Юрист прокоментував рішення про цілодобову роботу військкоматів / фото mil.in.ua

Фахівець вважає, що цілодобова робота військкоматів, яку дозволили в Україні, готує ТЦК до валу адміністративних справ, пов'язаних з обмеженнями прав військовозобов’язаних. Про це наголосив адвокат Роман Симутін на YouTube-каналі.

"В Україні Кабмін дозволив ТЦК працювати цілодобово. А чорні "воронки" випадково не закупив? Бо саме цього НКВСівського атрибуту не вистачає ("воронок" - жаргонна назва автомобілів радянського НКВС, що використовувалися для перевезення ув'язнених – УНІАН)", - заявив Симутін.

За його словами, вночі працівники ТЦК розглядатимуть справи про адміністративні порушення,  накладатимуть стягнення, проводитимуться медичні огляди та психологічні обстеження.

Відео дня

"Вночі - просто офі*енні будуть тести, інфа – сотка! Також проводитимуть облік військовозобов'язаних. Так вони та так його проводять, і майже 99% є в електронних реєстрах. До чого йдемо? До прийняття нового закону про мобілізацію. Водночас заочно завчасно готуючи ТЦК до валу адміністративних справ щодо підготовки заяв пов'язаних з обмеженнями прав громадян", - каже Сімутін.

Як уточнює юрист, обмеження стосуються права керування, виїзду за кордон, арештів рахунків та затримань до трьох діб з доставкою до ТЦК для проходження медкомісії.

Водночас адвокат звертає увагу на те, що Кримінально-процесуальним кодексом України заборонено допитувати людей після 20:00.

"Та і як це виглядатиме, якщо за тобою приходять, навіть о 20:00 і викликають на нічний допит?.. А от Кабмін, такий собі законодавець над законодавцем, без внесення змін до законів через парламент дозволив розглядати адміністративні справи цілодобово", - заявив Сімутін.

Також він каже, що думка про розглядання таких справ за папірцями, без допитів, не відповідає дійсності.

"Справи розглядатимуться за участю особи, яка притягується до адміністративної відповідальності", - роз’яснив юрист.

Мобілізація в Україні - останні новини

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав закони про продовження дії воєнного стану та мобілізації. Ці закони було повернуто з підписом від президента 12 лютого. Зокрема, йдеться про Закон про затвердження Указу президента "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" (реєстр. №10456) та про Закон про затвердження Указу президента "Про продовження строку проведення загальної мобілізації" (реєстр. №10457).

7 лютого Верховна Рада України проголосувала в першому читанні за урядовий законопроєкт про мобілізацію. Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія зазначив, що в Україні всім військовозобов'язаним буде потрібний сертифікат захисника, щоб військово-політична влада країни розуміла, скільки людей теоретично може бути призвано, і таким чином змогли організувати так звану "смартмобілізацію".  За його словами, арештів рахунків ухилянтів не буде, але без іншого примусу не обійтись.

Вас також можуть зацікавити новини: