Коваленко пояснив, чи досягли окупанти мети зимового наступу / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот

Попри певні успіхи на передовій, як окупація Авдіївки Донецької області, більшість наступальних кампаній РФ завершилися невдачами. Зокрема, ворог не зміг захопити Роботине на Запоріжжі та Купʼянськ на Харківщині. 

Про це розповів в ефірі телеканалу FREEДОМ військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. Він додав, що зимовий наступ приніс ворогу рекордно високі втрати, і особливо це стосується піхоти. 

"По основній лінії зіткнення інтенсивність бойових дій перейшла в зовсім іншу форму. Основна мета росіян не була досягнута, а саме – максимальне просування і вихід до адміністративних кордонів Донецької області та вихід по кордонах Луганської області. Захоплення, наприклад, Білогорівки, яка є не менш гарячою точкою, ніж багато інших по лінії зіткнень", – додав експерт. 

Відео дня

Коваленко зазначив, що основною метою ворожих спроб досягти просування в Донецькій області є створення "буфера безпеки" навколо Авдіївки. Він також нагадав, що наступ ворога на Часів Яр теж не приніс суттєвого результату – противник, як і раніше, залишається в околицях Іванівського, Богданівки, Кліщіївки та Андріївки, пояснив експерт. 

"Тобто не підійшли до Часового Яру і не захопили навколишні його села. Тому, в цьому контексті можна говорити, що інтенсифікація наступальних дій буде після якогось періоду перегрупування, поповнення ресурсів, можливо, після так званих виборів президента Росії – на другу половину 2024 року, і не тільки в районі Куп’янська, а й у районі Часового Яру", – резюмував Коваленко.

Що зараз відбувається на передовій

За даними Генштабу, протягом доби на фронті відбулося 58 бойових зіткнень. Зокрема, ворог атакував на Лиманському, Бахмутському та Авдіївському напрямках. Найбільше атак противника зафіксовано на Новопавлівському напрямку – там окупанти 21 раз намагалися прорвати оборону наших військ

Військові ЗСУ розповідають, що через затримки із постачанням зброї їм стає все складніше стримувати росіян на фронті. Як пише The Guardian, воїни говорять про перевагу ворога в одразу кількох аспектах: танки, артилерія, людські ресурси і літаки. 

Вас також можуть зацікавити новини: