Експерт пояснив, чому Крим буде звільнено лише військовим шляхом

Існує дуже хибний наратив, що дипломати щось вирішують, переконаний Петро Черник.

Військовий експерт Петро Черник вважає, що Крим не можна повернути Україні дипломатичним способом, єдиний шлях деокупації - бойові дії.

"Війна - це завжди шлях обману. Хочу нагадати про блискучу Харківську операцію, яку провели Збройні сили України. Операцію, яку насправді, мало хто зміг спрогнозувати та побачити. Тому, де відбудеться справжня концентрація удару і зосередження сил та засобів вгадати неможливо", - сказав Черник для "Еспресо".

Фахівець також прокоментував питання деокупації Криму Україною.

"Головною стратегічною метою для України є звільнення усіх тимчасово окупованих територій. І я не вірю в ніякі дипломатичні домовленості по Криму, як такі. Взагалі є дуже хибний наратив, що дипломати щось вирішують. Дипломати є лиш посередниками між центрами сили й тими людьми, які насправді приймають рішення. Крим може бути звільнений лише військовим шляхом", - додав Черник.

Деокупація Криму: що відомо 

Як повідомляв УНІАН, незаконні вибори в анексованому Росією Криму відбулися 14 вересня 2014 року. Країна-агресорка окупувала півострів, усі вісім років рашисти знущалися з мирного населення, викрадали та катували кримських татар.

23 серпня 2021 року в Києві голови делегацій понад 40 країн і міжнародних організацій розпочали "Кримську платформу". Її утворили з метою припинення російської окупації півострова мирними засобами. 

За підсумками саміту учасники ухвалили спільну декларацію, у якій надається однозначна оцінка незаконним та агресивним діям Російської Федерації. Декларація фіксує наступні тези: невизнання незаконної анексії Криму Росією; зобов'язання розглянути додаткові політичні, дипломатичні обмежувальні санкції відносно Росії у разі подальшої агресії; об'єднання зусиль всіх країн-учасниць платформи задля зміцнення безпеки та стабільності у Чорноморському регіоні.

17 вересня президент України Володимир Зеленський розповів, що може так статися, що Україна поверне Крим дипломатичним шляхом