Коваленко впевнений, що повноцінно тримати другу лінію окупанти не зможуть / колаж УНІАН, фото t.me/infosprotyv, скріншот

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко стверджує, що Работино було, по суті, опорником на кордоні між першою і другою лінією оборони окупантів.

"Його втрата РОВ - це вихід СОУ по трасі 0408 на прорив другої лінії оборони, при тому, що по флангах були вбиті клини. Фактично, зараз, саме в цій локації, тріщить по швах їх оборона в Запорізькій області, починає тріщати голосніше за все, хоча, здавалося б, з чого б це?" - написав він.

За його словами, Запорізька група військ "Восток", чисельністю близько 100 тисяч особового складу в 3 і більше разів більше наступаючих українських сил.

Відео дня

"До того ж, друга лінія оборони в глибину 15-20 км, в той час як перша лінія оборони в середньому мала в глибину 5 км. Невже командуванню РОВ і справді є за що переживати, маючи в наявності лінію оборону в тричі глибше ніж ту, що СОУ проривали два з половиною місяці? Так. І слід розуміти чому. Перша лінія оборони це найскладніша з усіх перешкода перед наступаючими силами. Багато в чому тому, що це мінні поля, усипані окопами і траншеями, що знаходяться під вогневим впливом противника. Мінні поля і позиції ворога гальмують просування наступаючих, а артилерія доповнює", - заявив Коваленко.

Він стверджує, що в другій лінії оборони, кількості мінних полів в рази менше, але там концентрація механізованої компоненти: танки, ББМ, артилерія.

"І саме з цією компонентою виникає у наступаючої сторони не менші проблеми, ніж з мінними полями першої лінії. Але є нюанс. Зараз по 0408 РОВ сконцентрували неймовірну кількість підрозділів, для протидії прориву СОУ. Це і десантура 7-ї Дшд, і морпіхи 810-ї ОБр МП, і Пушкарі 4-ї АБр, і розвідники 100-ї ОРБр, і 1430-ї і 1431-ї МСП територіальних військ. Загалом, маса масивна, але пошарпана і, станом на зараз, критично недоукомплектована. Тобто, штатної кількості техніки, що відповідає потребам і характеристикам утримання другої лінії оборони у них просто немає", - написав аналітик.

Коваленко впевнений, що повноцінно тримати другу лінію окупанти не зможуть.

"І тепер, зіткнувшись з ситуацією, коли основного ресурсу, який повинен стримувати противника по другій лінії оборони, просто немає в достатній кількості, командування РОВ починає панікувати. Але ж це було звільнено тільки Роботино. Не за горами Старомлинівка. Уявіть собі лінію оборони, що рветься відразу в двох місцях. Рветься коли заткнути навіть один прорив сил просто недостатньо. Але найцікавіше в цій ситуації те, що порватися може ще в одному місці. Але про це пізніше, а поки, спостерігаємо за автобаном 0408", - додав він.

Звільнення Роботиного - деталі

Бійці 47-ї бригади Збройних сил України заявили, що звільнили село Роботине у Запорізькій області, за яке в останні місяці йшли інтенсивні бої.

ВСУ наблизилися до другої лінії оборони російських окупантів в районі Роботино на заході Запорізької області, ще більше розширивши прорив.

Вас також можуть зацікавити новини: