Експерт пояснив слова Макрона про відправку в Україну західних військових / фото REUTERS

Дипломат, експерт Центру оборонних стратегій Олександр Хара пояснив, чи будуть війська НАТО в Україні. Про це він сказав в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання щодо розмов про відправку до України військових НАТО, заяви президента Франції Еммануеля Макрона і чи готується Європа до імовірного вторгнення Росії.

"Те, що сказав Макрон, що не виключає таку можливість (відправки військ – УНІАН), - це така дипломатична форма стратегічної невизначеності, абсолютно правильна", - зазначив Хара.

Водночас пізніше, додав він, було роз’яснення вже інших офіційних французьких чиновників, і малася на увазі "можливість залучення французьких чи якихось інших чиновників, наприклад, до розмінування, до захисту того ж самого нашого кордону з боку Молдови, Придністровя".

Відео дня

Також могло йтися, зокрема про допомогу українським військам у налагодженні чи підтримки обладнання, озброєння, наданого партнерами України.

"Тобто не мається на увазі, що НАТО збирається воювати. І ми бачили нервову реакцію Олафа Шольца. Ви знаєте, у них є певні пунктики, що не можна воювати проти Російської Федерації чи Росії як такої. І власне, це є одна з причин, чому нам не дають "Тауруси", бо це може бути ескалація, Третя світова війна", - сказав дипломат.

Він зауважив, що у України "є вже німецькі танки - немає ескалації, ми б’ємо британськими і французькими ракетами по Криму - немає Третьої світової війни". "Тобто це такі перепони в головах європейців", - додав Хара.

На його думку, деякі країни, Балтійські, Польща, могли б воювати на боці України, якби бачили, що наша країна вже не може стримувати цю навалу і може втратити свою державу.

"І зрозуміло, що вони хочуть захистити передусім себе на території України, щоб війна не прийшла до їхнього дому. І це дуже добре, що і в Німеччині, і в інших країнах Старої Європи вже зрозуміли загрозу з боку Російської Федерації. І вже кажуть не лише окремі аналітики, а й військові, що треба готуватися до цього", - сказав Хара і додав, що найкращий захист від війни в Європі - це допомога Україні.

Відправка західних військ в Україну - деталі

Раніше Макрон заявив, що не виключає відправку західних військ на територію України в майбутньому.

За даними Associated Press, це питання обговорювалося на зустрічі глав 20 європейських держав та інших західних чиновників у Парижі. Макрон заявив, що вони зроблять все необхідне, аби Росія не змогла виграти війну проти України.

Видання Financial Times зауважило, що заява Макрона про можливість відправки військ в Україну - це не чергова зовнішньополітична помилка, а цілеспрямована відповідь на неодноразові запитання журналістів.

Президент Франції дійшов висновку, що імперіалістичні амбіції президента Росії Володимира Путіна є екзистенційною загрозою Європі, а не лише Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: