попередив, що США не зможуть постачати Києву зброю наступного року без схвалення фінансування Конгресом:

Американський народ може пишатися життями, які ми допомогли врятувати, і підтримкою, яку ми надали Україні, коли вона захищає свій народ, свою свободу і свою незалежність. Але якщо Конгрес не вживе термінових заходів у новому році, ми не зможемо продовжувати відправляти зброю і життєво важливі системи протиповітряної оборони, необхідні Україні для захисту свого народу. Конгрес повинен активізуватися і діяти без подальших зволікань"

Байден зазначив, що ставки в цій боротьбі виходять далеко за межі України і зачіпають військово-політичний блок НАТО, безпеку Європи і майбутнє трансатлантичних відносин.

"Путін не просто намагався знищити Україну; він також погрожував деяким нашим союзникам по НАТО. Коли диктаторам і автократам дозволяють грубо діяти в Європі, зростає ризик того, що Сполучені Штати будуть безпосередньо втягнуті в цю ситуацію. І наслідки відображаються по всьому світу. Саме тому Сполучені Штати згуртували коаліцію з більш ніж 50 країн для підтримки оборони України. Ми не можемо підвести наших союзників і партнерів. Ми не можемо підвести Україну. Історія суворо засудить тих, хто не зможе відповісти на заклик свободи", - резюмував президент.

Атака РФ 29 грудня: що відомо

Як повідомляв УНІАН, російські окупанти 29 грудня запустили по Україні 158 повітряних цілей. Українським силам протиповітряної оборони вдалося збити 87 крилатих ракет Х-101, Х-555, х-55, а також 27 ударних безпілотників Shahed-136/131.

У різних містах України в результаті атаки є загиблі і поранені цивільні. За даними МВС України, кількість загиблих досягла 30-і, А поранених - понад 160-і.

Вас також можуть зацікавити новини: