Українські дрони почали атакувати нові цілі в РФ/ фото 108 ОБр Сил ТрО ЗСУ

Російські пабліки заявляють, що в ніч на 2 травня українські БПЛА завдали удар по тягових і транформаторних підстанціях на залізничних коліях в Орловській і Курській областях РФ.

Як зазначає Defence Express з посиланням на OSINT-аналітиків, у цьому випадку наші безпілотники били по рокадній залізниці, важливій для ворожих військ у згаданих областях. При цьому, як підкреслюють експерти видання, сам факт використання ударних БПЛА для ураження ворожої залізниці виглядає можливо навіть більш цікавішим та навіть неочікуванішим, аніж удари по російських НПЗ.

Передусім, зазначають аналітики, тягова або ж трансформаторна підстанція на залізниці – це об’єкт більш компактний, ніж наприклад установка первинної переробки нафти на будь-якому російському НПЗ. Тобто, щоб влучити по цьому елементу залізничної інфраструктури, потрібно забезпечити навіть вищу точність удару.

Відео дня

Також аналітики пояснюють, чому удари завдавались саме по тягових і трансформаторних станціях, а не просто по коліях.

"Річ у тім, що логіка роботи пострадянських залізниць вся заточена на те, що у випадку пошкодження ту чи іншу частину колії можна замінити за кілька годин і відновити рух. Але якщо раптом вибито із строю системи живлення та сигналізації, для роботи яких власне і потрібні тягові й трансформаторні станції, то це означає триваліший параліч, руху, що досягатиметься значно меншим докладанням зусиль", -пояснюють у Defence Express.

Крім того, аналітики відзначають, ще один дуже важливий момент.

"На російських залізницях підстанції мають стояти в інтервалі максимум 15-50 кілометрів одна від одної, тобто таку кількість чутливої інфраструктури рашисти фізично не зможуть перекрити своєю ППО", - пояснюють вони.

Атаки українських дронів

Колишній командувач армії США у Європі генерал Бен Годжес заявив, що Україна має не звертати уваги на заклики Вашингтона не атакувати дронами по російських нафтопереробних заводах. За його словами, українські військові мають право захищати себе та робити все, що потрібно.

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов також заявив, що Україна не планує припиняти атаки в глибині території Росії, незважаючи на побоювання західних прихильників України щодо можливої реакції РФ у відповідь.

Вас також можуть зацікавити новини: