Сергій Позняк висловився про мобілізацію людей з інвалідністю / колаж з фото УНІАН та скріншоту

Триває мобілізація в Україні. Військовий, який втратив кінцівку на війні і продовжує службу, висловився про мобілізацію людей з II-III групою інвалідності.

Своєю думкою в ефірі каналу "Київ24" поділився молодший лейтенант Національної гвардії України та голова асоціації підприємців-ветеранів АТО Сергій Позняк, говорячи про положення у законопроекті щодо мобілізації, яке може зобов’язати тих чоловіків, які отримали інвалідність ІІ чи ІІІ групи після початку повномасштабної війни, пройти повторний медогляд. Також це стосується чоловіків призовного віку, які отримали статус обмежено придатних.

Позняк зауважив, що зараз продовжує бути діючим військовослужбовцем, маючи поранення, внаслідок якого відсутня ліва нижня кінцівка. Офіційно групу інвалідності він ще не має.

Відео дня

"Але я служу, їжджу на бойове злагодження. Поки я прохожу ВЛК. Тому я вважаю таку норму доцільною. Зараз у нас мобілізаційний потенціал трохи впав, тому нам треба це підтягувати. Треба переглянути всіх, хто має II-III групи на предмет можливості їх використання у війську", - сказав військовий.

Він зазначив, що військова служба не завжди пов’язана з безпосередньою участю у бойових діях. "Є штабна робота, є фортифікаційна робота, є навчання, інструкторська робота. Тобто в принципі, в нашій ситуації ця норма виправдана", - заявив Позняк. Щобільше, за його словами, багато людей з інвалідністю мають бажання продовжувати служити у війську.

Важливі новини - мобілізація триває, і це варто знати

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого Верховна Рада України у першому читанні ухвалили наданий Кабміном міністрів проект закону про мобілізацію. До другого читання вноситимуться поправки. Згодом стало відомо, що до законопроекту подано більш як 4 тисячі поправок.

Народні обранці можуть остаточно ухвалити документ до кінця поточного місяця. За словами очільника парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича, справедливі мобілізаційні заходи - це не про те, щоб усі обов’язково потрапили в окопи.

Сьогодні The Washington Post опублікував матеріал, в якому зазначає, що питання, як поповнити лави української армії, стало для президента України Володимира Зеленського серйозним викликом. Зазначається, що питання призвело до великих розбіжностей в українському парламенті та суспільстві, адже мобілізаційна стратегія посіяла паніку серед військовозобов'язаних. Чоловіки призовного віку побоюються, що їх відправлять до погано оснащеного підрозділу або бригади, де вони загинуть.

Як відомо, Силам оборони на передовій наразі не вистачає зброї та боєприпасів через невиконані Заходом обіцянки щодо відповідних оборонних поставок. Але країни-партнери обіцяють виправити ситуацію.

Вас також можуть зацікавити новини: