Основний удар окупантів на Лимано-Куп'янській осі, можливо, змістився на Лиман / фото facebook.com/JointForcesCommandAFU

Армія РФ на Лимано-Куп'янській осі змістила акцент з міста Куп'янськ на захоплення Лиману.

Хоча не можна виключати, що стосовно першого міста анулюється загроза. Про це пише РБК-Україна у своєму аналітичному матеріалі щодо того, чи здатний ворог найближчим часом почати новий наступ у Донецькій області. 

За словами спікера Сухопутних військ ЗСУ Володимира Фітьо, ще донедавна саме Куп'янський напрямок можна було назвати "найгарячішим". Однак тепер ситуація інша. 

Відео дня

"Нещодавно найгарячішим був Куп'янський напрямок, населений пункт Синьківка. Але порівняно з вчорашнім днем (16 січня, - ред.) ворог активних дій не проводив. Натомість змістився південніше на Лиманський напрямок", - цитують його слова ЗМІ. 

Водночас керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко вважає, що глобально Росія своїх планів не змінювала: ворог шукає слабкі місця в обороні ЗСУ після того, як марно сподівався досягти успіху на Куп'янському напрямку за рахунок поганої погоди. Наразі в її полі зору три міста України, серед яких згадується Лиман.

"У принципі, як і прогнозувалося, акцент змістився на Лиман, Авдіївку та Мар'їнку", - заявив він.

Водночас голова Харківської ОВА вважає, що росіяни можуть очікувати настання стабільно мінусової температури повітря, щоб спробувати піти у новий наступ на Куп'янськ.

Наразі прогнози військових та чиновників сходяться до дати кінця січня початку лютого. Мусієнко акцентує, що саме в цей проміжок окупанти можуть піти в атаку.

Росія може влітку піти у великий наступ - ЗМІ

Видання Financial Times з посиланням на неназваних українських силовиків стверджує, що Росія може вдатися до нового великого наступу літом 2024 року. Під загрозою можуть опинитися чотири українські області - Донецька, Луганська, Херсонська та Запорізька. Згадується, що ці території  Росія вже намагалася забрати на початку повномасштабного вторгнення (весна 2022 року). Також в матеріалі ЗМІ йдеться про те, що російські військові можуть знову спробувати окупувати Київ чи Харків (центральні міста-мільйонники України). 

Вас також можуть зацікавити новини: